Je verleden helen en in het heden leven

Pijn bestrijden vergt moed. Om verder te komen, moet je stoppen met leven in het verleden en kijken naar wat er echt toe doet: het heden. Als je moedig kunt zijn en jezelf kunt genezen, kun je je leven weer leiden.
Je verleden helen en in het heden leven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 februari, 2024

Het is niet gemakkelijk om het verleden te helen en verder te gaan. Waar je ook heengaat, je verleden gaat meestal met je mee. Sterker nog, je emotionele bagage is in elk deel van je geïntegreerd.

Het absorbeert zichzelf in je gedachten en nestelt zich in elke beperkende houding, angst en slapeloze nacht. In feite is het onmogelijk om al je ervaringen uit het verleden te vergeten. Je kunt echter wel leren om ze onder ogen te zien en ze je geen pijn te laten doen.

Goethe zei terecht dat een dag buitensporig lang is voor wie niet weet hoe hij hem moet gebruiken of waarderen. Dit is nog meer waar als iemand een periode van angst of teleurstelling doormaakt vanwege iets dat in het verleden is gebeurd. Want op zulke momenten wordt het extreem moeilijk om het heden te waarderen.

Dit komt omdat je geheugen obsessief is. Het lijkt een overweldigend verlangen te hebben om je te herinneren aan dat ene ding dat je pijn deed of teleurstelde. Of de situatie die compleet uit het niets kwam en waar je gewoon niet mee om wist te gaan. Iedereen heeft zich wel eens zo gevoeld.

Sommige mensen slagen erin om deze situaties succesvol te overwinnen. Aan de andere kant weten anderen gewoon niet hoe ze ermee om moeten gaan. In feite dragen ze uiteindelijk een enorme last met zich mee voor een lange tijd.

Het is duidelijk dat niet iedereen zich hetzelfde gedraagt bij tegenslag. We kunnen onszelf echter allemaal de kans geven om het verleden te boven te komen en het heden te waarderen.

“Er is een fijne balans tussen het verleden eren en jezelf erin verliezen.”

Eckhart Tolle

Ogen, een klok en een bestelbusje

Hoe je je verleden kunt helen

Je verleden helen betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, omdat er oneindig veel vormen van trauma zijn.

Sommige vormen van lijden kunnen beginnen met een specifieke gebeurtenis. Bijvoorbeeld de dood van een familielid. Andere keren kan het komen door voortdurende stress, zoals wonen in een buurt met problemen, werken in een stressvolle omgeving of gepest worden op school.

Wat de oorzaak ook is, het is essentieel om je verleden te helen als je een waardevoller en bevredigender heden wilt hebben.

Onderzoeken uitgevoerd aan de New York Medical University door Dr. Marylene Coitre suggereren dat als je in het verleden een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en deze niet hebt verwerkt, je posttraumatische stress zal toenemen. Hierdoor loop je het risico op nieuwe ongunstige gebeurtenissen, zoals emotionele instortingen.

Hier zijn enkele basissleutels die je zullen helpen om het verleden te helen.

Praat over het verleden, maar alleen met de juiste mensen

Er wordt vaak gezegd dat je om je pijn te overwinnen, het naar buiten moet brengen. Je moet erover praten en je gevoelens ventileren.

  • Je moet begrijpen dat niet iedereen met wie je praat je ervaringen zal begrijpen. Sterker nog, soms kan het delen met de verkeerde mensen ervoor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. Daarom moet je weten met wie je moet praten.
  • Natuurlijk kun je altijd met professionals praten. Psychologen zijn opgeleid om je te begrijpen en je concrete, waardevolle adviezen te geven die je kunnen helpen om te veranderen.
  • Het is ook nuttig om te praten met mensen die misschien dezelfde ervaring hebben meegemaakt. Op deze manier voel je je niet zo alleen, omdat je weet dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt en erin geslaagd zijn om het te overwinnen.

Herdefinieer jezelf en wees geen slachtoffer meer

Wanneer er sprake is van een misbruikrelatie, is er altijd een agressor en een slachtoffer. Bijvoorbeeld een gepest kind, een gepeste werknemer of mensen die getroffen worden door een natuurramp en alles verliezen wat ze hebben. Deze slachtoffers hebben altijd twee opties:

  • De eerste is om die positie levenslang aan te nemen. Maar niet reageren en in je lijden blijven hangen zal je nooit helpen om het verleden te helen. Daarom moet je geen eeuwig slachtoffer worden.
  • De tweede optie is om een actieve houding aan te nemen. Word veerkrachtig, accepteer wat er is gebeurd en dat je hebt geleden, maar ga vooruit. Op deze manier word je sterker en kun je zowel het heden als de toekomst aan.
  • Onthoud tegelijkertijd dat haat niet helpt. Eeuwige wrok koesteren en je afvragen “Waarom ik?” houden je gevangen. Ruim die emoties op en bevrijd jezelf van de meest schadelijke. Dan stel je jezelf open voor echte genezing.
Vlieger met een hartvormig gat erin, waar de zon doorheen schijnt

Zet je angstschakelaar uit om je verleden te helen

Posttraumatische stress leidt vaak tot angststoornissen. In feite veroorzaakt trauma vaak paniekaanvallen. In dit soort situaties verlies je de controle. Om het verleden te helen, moet je deze angst beheersen. Want dit is wat je terugbrengt naar het verleden, je immobiliseert, slapeloze nachten, uitputting en hoofdpijn bezorgt. De lijst gaat maar door!

In deze gevallen kan het helpen om ademhalings-, ontspannings- en stress- en angstmanagementtechnieken te leren. Aarzel niet om hulp te vragen als je denkt dat je die nodig hebt. Don Ramón Gómez de la Serna zei:“Alle spiegels van het verleden stromen voorbij, verdronken in een rivier.”

Inderdaad, gisteren bestaat niet meer. Het is meegevoerd door de stroom van het leven. Als je echter nog steeds weerspiegelingen ziet van bepaalde aspecten uit je verleden die je pijn doen, stop dan met ernaar te kijken. Je kansen liggen in het heden. Je ware toewijding aan jezelf is in het hier en nu. Verspil het niet. Heel je verleden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cloitre, M., Stolbach, BC, Herman, JL, Van Der Kolk, B., Pynoos, R., Wang, J., y Petkova, E. (2009). Un enfoque de desarrollo para el trastorno de estrés postraumático complejo: traumas acumulativos en la infancia y en adultos como predictores de la complejidad de los síntomas. En Journal of Traumatic Stress (Vol. 22, pp. 399–408). https://doi.org/10.1002/jts.20444

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.