Wat is vroege volwassenheid? Kenmerken en uitdagingen

Jongvolwassenheid vindt plaats tussen de leeftijd van 18 en 25-30 jaar. Deze periode markeert de opkomst van onze eerste relaties, uitdagingen, belangrijke beslissingen, een zoektocht naar identiteit en nieuwe sociale rollen. We vertellen je er meer over.
Wat is vroege volwassenheid? Kenmerken en uitdagingen

Laatste update: 18 juli, 2025

Heb je er ooit van gedroomd om snel volwassen te worden en je eigen beslissingen te nemen? De vroege volwassenheid is de tijd waarin die droom uitkomt, maar niet altijd op de manier die we ons voorstellen. Je wilt geen kind meer zijn, maar je hebt ook nog niet alles op een rijtje of onder controle. Het is een levensfase vol emoties, keuzes en nieuwe verantwoordelijkheden.

Sommige auteurs noemen het de ‘eerste fase’: eerste baan, eerste huis, eerste liefde, eerste grote stappen. Het duurt ongeveer van de leeftijd van 18 tot 25-30 jaar, en gedurende deze periode vinden er niet alleen fysieke veranderingen plaats, maar ook nieuwe ontwikkelingstaken (Engelse link), gedachten, gevoelens en een andere kijk op de wereld.

Wat je in deze periode ervaart, kan de loop van je leven bepalen. Je geest verandert, emoties lopen hoog op, je vriendenkring begint te groeien en tegelijkertijd te verzwakken; er zijn veel uitdagingen om mee om te gaan. We delen deze transformaties en uitdagingen met je, samen met praktische strategieën om je aan deze fase aan te passen en een betere ervaring te hebben.

Kenmerken van de vroege volwassenheid

Tijdens deze fase, ook wel bekend als de jongvolwassenheid, verandert niet alleen onze omgeving, maar ook de manier waarop we ons voelen, met anderen omgaan en over onszelf denken.

Het is een periode die het begin markeert van een alomvattende transformatie in iemands leven, waarin emoties, sociale banden en mentale processen zich razendsnel ontwikkelen. Dit zijn de belangrijkste veranderingen die doorgaans optreden.

1. Emotionele veranderingen

Een achtbaan van emoties breekt aan. Je ervaart angst, trots en frustratie. Voorbeelden hiervan zijn de eerste, wanneer een sollicitatiegesprek nadert en je je constant afvraagt of je wel goed genoeg bent voor de functie.

De tweede, wanneer je terugkijkt en je realiseert dat je bent afgestudeerd of voor het eerst op jezelf gaat wonen. De derde, wanneer je denkt dat het project waar je zo van hebt gedroomd en zo veel van hebt gehouden, slecht zou kunnen aflopen en je denkt dat je anderen of jezelf teleurstelt.

Diepe liefde ontstaat en romantische banden krijgen een belangrijkere rol. De eerste serieuze relaties beginnen, en dat brengt geluk, maar ook pijn als iets niet goed gaat.

Soms gaat dit verlangen om samen een toekomst op te bouwen gepaard met onzekerheid, omdat je jezelf met anderen vergelijkt en het gevoel hebt dat je niet de ideale persoon voor iemand bent of dat je langzamer gaat dan anderen.

Bovendien is deze fase essentieel voor het ontwikkelen van emotionele zelfbeheersing: het begrijpen van wat je voelt, ermee omgaan en niet op impulsen handelen.

2. Sociale veranderingen

Met de start van je studie, werk of een nieuwe omgeving veranderen of verzwakken vriendschappen. We beginnen met nieuwe mensen om te gaan en misschien gaat de band met onze jeugdvrienden verloren, wat ons nostalgisch maakt.

Het instinct om erbij te horen is op zijn hoogtepunt. We moeten geaccepteerd worden, bij een groep horen, onze plek in de wereld vinden.

In sommige gevallen verandert de relatie met ouders en familie enigszins. De afhankelijkheid die er ooit was, verdwijnt en banden kunnen verbreken. Hoewel ze niet verbreken, kunnen er wel wrijvingen en problemen ontstaan die niet zo gemakkelijk op te lossen zijn als voorheen; het hoort allemaal bij opgroeien.

3. Psychologische veranderingen

We ontwikkelen een groter vermogen om onze toekomst te plannen en de gevolgen van onze daden of keuzes te begrijpen. Volwassenheid begint wortel te schieten. Ook de opbouw van een stevigere identiteit begint: Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Wat zijn mijn waarden en wat wil ik bereiken? Dit zijn enkele van de vragen die we onszelf voor het eerst diepgaand stellen.

Tegelijkertijd ontstaat het verlangen naar onafhankelijkheid. Mensen willen niet langer afhankelijk zijn van hun ouders en proberen hun eigen beslissingen te nemen. Er zijn gevoelens van vrijheid, maar ook angst voor nieuwe verantwoordelijkheden en gekozen paden.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: 13 gewoonten om aan te nemen om emotionele volwassenheid te bereiken


Veelvoorkomende uitdagingen in de vroege volwassenheid

Volwassen worden

Net zoals er gemengde gevoelens zijn, zijn er in deze levensfase ook moeilijke situaties te overwinnen. Er moeten veel beslissingen worden genomen, de verwachtingen zijn verschillend en soms is er weinig steun of duidelijkheid over alle ervaringen.

Sociale en professionele druk

De maatschappij verwacht van jongeren dat ze alles in hun leven al geregeld hebben: wat ze willen studeren, wat voor werk ze willen doen, met wie ze willen samenzijn, wat ze willen bereiken. De waarheid is dat niet iedereen dit weet, en dat is oké.

