Wat kun je doen als alles zich opstapelt en op je af komt?

Overweldigt een taak jou, hoe klein ook? Heb je het gevoel dat alles je te boven gaat en heb je amper de moed om je verplichtingen na te komen? Als je takenlijst blijft groeien, probeer dan enkele strategieën die je kunnen helpen.
Wat kun je doen als alles zich opstapelt en op je af komt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 februari, 2023

Misschien was je nog niet zo lang geleden een voorbeeld van menselijke efficiëntie. Je werd ‘s morgens wakker met een energiek gevoel en, bijna zonder het te beseffen, voldeed je moeiteloos aan al je verplichtingen en doelstellingen voor die dag. De laatste maanden lijk je je taken echter alleen maar uit te kunnen stellen. Het lijkt of alles zich opstapelt en op je af komt.

Naast dit voortdurende uitstelgedrag voel je je schuldig. Inderdaad, alsof het niet aankunnen van je taken nog niet genoeg was, heb je er nog een ongemakkelijke emotionele bonus bij. Schuldgevoel straft je omdat je niet besluitvaardig en productief bent. Het is alsof je leeft in een heel kleine en krappe mentale ruimte zonder zuurstof.

Het is niet meer dan normaal om je overbelast te voelen en af en toe wat rustiger aan te doen. Maar, wat gebeurt er als je niet in staat bent om de minste verantwoordelijkheid op je te nemen en het lijkt alsof je wereld je om de oren valt? Laten we dat eens uitzoeken.

Je moet weten waarom je je zo overweldigd voelt. Het is hoogstwaarschijnlijk niets anders dan een niveau van stress dat je in de loop der tijd hebt opgebouwd, maar niet onder controle hebt gekregen.

Wanhopige vrouw
Hoewel stress ons soms in staat stelt productief te zijn, worden we er meestal door overweldigd.

Waarom stapelt alles zich op je op?

Als alles zich op je opstapelt, voel je je gevangen door negatieve gedachten, ongemakkelijke emoties en ondefinieerbare lichamelijke kwalen. Het kan zich uiten als vermoeidheid, een maag die van streek is, hoofdpijn, of zelfs moeite met inslapen. Het ergste van alles is het gevoel dat je productiviteit en je vermogen om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen tekortschieten.

Als je je met deze situatie identificeert, moet je weten dat het gevoel overweldigd te zijn een heel gewone toestand is. We leven immers in onzekere tijden en deze context heeft een grote impact op psychologisch niveau. Het is echter geen nieuw verschijnsel. In feite is er een bekend acroniem (VUCA) dat al tientallen jaren wordt gebruikt om dit soort situaties te beschrijven.

Inderdaad, volgens een studie (Engelse link) van de Georgia State University (VS) zijnvolatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit de toestanden die gewoonlijk elke uitdagende situatie definiëren, Er zijn ook andere toegevoegde factoren in onze huidige sociale context die deze perceptie kunnen bemiddelen. Bijvoorbeeld het gevoel dat alles zich opstapelt.

Redenen waarom je je zo voelt

In de regel is stress de belangrijkste reden dat je het gevoel hebt dat alles zich opstapelt. Op het moment dat je omgevingseisen je fysieke, emotionele en intellectuele middelen overweldigen, raak je overbelast.

Er zijn ook meer triggers:

  • Omgaan met een conflict of relationeel probleem. Dat kan zijn met je partner, familieleden, collega’s, enz.
  • Iemand verloren hebben in de afgelopen maanden.
  • Gezondheidsproblemen.
  • Financiële problemen.
  • Een traumatische ervaring hebben meegemaakt .
  • Lijden aan een onopgemerkte psychische stoornis, zoals depressie.
  • In een overgangsfase zitten waaraan je je nog aan het aanpassen bent.

Als het leven je overweldigt en je het gevoel hebt dat je te veel tegelijk niet aankunt, moet je grenzen stellen en de valkuil vermijden dat je denkt dat je harder je best moet doen.

Alleen in de natuur
Een pauze nemen in een natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat we onze geest kunnen ontspannen.

Wat kun je doen als je merkt dat alles zich opstapelt?

