Ben jij misschien ontevreden over je werk?

Ben jij misschien ontevreden over je werk?

Laatste update: 26 december, 2018

Het is niet gemakkelijk om leuk werk te vinden dat ons tegelijkertijd ook nog in staat stelt om voldoende brood op de plank te brengen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat als je ontevreden over je werk bent, dit reden genoeg om op zoek te gaan naar ander werk.

Doordat de arbeidsmarkt echter erg complex is, is ook deze stap niet zo gemakkelijk gezet. Dit alles verklaart waarom werkgerelateerde psychische aandoeningen steeds vaker voorkomen.

Studies zoals de studie in Economic Research herinneren ons echter aan iets dat zowel logisch als volkomen begrijpelijk is. De persoonlijke tevredenheid van de werknemers verbetert de algemene prestaties van een bedrijf.

Met andere woorden, een gelukkige werknemer die een manager heeft die zijn vaardigheden en inspanningen erkent, staat voor elk bedrijf gelijk aan menselijk kapitaal.

Veel bedrijven zien hun werknemers echter over het hoofd en richten zich alleen op de resultaten. Er zijn economische en productieve entiteiten die bijna uitsluitend gebaseerd zijn op verticaal, rigide en traditioneel leiderschap zonder emotionele intelligentie.

Als een werknemer niet bereid is zich aan te passen aan deze inflexibiliteit, wordt hij gewoon zo snel mogelijk vervangen door een nieuwe werknemer. Zodoende worden werknemers alsmaar gerecycled in een steeds meer concurrerend systeem.

Deze arbeidsdynamiek, waarbij managers de productiviteit veel belangrijker achten dan het welzijn van de werknemers, en meer waarde hechten aan het behouden van een plekje op de markt dan het vermogen om te innoveren, veroorzaakt werkgerelateerde psychische stoornissen. Het is zelfs zo dat ons werk vaak de voornaamste bron is van stress in ons leven.

Bovendien herinneren studies zoals de studie in The Scientific World Journal ons eraan dat ontevreden zijn over je werk, schadelijk is voor je gezondheid en al je leefgewoonten (dieet, rust, vrije tijd enzovoort) verandert. Wat kunnen we doen als we met deze veelvoorkomende situatie worden geconfronteerd?

Man is ontevreden over zijn werk

Ben je ontevreden over je werk?

“Als werken een plezier is, is het leven mooi. Wanneer het echter aan ons wordt opgedrongen, is het leven een slavernij.”

-Maxim Gorky-

Ongelukkig zijn op het werk betekent vaak ongelukkig zijn in het leven. Dit is niet zo gek, een baan neemt namelijk zo’n groot deel van onze tijd in beslag. Ook zou onze baan een waardig beeld van ons moeten creëren.

Het feit dat we elke ochtend gespannen wakker worden omdat we weten dat we weer naar die baan moeten die angst, druk, weinig motivatie en absoluut geen bevrediging genereert, creëert een ongezonde en zelfs gevaarlijke psychologische toestand.

In 2017 werd er in de Verenigde Staten een onderzoek uitgevoerd om de mate van persoonlijke tevredenheid te meten bij werknemers door het hele land. De resultaten van dit onderzoek waren interessant genoeg net zo treffend als verwoestend:

 • 75% van de werknemers was op zoek naar een nieuwe baan om zo snel mogelijk ontslag te kunnen nemen van hun huidige baan.
 • 77% verklaarde dat werknemers die beter gekwalificeerd waren en meer bijdroegen aan het bedrijf werden genegeerd.
 • 44% gaf aan dat de meest gekwalificeerde werknemers nooit ergens voor in aanmerking kwamen.
 • 55% vond dat zijn salaris te laag was.

Deze gegevens laten heel goed zien wat er in veel landen op een groot deel van de arbeidsmarkt gebeurt. Laten we echter eens kijken naar enkele mogelijke redenen waarom jij ontevreden bent over je werk.

