Wat zijn valse behoeften en hoe identificeer je ze?
In deze tijd, waarin we leven onder hyperconsumptie en sociale druk, is het cruciaal om kritisch te kijken naar de valse behoeften die ons welzijn beïnvloeden. Door deze behoeften kopen we dingen die we niet nodig hebben om soms te lijken wat we niet zijn.
Hoe kunnen we ze herkennen en wat kunnen we eraan doen? In dit artikel leren we hoe we een valse behoefte van een echte kunnen onderscheiden en geven we een aantal richtlijnen om ermee om te gaan. We bespreken ook hun negatieve effecten op het leven.
Wat zijn valse behoeften?
Ze zijn het product van sociale verwachtingen en de eisen van de markt, consumentisme en reclame. Hoewel ze als onvermijdelijk en essentieel worden gevoeld en ervaren, zijn ze niets meer dan een verzonnen opgedrongen behoefte die door de media en sociale netwerken wordt verspreid.
Door de internalisering van de waarden van de hyperconsumptiemaatschappij en de principes van de mode gaan mensen ervan uit dat valse behoeften een vitaal onderdeel van hun bestaan zijn, dat koste wat het kost moet worden bevredigd. Daarom worden ze verleid en gedwongen om elk jaar een andere mobiele telefoon te kopen, zelfs als de vorige nog in perfecte staat is.
Deze dynamiek van verlangens, die individuen aanzet tot een constante zoektocht naar goederen en diensten, voorziet niet in een echte behoefte en vergroot evenmin het welzijn op de lange termijn. Integendeel, het veroorzaakt een gevoel van leegte en ontevredenheid dat valse behoeften en consumptie in het algemeen verder bevordert.
Kenmerken van valse behoeften
Om meer licht op dit fenomeen te werpen, zullen we een reeks typische kenmerken van behoeften presenteren die niet essentieel zijn, maar waarvan de meeste mensen aannemen dat ze van levensbelang zijn:
- Ze vereisen constante bevrediging: hun bevrediging is kortstondig. De persoon voelt een kortstondige opluchting wanneer aan zijn of haar eisen wordt voldaan.
- Ze zijn kunstmatig: ze zijn gebaseerd op manipulatie en zijn ontwikkeld door de markt om de consumptie te verhogen. Ze dienen de belangen van enkelen en zijn niet essentieel voor het leven.
- Ze zijn extern beïnvloed: ze worden beïnvloed door externe factoren, zoals reclame, sociale netwerken en de media. Ze worden geïmplanteerd door overreding en worden voorgesteld als onmisbaar.
- Ze beïnvloeden de besluitvorming: net als echte behoeften beïnvloeden valse behoeften keuzes, maar het verschil is dat behoeften die niet fundamenteel en vitaal zijn mensen afleiden van hun persoonlijke waarden en essentie.
- Ze ontkoppelen het subject van zijn of haar authentieke zelf: omdat ze geen afspiegeling zijn van echte behoeften of verlangens en gebaseerd zijn op idealisering, zijn ze niet in staat om het individu af te stemmen op wie hij of zij werkelijk is. Ze verwijderen hem eerder van zijn essentie, van wat hij werkelijk verlangt, voelt, verlangt en van droomt.
Oorsprong van valse behoeften
Vanuit het oogpunt van de psychologie ontstaan valse behoeften onder andere door de acceptatie en reproductie van sociale normen en verwachtingen. sociale verwachtingen. Deze worden impliciet of expliciet doorgegeven via onder andere leeftijdsgenoten, massamedia, onderwijs en gemeenschapsdynamiek.
Samenlevingen zijn in staat om op elk moment af te bakenen wat noodzakelijk is en wat niet.
Ze kunnen bijvoorbeeld vaststellen dat rijkdom, macht en consumptie essentieel zijn voor een leven in gemeenschap, voor zelfontplooiing en welzijn. Desondanks zijn ze fundamenteel voor de herbevestiging van hyperconsumptie en de markteconomie.
Reclame en de media zijn cruciaal voor het verspreiden en creëren van valse behoeften. De voortdurende verspreiding van beelden en boodschappen via films, series, boeken, tijdschriften enzovoort consolideren een ideaalbeeld van de moderne mens, dat mensen uitnodigt om opgelegde behoeften te bevredigen om de beste versie van zichzelf te bereiken.
