Magische mensen die direct een goede indruk maken

De eerste indruk is meestal het belangrijkst, dus leuk gevonden worden kan in de toekomst nuttig zijn.
Magische mensen die direct een goede indruk maken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 juni, 2024

Er zijn mensen die direct een goede indruk maken. We weten niet goed wat ze hebben, maar in een grauwe wereld is hun aanwezigheid een kleurpunt dat ons aantrekt. De wetenschap zegt dat het kan gaan om hun glimlach, houding of verwelkomende houding. Veel van hun natuurlijke kwaliteiten lijken echter magisch en onverklaarbaar.

Het is erg goed mogelijk dat de naam Dale Carnegie geen bel laat rinkelen. Deze zakenman en schrijver uit de jaren dertig legde de basis voor de zelfhulpboeken die onze bibliotheken nu vullen. Eén van zijn bekendste werken en één van de bestverkochte boeken is ongetwijfeld ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’.

Sommige magische mensen hebben geen trucjes nodig en betoveren je direct door hun nederigheid en natuurlijke eenvoudigheid.

Dit boek beschreef voor het eerst gedetailleerd één van onze diepste wensen: ‘een goede indruk bij anderen maken.’ Vanaf de jaren dertig is de interesse in deze discipline van de psychologie alleen maar gestegen. Sterker nog, elke zichzelf respecterende professional op het gebied van coaching weet tegenwoordig hoe hij zijn klanten moet trainen in deze basale en belangrijke hulpmiddelen om een positieve indruk te wekken.

Toch is het merkwaardigste van dit alles dat sommige mensen deze vaardigheid van nature hebben. Ze verbinden zich direct met degenen die ze ontmoeten om positieve emoties, vertrouwen en veiligheid in te boezemen. Deze soms magische en spontane klik is als een onzichtbare diamant. Elke goede leider zou het willen hebben om meer mensen aan te trekken.

Iedereen met weinig sociale vaardigheden zou deze vaardigheid willen ontwikkelen om betere relaties te krijgen. Het doel hierbij is een beter dagelijks met meer vrienden, een partner en meer zelfverzekerdheid. Zoals we zien, staan we voor een psychologische dimensie met een grote aantrekkingskracht voor persoonlijke groei. Dit vraagt om een gedetailleerde analyse.

Authentieke mensen die moeiteloos een goede indruk maken

Als je bij iedereen een goede indruk wilt maken, is dat een bron van onuitputtelijk lijden. Dat heeft namelijk geen zin en het is ook niet gezond. Toch zijn er mensen die direct een klik hebben met bijna tachtig procent van de mensen die ze dagelijks ontmoeten.

Veel mensen twijfelen er niet aan dat dit te maken heeft met fysieke aantrekkelijkheid. Ronselaars voor reclamespotjes en fondsenwervers weten echter dat er meer is. Het gaat ook om non-verbale communicatie en om wat men ‘de kunst van zachtheid’ noemt. Daarmee wordt een open en verwelkomende houding bedoeld om mensen op een aardige, vertrouwde en effectieve manier tegemoet te treden.

Laten we nu kijken naar andere aspecten van mensen die, bijna zonder het te willen, goed in de smaak vallen.

De Duchenne-glimlach: de meest oprechte glimlach

We kunnen allemaal geforceerd glimlachen. We kunnen anderen de meest spectaculaire en betoverende glimlachen geven. Toch doen we dat soms niet oprecht.

Nu is er een glimlach die je moeilijk kunt forceren en die glimlach wordt als oprecht beschouwd. We hebben het over de Duchenne-glimlach.

  • Men zegt dat de Duchenne-glimlach van nature betovert. Het wekt vertrouwen op en zorgt voor een spontane verbinding in een sociale context.  
  • De gezichtsuitdrukking is het resultaat van het samentrekken van de grote en kleine jukbeenderen bij de mond. Ook is er een samentrekking die de wangen opheft en voor kleine rimpels bij de ogen zorgt.

Bescheidenheid, de meest aantrekkelijke eigenschap

Soms is er bij contact direct spanning. Dit kan komen doordat sommige mensen direct over hun privéleven vertellen of kritiek hebben op mensen die niet aanwezig zijn. Het is ook mogelijk dat mensen opdringerig zijn, te veel grappen vertellen of te vaak ‘ik’ zeggen. We hebben dit allemaal wel eens meegemaakt.

Aan de andere kant zijn er mensen die door hun natuurlijke bescheidenheid direct een goede indruk maken. Dit doen ze op een magische en buitengewone manier.

Bescheiden mensen zijn aandachtig en oprecht geïnteresseerd in de ander. Ze kunnen luisteren en hun houding is uitnodigend.

  • We zeiden al eerder dat mensen die een goede indruk maken de kunst van zachtheid hebben. Door hun open houding wekken ze onmiddellijk vertrouwen bij ons op. Hierdoor kunnen wij ons gemakkelijk en spontaan voor hen openstellen.
  • Hun voorkomen en non-verbale communicatie is niet overheersend. Ze zijn niet opdringerig of stijfjes, maar open en intiem.
  • Wat ook kenmerkend is, is dat ze niet klagen of veeleisend zijn. Ze bekritiseren niet en hun houding is prettig bescheiden.

Tot slot: ook al zijn er veel mensen die deze eigenschappen al van zichzelf hebben, al deze eigenschappen kunnen ontwikkeld worden. We hoeven niet beslist bij iedereen goed te bevallen. We kunnen echter allemaal wel een betere band hebben met bepaalde mensen.

Dagelijks deze eigenschappen ontwikkelen zal ons helpen om de harten van andere mensen te raken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.