Sommigen hebben het gevoel dat ze hun doelen moeten bereiken vóór hun dertigste: een partner, een huis, een vaste baan of een ‘perfect’ lichaam. Deze sociale druk kan angst of een constant gevoel van ‘niet genoeg doen’ veroorzaken.

Vergelijkingen met anderen beginnen ook met: “Mijn vrienden werken, maar ik niet.” “Ze is getrouwd, maar ik ben nog steeds vrijgezel.” Zulke gedachten kunnen ertoe leiden dat iemand zich slecht over zichzelf voelt of minderwaardig is.

Mentale gezondheid en besluitvorming

Beslissingen nemen is een belangrijk onderdeel van de vroege volwassenheid. “Welke studie moet ik doen?” “Moet ik verhuizen?” “Moet ik deze baan aannemen?” “Moet ik deze relatie beëindigen?”

We vinden niet altijd gemakkelijke antwoorden; fouten maken hoort erbij, zelfs als het pijn doet, ons angstig, verdrietig of onzeker maakt, vooral als we geen emotionele steun hebben.

Praten over je mentale gezondheid, om hulp vragen of een professional raadplegen als er iets niet klopt, is een voortdurende uitdaging. Vergeet echter niet dat het net zo belangrijk is om voor je geest te zorgen als voor je lichaam.

Werk-privébalans

Hoe combineren we werk, studie en proberen we een sociale of romantische relatie te onderhouden? Voor velen is er te weinig tijd, wat leidt tot stress. Georganiseerd zijn, ‘nee’ zeggen wanneer nodig en gezonde grenzen stellen zijn enkele van de uitdagingen van de vroege volwassenheid, net als leren rusten zonder schuldgevoel of genieten zonder na te denken over wat er nog moet gebeuren.

Wat als volwassenheid vroeg komt?

Er zijn mensen die al op zeer jonge leeftijd, zelfs vóór hun achttiende, volwassen verantwoordelijkheden op zich nemen. Soms niet uit vrije wil, maar uit noodzaak. Bijvoorbeeld:

  • Gedwongen migratie vanwege ernstige problemen in het land van herkomst, zoals geweld, onzekerheid of gebrek aan kansen.
  • Vanaf jonge leeftijd werken om te helpen met huishoudelijke uitgaven, schoolkosten of zelfs om in de eigen behoeften of voorkeuren te voorzien, zoals het kopen van iets.
  • Kinderen die midden in een oorlog of economische crisis leven, worden al op jonge leeftijd gedwongen om te werken, voor zichzelf te zorgen en erachter te komen hoe ze kunnen overleven en welke rollen ze moeten vervullen voordat hun tijd daar is.
  • Tieners die voor hun jongere broers en zussen zorgen omdat hun ouders fulltime werken, of omdat ze in een disfunctioneel familienetwerk leven waarin de volwassenen niet verantwoordelijk zijn voor de kinderen en de oudere kinderen proberen die verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Deze situaties zorgen ervoor dat de volwassenheid vroegtijdig intreedt. En hoewel ze ons kunnen vormen tot sterke en volwassen individuen, kunnen ze ook emotionele uitputting, angst of het gevoel veroorzaken dat we onze kindertijd verloren zijn of dat we die fase niet met voldoening hebben doorgemaakt.



Nuttige tips voor deze periode van het leven

Man verveelt zich

Je kent de kenmerken en uitdagingen van deze levensfase al. Houd deze praktische strategieën in gedachten om als jongvolwassene een beter leven te leiden:

  • Vier je vooruitgang: elke stap die je zet, hoe klein ook, is onderdeel van je groei.
  • Pas je aan aan veranderingen: het leven verloopt niet altijd volgens plan, maar je kunt leren je aan te passen.
  • Leer over geld: als je weet hoe je verstandig kunt sparen en uitgeven, krijg je in de toekomst meer gemoedsrust.
  • Kies je relaties verstandig: omring jezelf met mensen die je respecteren, steunen en die ervoor zorgen dat je je goed voelt.
  • Dwing jezelf niet om alles uit te zoeken: het is oké om niet alles uit te zoeken. Iedereen doorloopt het proces op zijn eigen tempo.
  • Organiseer je tijd: door je dagen te plannen, voel je je minder overweldigd door de toekomst en kun je je meer richten op het heden.
  • Leer jezelf beter kennen en ontdek wat je leuk vindt: ontdek wat voor jou belangrijk is en welke activiteiten je een goed gevoel over jezelf geven.
  • Zorg goed voor je geestelijke gezondheid: praat met vrienden die je vertrouwt over je gevoelens en zoek steun als je ergens mee zit of als je je niet zeker voelt over hoe je met een situatie om moet gaan.

Een podium om te voelen, te falen en te groeien

De vroege volwassenheid is een unieke fase, vol leren, uitdagingen en ontdekkingen. Niet alles is al uitgezocht; we leren stap voor stap. Iedereen beleeft deze levensfase anders. Sommigen met steun, anderen alleen. Sommigen met veel kansen, anderen met obstakels. En al deze ervaringen zijn waardevol.

Meer dan een lijst met prestaties is de vroege volwassenheid een proces. Een tijd om fouten te maken, het opnieuw te proberen, jezelf beter te leren kennen en te groeien. Door het op deze manier te begrijpen, kun je er met meer geduld, empathie en kalmte doorheen navigeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.