Sociale netwerken versterken al het bovenstaande en oefenen ook een constante druk uit op internetgebruikers om te streven naar het bevredigen van behoeften die op de lange termijn irrelevant zijn en hen alleen maar vervreemden. Dit alles leidt tot een vervorming van de perceptie, waarbij het niet duidelijk is wat echt belangrijk is en wat niet: wat noodzakelijk is en wat overbodig.
Verschillen tussen echte behoeften en valse behoeften
Ware behoeften zijn onmisbaar om te overleven en voor emotioneel en lichamelijk welzijn. Voorbeelden zijn voedsel, water, onderdak, veiligheid en genegenheid. Ze zijn universeel en cruciaal voor de ontwikkeling van het individu.
Deze behoeften worden goed geïllustreerd in de piramide van Maslow, die een hiërarchie geeft van wat essentieel is voor de mens. Hier plaatst de auteur fysiologische behoeften, veiligheid, sociale behoeften, affiliatie en zelfontplooiing aan de basis.
Valse behoeften daarentegen zijn niet essentieel voor het leven en zijn het product van sociale druk en de consumptiecultuur. Bijvoorbeeld van tijd tot tijd van auto willen veranderen, het nieuwste elektronische apparaat willen kopen, de mode willen volgen en luxegoederen willen aanschaffen.
Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus hun oorsprong. Terwijl basisbehoeften gebaseerd zijn op intrinsieke en vitale behoeften voor welzijn, zijn valse behoeften het resultaat van sociale constructies bemiddeld door de markt en sociale verwachtingen.
Hoe valse behoeften identificeren
Om dit te doen, moet je nadenken over gedrag, verlangens, gevoelens en impulsen. Daarom is het essentieel om meer zelfbewustzijn en zelfkennis te ontwikkelen. Het is ook nodig om meer psychologische zelfbeheersing te hebben om niet toe te geven aan de verleiding om deze behoeften te bevredigen. Hier zijn enkele manieren waarop je ze kunt gaan herkennen.
1. Denk na over je motivaties
Denk na over de behoefte die je voelt en vraag jezelf af of het echt je welzijn verbetert of dat het gewoon een manier is om te reageren op sociale verwachtingen of reclame. Voordat je bijvoorbeeld die mobiele telefoon koopt, bedenk dan of je verlangen ernaar het gevolg is van een huidige trend.
2. Maak onderscheid tussen “willen” en “nodig hebben”
Veel van de dingen waarvan je denkt dat je ze nodig hebt, wil je eigenlijk. Een zeer effectieve manier om onderscheid te maken tussen de twee is om een lijst te maken van de dingen die je denkt nodig te hebben en je vervolgens af te vragen of je zonder die dingen zou kunnen leven.
3. Stel wachttijden in
Het verlangen van het moment en de hunkering kunnen een smaak laten doorgaan voor een behoefte. Neem een paar dagen of een paar uur de tijd om het enthousiasme te laten zakken. Als het een valse behoefte is, zul je merken dat het na verloop van tijd minder intens wordt en dat je het misschien niet eens meer wilt bevredigen.
Dit is niet het geval bij basisbehoeften, bijvoorbeeld eten. Als je honger hebt, stop je pas met honger hebben als je eet. Valse behoeften komen en gaan.
4. Beoordeel het langetermijneffect
Een andere manier om dit soort behoeften te identificeren is door te kijken naar hun langetermijneffect. Vraag jezelf af wat er zou gebeuren als je er onmiddellijk aan zou voldoen en welke impact het zou hebben op je levensplan en je fysieke en mentale welzijn.
Valse behoeften leiden meestal niet tot grotere tevredenheid op de lange termijn, noch hebben ze meestal voordelen die zich uitstrekken over de tijd. Ze zorgen bijna altijd voor kortstondige verlichting en vluchtig geluk.
5. Leer over consumentisme en marketing
Leren over hoe de markt werkt en de strategieën die hij gebruikt om te overtuigen, kunnen je helpen om niet in zijn dynamiek te vervallen en kritischer te zijn over de behoeften en wensen die je ervaart. Als je de trucjes van de markt kent, weet je ook welke behoeften daaruit voortkomen.
Gevolgen van verkeerde behoeften
De negatieve gevolgen kunnen zich zowel op persoonlijk als op sociaal niveau manifesteren. Laten we er een paar bekijken om te zien hoe het de mentale gezondheid, persoonlijke financiën en zelfs de planeet beïnvloedt.