Vrouw is ontevreden over haar werk

Waarom ben je ontevreden over je werk?

 • Het loon. Een laag salaris is tegenwoordig de voornaamste reden waarom mensen ontevreden zijn over hun werk.
 • Werkonzekerheid. Niet weten of we onze baan wel of niet kunnen behouden, is een van de voornaamste oorzaken van stress en angst onder onze bevolking.
 • Het soort werk dat je doet. Naast ons salaris, kan het soort werk dat we doen ook enorm veel stress veroorzaken. Misschien doe je werk dat ver onder je opleidingsniveau zit. Wellicht voel je je totaal niet erkend. Ook kan het zijn dat je werk zeer routineus is. Of misschien heb je werk waarbij je werkuren steeds anders zijn, wat zeer nadelig kan zijn voor je gezondheid en het vaak onmogelijk maakt om een sociale band op te bouwen met je collega’s.
 • Werkomgeving. Dit aspect is cruciaal als het gaat om of je wel of niet tevreden bent over je werk. Sommige werkomgevingen zijn bezaaid met druk en concurrentiestrijd, terwijl we in andere werkomgevingen te maken hebben met giftige collega’s, oneerlijke managers etc.
 • Managers met slecht leiderschap. Om een organisatie te leiden, moet je beschikken over goede leiderschapskwaliteiten. Het houdt in dat je weet hoe je de vaardigheden van je team het beste kunt benutten. Goede managers moedigen de andere werknemers ook aan en zijn vaak zeer innovatief. Ze creëren productieve en respectvolle omgevingen. Als dit niet gebeurt in een bedrijf, voelen veel werknemers zich misschien niet op hun gemak, waardoor ze ongelukkig worden.

Wat je kunt doen als je ontevreden bent over je werk

Als je ontevreden bent over je werk, dan heb je in principe twee opties. Je kunt ontslag nemen of je kunt genoegen nemen met een baan waarbij je niet erkend wordt, maar wel een salaris voor krijgt.

Of je nu liever voor de eerste of voor de twee optie kiest, er is ook nog een derde optie om rekening mee te houden. Er zijn verschillende strategieën waarmee je je werksituatie zo veel mogelijk kunt verbeteren:

 • Ga om met positieve mensen binnen het bedrijf die jou gezelschap, motivatie en goede energie bieden. Vermijd mensen die je infecteren met hun slechte humeur en negativiteit.
 • Zoek uit of er andere posities beschikbaar zijn.
 • Als je een baas, manager of ander persoon boven je hebt die giftig en beledigend is, probeer dan te allen tijde zoveel mogelijk afstand te houden. Het gehoorzamen van bevelen die je bagatelliseren of tegen je waarden ingaan, is gevaarlijk voor je fysieke en psychische integriteit.
 • Het is belangrijk om te weten hoe je je volledig kunt loskoppelen van je werk voordat je naar huis gaat. Zo zorg je ervoor dat je al die druk en zorgen niet mee naar huis neemt.
Man heeft de top bereikt

Tot slot mag je bepaalde waarschuwingstekens natuurlijk niet negeren. Er zijn grenzen die je serieus zouden moeten doen overwegen of het niet beter zou zijn om ontslag te nemen. Voordat je werk je gezondheid te veel aantast.

Als al je inspanningen niet erkend worden, als je een zeer laag salaris hebt, je werkklimaat giftig is en je al merkt dat je werk invloed heeft op alle gebieden van je leven, is het het beste om naar een ​​andere baan te zoeken.  Wellicht ook interessant voor jou

Drie ernstige gevolgen van werkgerelateerde stress
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie ernstige gevolgen van werkgerelateerde stress

Op sommige dagen vraagt ons werk erg veel van ons. Wanneer dit meer is dan we persoonlijk aankunnen, kunnen deze eisen leiden tot werkgerelateerde ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.