Wat zijn de voordelen en de nadelen van openheid?

Wat zijn de voordelen en de nadelen van openheid?

Laatste update: 14 april, 2019

Wat doen we wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten? Om het ijs te breken en een vlot gesprek te beginnen, kunnen we gebruik maken van openheid. Dit betekent dat we informatie over onszelf verschaffen. Niemand vraagt ons persoonlijke dingen. Toch kunnen we openheid gebruiken. We willen immers een band scheppen met de andere persoon.

We schouwen openheid als een strategie. Dat komt omdat het deel uit maakt van onze sociale vaardigheden. Sommige mensen gebruiken deze competenties regelmatiger dan anderen. Het gebruik ervan is nuttig. Ze kunnen echter tot bepaalde problemen leiden wanneer we ze in overdreven mate gebruiken.

Openheid wanneer we iemand nieuw ontmoeten

Hoe kan je openheid herkennen? Wel, dat is heel eenvoudig. Telkens als je jouw meningen verwoordt, jouw verlangens uitdrukt of over jezelf praat, dan maak je gebruik van openheid. We hebben het eerder al vermeld. Dit is een geweldige strategie om anderen jou beter te laten leren kennen. Bovendien schept het een warme en aangename sfeer.

Over het algemeen helpt het jou om in verbinding te komen met de persoon die je leert kennen. Als je bijvoorbeeld je gedachten uitdrukt en iemand gaat akkoord, dan ben je op de goede weg om een sterke verbinding op te bouwen.

Openheid wanneer we iemand nieuw ontmoeten

Informatie over onszelf aan anderen geven is heel prettig. Het schept een klimaat van vertrouwen en nodigt de andere persoon uit om ook over zichzelf te praten. In deze omstandigheden is het normaal dat er sprake is van interesse en een spervuur van persoonlijke vragen.

Openheid is een heel handig instrument dat je kan gebruiken als je echt wil dat mensen jou leren kennen. Jij bent de persoon die jezelf beter dan om het even wie kent.

Als je denkt dat jij niet veel sociale vaardigheden bezit, dan is dit een geweldige strategie om een gesprek met iemand te beginnen. Informatie geven is altijd iets aantrekkelijk. Het zorgt ervoor dat de andere persoon nieuwsgierig is en meer wil horen.

Ook al maak je gebruik van deze strategie, toch kan je echter nog steeds enkele fouten maken. Er zijn momenten waarop we niet weten waarom de andere persoon ons niet leuk vindt of waarom het tussen ons niet klikt. Dit soort situaties kunnen problemen onthullen die te maken hebben met openheid. Laten we hier nu wat dieper op ingaan.

De problemen van openheid

Openheid lijkt een uitstekende manier om gesprekken te starten en nieuwe mensen te ontmoeten. De waarheid is echter dat we soms beter af zijn zonder. We zullen nu enkele fouten tonen die we met betrekking tot deze strategie maken. Ze kunnen tot ongemakkelijke situaties leiden.

Een vals beeld scheppen

Alle informatie die we over onszelf met de ander delen, is “goede informatie.” We praten dus niet over de dingen die we niet hebben. We vermelden ook onze tekortkomingen en zwakheden niet.

Als we alleen maar goede informatie over onszelf geven, dan kunnen we een vals beeld van perfectie scheppen. Dit kan ervoor zorgen dat we geloofwaardigheid verliezen.

Denk maar eens aan een situatie waarin iemand dacht dat hij feilloos was en beter dan alle anderen. Die persoon overdreef waarschijnlijk alles wat hij zei. Misschien richtte hij zich te veel op zijn positieve eigenschappen in plaats ze in evenwicht te houden met zijn gebreken.

Een vals beeld scheppen

Te veel informatie delen

Sommige mensen willen graag dat anderen volledig transparant zijn tegenover hen. Ze willen dan dat de ander zijn levensverhaal vertelt, ook al hebben ze elkaar net ontmoet.

Sommige mensen voelen zich echter nogal ongemakkelijk bij bepaalde soorten informatie. Om deze reden is het dus belangrijk dat je voorzichtig bent. Je moet de persoon leren kennen vóór je veel informatie met hem deelt.

Te expliciet zijn kan er ook voor zorgen dat de persoon die je niet kent, zich heel onwennig voelt. De reden hiervoor is dat je niet weet wat voor hen een taboe is. Je weet niet wat ze denken of hoe ze zich voelen omtrent het onderwerp waarover je praat.

Een verhaal echt in detail vertellen of jouw diepe gevoelens uiten kan bijvoorbeeld tot afwijzing leiden als er onvoldoende vertrouwen bij de andere persoon aanwezig is.

Het is dus cruciaal dat je aandacht schenkt aan de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukkingen van de persoon. Dit zal jou namelijk helpen om te ontdekken of je sommige dingen beter voor jezelf houdt of dat je kan blijven verdergaan.

We hebben ook nog een andere belangrijke opmerking. Als je te gesloten en te gereserveerd bent, zal het moeilijker zal om nieuwe relaties te creëren.

Desondanks geldt dit ook voor te veel informatie delen en met iemand die we niet kennen, praten alsof we hen al jaren kennen. Het is dus essentieel dat je uit de buurt van extremen blijft. Evenwicht is bepalend voor het succes van openheid.

Te veel informatie delen

De ervaringen met openheid

De kans is heel groot dat de meesten van ons fouten gemaakt hebben op vlak van openheid. Dit is volledig normaal. Het is niet gemakkelijk om een onderscheid te maken.

Welke soort informatie geef je in het begin? Zal je raden of de andere persoon zich slecht of ongemakkelijk voelt bij wat we hen vertellen? Beetje bij beetje zullen ervaringen je leren wanneer, hoe en met welke soorten mensen je gebruik kan maken van openheid.

Het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van de momenten waarop we deze sociale vaardigheid automatisch gebruiken. Het is essentieel dat het op een bewuste manier gaan gebruiken. Op die manier kunnen we immers goede ervaringen meemaken en speciale banden met verschillende mensen opbouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.