Overmatige financiële uitgaven
Ze leiden meestal tot onnodige uitgaven en financiële verspilling. Daardoor gebruikt de persoon uiteindelijk geld dat gebruikt zou kunnen worden voor basisbehoeften (zoals voedsel) om zijn valse behoeften te bevredigen.
Ontevredenheid
Zoals we al hebben gezegd, leidt het bevredigen van deze behoeften tot meer ontevredenheid, omdat geluk er niet mee kan worden verworven. Hun essentie is vergankelijk te zijn om de consumptie van nieuwe dingen en ervaringen mogelijk te maken.
Dit constante gebrek aan bevrediging kan mensen stress bezorgen en hun geestelijke gezondheid en economische stabiliteit aantasten.
Milieu-impact
Valse behoeften leiden tot buitensporig consumentisme dat het ecosysteem kan aantasten. Dit komt omdat verspilling van onnodige goederen het milieu kan vervuilen. Bovendien verbruiken we natuurlijke hulpbronnen om dingen te produceren, verkopen en kopen die niet echt nodig zijn.
Ongezonde gewoonten
Het bevredigen van valse behoeften kan leiden tot ongezonde gewoonten zoals dwangmatig winkelen, geldverspilling of overmatige consumptie van stoffen. Het kan ook leiden tot afhankelijkheid van de aandacht die uitgaat van de luxe of status die bepaalde consumptiegoederen bieden.
Omgaan met valse behoeften
Gezien de samenlevingen waarin we leven, is het bijna onmogelijk om van dit soort behoeften af te komen. Wat wel kan, is er op een andere manier mee omgaan. Hier volgen enkele aanbevelingen.
1. Identificeer je behoeften
Schrijf een lijst op van de behoeften die je als vals beschouwt en stel ze vervolgens ter discussie. Analyseer elk item op de lijst en denk na over de functionele en emotionele waarde ervan. Probeer je vervolgens te laten leiden door de gebruikswaarde (functionele waarde) van het object.
Tegenwoordig is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om geen mobiele telefoon te hebben voor je werk, maar de “behoefte” om het nieuwste model te hebben is zeer discutabel. Elke smartphone kan je helpen om verbonden te blijven (gebruikswaarde) zonder dat je de duurste op de markt hoeft te kopen (emotionele of symbolische waarde).
2. Bepaal je prioriteiten
Wanneer je de behoefte voelt om iets overbodigs te kopen, probeer dan meer relevantie te geven aan je echte behoeften. Richt je bijvoorbeeld op je doelen en het sparen voor je noodfonds. Als je weet dat het niet veel zal toevoegen aan je levensproject, probeer er dan niet in te investeren en besteed je middelen aan wat je wilt en wat het meeste goed doet in je leven.
3. Doe ademhalingsoefeningen
Accepteer wat je voelt en haal een paar keer middenrif adem om de impuls om die behoefte te bevredigen een beetje af te zwakken. Vecht er niet tegen of verzet je niet tegen het gevoel, maar observeer het en haal rustig adem, maar zonder eraan toe te geven.
4. Richt je aandacht op activiteiten die je leuk vindt
Jezelf afleiden met iets anders kan je op korte termijn veel helpen als de drang onweerstaanbaar is. Doe een gezonde activiteit die je echt leuk vindt, zoals wandelen, joggen of sporten. Je kunt ook schrijven, zingen, dansen, toneel spelen of tekenen.
5. Wees dankbaar voor wat je hebt
Soms, als je ondergedompeld bent in een strijd om te krijgen wat je niet nodig hebt, vergeet je wat je al hebt. Teruggaan naar de dingen die je hebt en er dankbaar naar kijken kan je helpen om het idee te ontmoedigen om ze te ruilen voor dingen die je niet nodig hebt. Het aanmoedigen van dankbaarheid is de sleutel tot het bestrijden van ongebreideld consumentisme.
Kritischer leven
Onwerkelijke behoeften zijn een uitdaging voor mensen die proberen om ervan weg te komen. In deze tekst geven we verschillende aanbevelingen om ze niet alleen te identificeren en te onderscheiden van de essentiële behoeften, maar ook om ermee om te gaan.
Ermee omgaan is cruciaal voor een betere mentale en fysieke gezondheid en voor een gezondere relatie met de wereld, onszelf en anderen. Door een meer reflectieve, bewuste en kritische houding aan te nemen, kunnen we de druk van de markt overwinnen om dingen te kopen die we niet nodig hebben en die ons op de lange termijn weghalen bij onze essentie.