Weet jij wat egotisme precies inhoudt?

Weet jij wat egotisme precies inhoudt?
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel veel mensen dit denken, is de term egotisme geen synoniem van egoïsme. In literatuur van voor de negentiende eeuw werden deze twee termen vrijwel altijd door elkaar gebruikt. Op het gebied van psychologie is de huidige betekenis echter anders.

Hoewel egotisme net als egoïsme verband houdt met het concept van ‘ik’ en ‘ego’, verwijst het niet naar egoïstische mensen die altijd alleen maar aan zichzelf denken en nooit eens rekening houden met een ander.

Volgens Merriam-Webster is egotisme “een overdreven gevoel van eigendunk.” Het kan ook worden omschreven als een onverzadigbare wens om anderen hun eigen belang te laten zien, ongeacht of de egotist redenen heeft om dit belang zelf te bepalen. Vaak is dit echter niet het geval.

Een egotist is iemand die niet let op wat er gebeurt met de mensen om hem heen. Ook heeft hij de neiging om de behoeften van de mensen met wie hij samenwoont te negeren, omdat hij denkt dat zijn eigen problemen en behoeften belangrijker zijn dan die van anderen.

Zijn gebrek aan empathie zorgt ervoor dat hij andere mensen ziet als middelen om een ​​doel te bereiken – zijn doel. Extreem egotisme is ook een onderscheidend kenmerk van type B-persoonlijkheidsstoornissen, voornamelijk theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen.

Kenmerken van een egotistische persoonlijkheid

Egotistische mensen hebben enorm veel zelfvertrouwen en zelfrespect

Om succesvol te zijn in het leven is het belangrijk om over de juiste mate van zelfvertrouwen te beschikken. Te veel zelfvertrouwen maakt je echter arrogant. Egotisten veronderstellen dat iedereen ongelijk heeft en zijn vaak niet in staat om de prestaties van anderen te herkennen.

De egotist wil veel. En van tijd tot tijd zegt hij dingen als: ‘Ik ontken het niet: er zijn momenten waarop ik tegen mezelf praat … omdat ik soms deskundig advies nodig heb’. Hij zegt het alsof het een grap is, maar stiekem gelooft hij er echt in.

Kortom, egotisme weerhoudt ons ervan om meer over onszelf te weten te komen. Waarom zouden we de moeite nemen om te veranderen als we denken dat we toch al perfect zijn? In die zin is het de moeite waard om de volgende woorden van Jillian Michaels te onthouden: “Een slechte dag voor je ego, is een geweldige dag voor je ziel.”

Jongen die zichzelf bewondert

Ze leven in fantasiewerelden

Egotistische mensen denken veel na over de geweldige dingen die ze in de toekomst allemaal zullen hebben. Hun projecten zijn daarom voornamelijk gebaseerd op hoe ze de meeste indruk kunnen maken op anderen.

Ze hebben de neiging dingen te verfraaien om de interesse van anderen te vergroten. Over het algemeen zijn ze ook vaak geneigd om de meeste aspecten van hun leven te overdrijven en te dramatiseren.

Ze hebben een ‘lastige’ persoonlijkheid

Egotisten houden alleen rekening met hun perspectief. Meestal zijn ze ervan overtuigd dat ze precies weten hoe dingen moeten worden gedaan en hoe anderen zich moeten gedragen. Wanneer alles niet gaat ‘zoals het hoort’, hebben ze het gevoel dat ze de controle verloren hebben en dat irriteert hen.

Deze mensen accepteren geen ‘nee’ als antwoord. Ze beschouwen meningsverschillen als uitingen van agressie en zijn in staat om de rust van iedereen om zich heen te verstoren tot alles verloopt zoals zij dat willen.

Ze hebben een laag zelfbeeld

Het lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Egotisme zorgt ervoor dat mensen hun eigen onzekerheid proberen te verbergen om afwijzing te voorkomen.

Dit doen egotistische meestal door zichzelf bekwamer voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Ze proberen een beeld te handhaven dat volgens hen perfect is. En bovenal proberen ze nooit de controle over een situatie te verliezen.

Eenzaam meisje dat zit te huilen

Egotisme in gestalttherapie

Egotisme is ook een van de neurotische mechanismen waar de gestalttherapie zich mee bezighoudt: de voornaamste functie ervan is om het contact met andere mensen te vergroten en versterken door het ego op narcistische wijze te verheffen.

Dit mechanisme wordt binnen de gestalttherapie gestimuleerd tijdens het therapeutische proces, terwijl de patiënt verantwoordelijk moet zijn voor zijn behoeften. Het helpt geremdheid te verminderen en moedigt zelfhulp aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.