Als je je overweldigd voelt, overweldigen je verplichtingen je en maakt bijna alles je prikkelbaar. Het is dan ook duidelijk dat je heel wat te herkaderen hebt. Het belangrijkste hangt samen met je psychologische ‘meubilair’.

Het is tijd om elk meubelstuk op zijn plaats te zetten, de ramen open te zetten en je mentale ruimtes van zuurstof te voorzien. Alleen dan zul je kalm genoeg zijn om je energie te herstellen.

Hieronder volgen enkele nuttige strategieën.

1. 5-4-3-2-1 techniek om je te concentreren op het heden

Als alles zich op je opstapelt, blijft je geest nadenken over wat hij zou moeten zijn, maar niet doet. Je raakt geobsedeerd door wat er morgen en overmorgen zou kunnen gebeuren, wat resulteert in volkomen catastrofale ideeën. Als je je zo voelt, zal deze op mindfulness gebaseerde aardingstechniek je helpen.

Het doel is je geest te kalmeren en hem te richten op het hier en nu.

  • Noem vijf dingen waarmee je nu omringd bent.
  • Noem vier dingen die je kunt horen.
  • Noteer drie dingen die je kunt aanraken.
  • Ruik aan de bladzijden van een boek of aan een geurkaars.
  • Stop iets lekkers in je mond om van te smullen.

2. Schakel cognitieve vooroordelen uit zoals “Ik moet harder mijn best doen”

Je bent gewend alles aan te kunnen, maar de tijd is gekomen dat je het niet meer kunt. Je lichaam en je geest hebben je verteld dat genoeg genoeg is. Dit is een wake-up call voor je om veel van de vooringenomen ideeën die je hebt versterkt te corrigeren.

Het is tijd om te accepteren dat het “ik moet harder mijn best doen” of “ik moet alles doen, anders voel ik me niet goed over mezelf” soort gedachten je geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden.

3. Stel prioriteiten

Als alles zich op je opstapelt, is het tijd om te analyseren wat je geest en kracht doet leeglopen. Je zou een potlood en papier kunnen nemen en een lijst maken van de prioriteiten in je leven en die welke secundair zijn. Prioriteit geven aan wat belangrijk is en opzij zetten wat je vrije tijd, rust en gevoel van voldoening steelt, is een essentiële gezondheidsoefening.

4. Begin met kleine stappen

In het stadium waarin je hele leven in een knoop zit en alles je verstikt, raden we je aan jezelf een pauze te gunnen. Je moet de verbinding verbreken. Je moet echter niet je toevlucht nemen tot absolute inactiviteit en winterslaap. Het is beter om in beweging te blijven, maar langzaam. Doe één stap tegelijk.

Als je je niet in staat voelt om iets te doen, leg dan je taken opzij, maar probeer jezelf elke dag een doel te stellen, hoe onbeduidend ook. Koop bijvoorbeeld een boek, ga wandelen, breng wat tijd door in de bergen of een bos, ontmoet iemand om mee te praten….

Dit zijn allemaal basistaken. Je kunt geleidelijk complexere toevoegen om weer op het goede spoor te komen. Maar, doe het rustig en zorg ervoor dat je prioriteiten stelt.

Tot slot, als je te maken hebt met een bijzonder stressvolle situatie en je voelt je overweldigd door een van je taken of verplichtingen, aarzel dan niet om een gespecialiseerde professional te raadplegen.

Hoewel deze situaties vaak voorkomen, zijn het meestal tijdelijke ervaringen die zich na een paar dagen vanzelf oplossen. Daarom, als je moeite hebt om met dit soort gemoedstoestanden om te gaan, aarzel dan niet om hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bodenhausen, Galen V.; Peery, Destiny (2009-03-01). “Social Categorization and StereotypingIn vivo: The VUCA Challenge”. Social and Personality Psychology Compass3 (2): 133–151. doi:10.1111/j.1751-9004.2009.00167.x
  • Dhabhar FS. The short-term stress response–mother nature’s mechanism for enhancing protection and performance under conditions of threat, challenge, and opportunity. Front Neuroendocrinol. 2018;49:175-192. doi:10.1016/j.yfrne.2018.03.004
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI Journal. 2017;16:1057. doi:10.17179/excli2017-480
  • Harvard Business School. How to deal with constantly feeling overwhelmed. Harvard Business Review

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.