Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog?

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog?

Laatste update: 05 maart, 2017

Wat is een coach? Het woordje coach betekent ‘trainer’. Een coach is iemand die zichzelf heeft opgeleid om anderen te motiveren en zijn technieken met hen te delen, zodat hij ze kan helpen om hun doelen en dromen te bereiken. Een voetbalcoach helpt spelers bijvoorbeeld om hun vaardigheden te verbeteren.

Ik denk dat het belangrijk is om het volgende even te analyseren: ‘Een coach kan ervoor zorgen dat een voetbalspeler straalt en hem helpen om de vaardigheden die hij al heeft verder te ontwikkelen, maar kan hij ook iets betekenen voor een voetbalspeler die eigenlijk niet veel talent heeft?’ Je kunt dezelfde vraag ook toepassen op andere situaties, afhankelijk van het probleem waar het om gaat. Als een persoon over de hulpmiddelen beschikt om zijn doel te bereiken, dan kan een coach hem helpen om uit te blinken en zijn potentie effectief in te zetten. Als iemand echter niet over de nodige hulpmiddelen beschikt of niet in zichzelf gelooft, dan zal een coach nooit zo behulpzaam kunnen zijn als een psycholoog, iemand die een beter begrip heeft van de menselijke geest en hoe deze in elkaar zit.

Ik zeg dit helemaal niet omdat ik de kunst van het coachen onderuit wil halen. Ik weet heel goed dat er genoeg professionele coaches zijn die werkelijk een gave hebben om anderen te helpen en trainen. Iedereen moet zelf bepalen wat voor hem het beste werkt, op basis van de situatie waar ze mee geconfronteerd worden.

Waarom de betekenis van het woordje ‘coach’ belangrijk is

Een coach is een geweldige optie als je lekker in je vel zit, maar toch op de een of andere manier vastzit, zonder een duidelijk beeld voor ogen van de weg die je zou moeten volgen om je dromen te verwezenlijken. In dit geval is een coach een gelijke en ben je je heel bewust van hetgeen er gaande is en het doel dat je wilt bereiken en zal een coach je de begeleiding, motivatie en kameraadschap kunnen bieden die je nodig hebt. Verwacht echter niet dat een coach in staat zal zijn om antwoord te geven op existentiële vraagstukken waar je misschien mee zit of om je emotionele conflicten voor je op te lossen. Een coach richt zich namelijk voornamelijk op het heden en op hoe je op de meest effectieve en efficiënte manier gebruik kunt maken van je talenten en vaardigheden.

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog en waarom is het belangrijk om dit verschil goed te begrijpen?

Een psycholoog is iemand die er voor je is als je je niet goed voelt, als je emoties je gevangen houden of als je merkt dat je gemoedstoestand ervoor zorgt dat je gezondheid achteruitgaat. Een psycholoog zal vragen stellen die je zullen helpen om jezelf beter te leren kennen en je situatie te verbeteren. Het is lastig om uit te leggen wat een psycholoog precies doet, omdat er zoveel verschillende soorten psychologen bestaan en omdat zijn werk vooral afhangt van de kwestie waar het om gaat.

Sommige psychologen richten zich voornamelijk op het verleden, anderen juist op het heden en sommigen op allebei. Er zijn ook mensen die niet alleen psychologie gestudeerd hebben, maar daarnaast ook zijn opgeleid tot coach. Een relatie met een psycholoog zal in de meeste gevallen een dokter-patiëntrelatie zijn, waarin je niet alleen op zoek bent naar iemand die jou kan helpen om jezelf te verbeteren, maar die jou ook kan helpen om jezelf beter te leren kennen en je problemen op te lossen.

Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • In de afgelopen jaren zijn aanzienlijk veel mensen erin geslaagd om hun geld te verdienen met het coachen van anderen. Als je dus besluit om op zoek te gaan naar een coach, zorg er dan voor dat je iemand vindt die de nodige training heeft gehad om zichzelf werkelijk een coach te kunnen noemen.
  • Er zijn genoeg mensen die zich voordoen als professionele coaches terwijl ze hier misschien maar weinig training in hebben gehad; zodra deze mensen een mogelijkheid zien om wat extra geld te verdienen, zullen ze deze kans grijpen en hun zogenaamde ‘diensten’ aan het publiek aanbieden, hoe slecht deze diensten ook zijn.
  • Een duidelijk beeld hebben van wat een coach zijn inhoudt zal je helpen om het verschil te kunnen zien tussen een professional en iemand die gewoon wat centjes wil bijverdienen.

Als je ervoor kiest om een psycholoog te raadplegen, wees er dan zeker van dat de psycholoog die je raadpleegt werkelijk bevoegd is om jou te helpen, voldoende ervaring heeft en dat hij de juiste cursussen heeft afgerond en de juiste diploma’s heeft behaald. Doordat psychologie zo’n werelds beroep is, is het belangrijk dat psychologen zich voortdurend op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en dat ze zich voortdurend blijven specialiseren in concretere kwesties.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.