Wees een wijze krijger en kies je gevechten zorgvuldig

Zelfbevrediging en sociale en persoonlijke druk kunnen je ertoe brengen jezelf dagelijks uit te putten met zaken die het gewoon niet waard zijn. De kunst van een goede krijger is echter te weten wanneer je moet vechten en wanneer je moet aanvaarden en reflecteren, of rusten en opladen.
Wees een wijze krijger en kies je gevechten zorgvuldig

Laatste update: 06 september, 2022

Dagelijks sta je bloot aan veel druk, zowel in je persoonlijk leven als in je omgeving. Je voelt de enorme last op je schouders van het moeten presteren op je werk, beschikbaar zijn voor je vrienden, de rol van moeder vervullen, een goede minnaar en partner zijn, de dagelijkse klusjes doen, voor jezelf zorgen, op je dieet letten….alles met een glimlach op je gezicht. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je een krijger bent die het strijdfront nooit verlaat. Wees een wijze krijger.

Je maakt je niet alleen alle eisen en ‘moeten’ in je leven eigen, maar je voegt ook sociale eisen aan de mix toe. In feite wil je ook voldoen aan je sociale waarden.

Dit kan betekenen dat je je inspant om klassebewust te zijn, inclusief taalgebruik te hanteren, plaatselijke producten te kopen, openbaar vervoer te gebruiken, verpakkingen te hergebruiken, kleding van nationale makelij te kopen, plastic te vermijden, de verwarming lager te zetten, je vleesconsumptie te verminderen… de lijst gaat maar door.

Maar proberen aan al deze persoonlijke en sociale eisen te voldoen kan je lichamelijk en emotioneel uitputten. Het is goed om te vechten, in feite is het nodig om het te doen, voor jezelf, voor de rest van de samenleving, en voor de planeet, maar je moet niet je hoofd verliezen bij het proberen.

Misschien vecht de heldin soms wel in haar eentje tegen alle slechteriken en komt er ongeschonden uit. Maar de wijze krijger zal kiezen welke gevechten de moeite waard zijn en van welke je je beter kunt terugtrekken.

Gestreste vrouw
Alles proberen te bereiken is het gevolg van zelfbevrediging en het leidt tot lichamelijke en geestelijke uitputting.

Gevallen krijgers die zich overbelasten

Natuurlijk wil en moet je je in je dagelijks leven waardevol voelen. Je wilt een gevoel van voldoening voelen als je goed werk levert. Je wilt je niet slecht voelen als je grenzen stelt voor je kinderen.

Daarom probeer je een schonere wereld te scheppen en meer empathisch en tolerant te zijn en evenwichtige relaties te hebben. Je wilt je eigen zandkorrel toevoegen aan de opbouw van het gemeenschappelijke pad.

Dat gezegd hebbende, soms heeft het voeren van zoveel gevechten invloed op je geestelijke gezondheid. Je raakt oververmoeid en uitgeput door je overbetrokkenheid. Dit leidt meestal tot persoonlijke gevoelens van frustratie, woede, mislukking en hulpeloosheid.

Deze emoties zijn maar enkele van de emoties die je kunt voelen als je jezelf meer verantwoordelijkheden oplegt dan je lichamelijk en geestelijk aankunt.

TUSSENKOP

De behoefte om jezelf in alle strijd te valideren wordt ook bepaald door de sociale druk van je omgeving. Direct of indirect, via je naaste omgeving of via de sociale media, lijkt het alsof de maatschappij je toeschreeuwt dat je uit alle macht, steeds, tegen elke vijand moet vechten. Je hebt het gevoel dat je de beste versie van jezelf of de heldin die je in je draagt naar buiten moet brengen.

Als je merkt dat je zoveel gevechten tegelijk voert dat je geen energie meer hebt voor iets anders, leg dan je zwaard weg. Vraag jezelf af: is het aan jou om de wereld te veranderen?

Ben jij de enige die alle dieren op de planeet kan redden? Ben jij de enige die de ideeën van het bedrijf waarvoor je werkt kan veranderen? Wat heeft het voor zin om zo hard te vechten als je midden in de strijd machteloos achterblijft?

Misschien is het tijd om het niveau van je zelf-eisen wat te verlagen en in te zien dat je wat rusttijd nodig hebt.

Wees een wijze krijger en accepteer dat je niet alles kunt

In lange-afstandsraces is frustratie een terugkerend gevoel dat je kan doen zinken of zwemmen. Als je tolerantie laag is, verlamt het je, doet het je je doel opgeven. Ook vervaagt het de waarden waarvoor je streed. Dit betekent dat je ze uiteindelijk wel eens in de steek zou kunnen laten.

Als je je vast voelt zitten in je leven en er frustratie opduikt, ben je geneigd er koste wat kost van af te willen. Zelfs als de prijs je eigen welzijn is. Misschien is dat de reden waarom je liever jezelf uitput dan te leven met de frustratie van ophouden en rusten.

Maar frustratie hoeft niet negatief te zijn, je kunt het gebruiken als een hulpmiddel in je voordeel. Accepteer het en maak er een extra strijder in je leger van.

Om er je voordeel mee te doen, moet je begrijpen dat niet al je acties onmiddellijk resultaat zullen hebben, en dat anderen niet altijd voorrang zullen geven aan je innerlijke wereld. Sterker nog, niet iedereen zal blij zijn als je je eigen welzijn voorrang begint te geven door gezonde grenzen te stellen aan relaties en plannen.

Je kunt proberen het aan anderen uit te leggen, maar ze zullen het niet begrijpen. Kunnen leven met het ongemak dat kan ontstaan door jezelf te behandelen zoals je anderen zou behandelen, hoort echter bij zelfzorg.

Vrouw met een hart in haar handen
We kunnen niet altijd alles bereiken. Dat is volkomen normaal, en het aanvaarden ervan maakt deel uit van onze zelfzorg.

Kies je strijd als een wijze krijger, concentreer je erop en ontspan je

Net zoals er niets in steen geschreven staat over je specifieke smaak, staat er evenmin iets geschreven over de prioriteiten die je op verschillende momenten in je leven moet stellen. Soms zul je je meer op je carrière moeten richten.

Op andere momenten moet je je op je gezin of vrienden richten, en soms kun je je gewoon op jezelf richten. Misschien verandert ook de bijdrage die je in elke strijd moet leveren. Bij sommige zul je slechts een kleine zandkorrel moeten verplaatsen, terwijl je bij andere misschien bergen moet verzetten.

Als je een strijd hebt uitgekozen die de moeite waard is, concentreer je er dan op. Probeer bondgenoten te vinden en samen plannen te maken. Je moet een kritisch discours aannemen, niet alleen tegen de vijand maar af en toe ook tegen jezelf. Stem je daden af op je waarden.

Het is niet gegarandeerd dat je de oorlog zult winnen. In feite zul je nog steeds momenten hebben waarop je de handdoek in de ring wilt gooien. Momenten waarop je het gevoel hebt dat je strijd de moeite niet waard is.

Vechten vanuit een stevig en sterk standpunt zal je echter in staat stellen je positie te verdedigen vanuit een steviger, veiliger en evenwichtiger standpunt. Wees die wijze krijger.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ellis, A. (2006). Usted puede ser feliz. Terapia racional emotiva conductual para superar la ansiedad y la depresión. Paidós.
  • Neff, K. (2016). Sé amable contigo mismo: El arte de la compasión hacia uno mismo. Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.