Emotionele volwassenheid kan op elke leeftijd komen

Emotionele volwassenheid kan op elke leeftijd komen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele volwassenheid heeft niet noodzakelijk met leeftijd te maken. De wereld zit vol met volwassenen die professioneel ontzettend succesvol zijn, ook al hebben ze de emotionele regelvaardigheden van een driejarige. Emotionele volwassenheid ontwikkelen is gecompliceerd en persoonlijk. Het heeft te maken met zelfvertrouwen, empathie en respect.

Sommige mensen beschouwen adolescentie als een zorgeloze tijd van het leven, een tijd waarin je gek mag zijn. Mensen zuchten gewoon en zeggen: ‘Ach ja, ze zijn nog jong, ze worden vanzelf volwassen.’

Soms vergeten we echter dat alleen het bereiken van de volwassenheid officieel niet zoveel betekent. Volwassenheid schenkt je niet automatisch emotionele volwassenheid, kennis of juistheid. Het maakt je niet immuun voor fouten, beschermd tegen frustratie of een expert in relaties.

“Volwassenheid wordt bereikt wanneer een persoon onmiddellijk plezier voor langetermijnwaarden uitstelt.”

-Joshua L. Liebman-

Deze verkeerde benadering van volwassenheid kan in feite komen van het woord ‘volwassenheid’ zelf. We nemen allemaal aan dat de hersenen specifieke stadia van groei doormaken.

We denken dat naarmate we ouder worden, elk deel van de hersenen zich ontwikkelt totdat deze ontwikkeling uiteindelijk zijn hoogtepunt bereikt in de’voltooiing’ van dat perfecte staaltje techniek dat wij de prefrontale cortex noemen, het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming en het plannen en orkestreren van sociaal gedrag.

Maar zoals de cognitieve neurowetenschap verklaart, ontwikkelen de hersenen zich voortdurend. Een studie in de Journal of Neuroscience legt uit dat veel associatievezels van de witte stof in de hersenen, die geassocieerd worden met cognitieve taken, nooit stoppen met groeien als je een actieve levensstijl hebt, een nieuwsgierig perspectief op het leven behoud en sociaal blijft.

We proberen alleen maar te zeggen dat emotionele volwassenheid niet gewoon maar opduikt zodra je dertig of veertig wordt. De plasticiteit en het potentieel van de hersenen zijn afhankelijk van vroeg en continu leren en interactie.

Het is tijdens die ‘vrolijke gekke’ kindertijd dat emotioneel management moet worden onderwezen. Als dat altijd zou gebeuren, dan zouden we geen volwassenen van middelbare leeftijd hebben die reageren als vierjarigen.

Man van steen die weet: ik moet emotionele volwassenheid ontwikkelen

We proberen allemaal emotioneel volwassen te lijken

We presenteren onszelf allemaal als volwassen, bekwaam en succesvol. Wil jij dan niet goed overkomen op anderen? De samenleving vereist dat we over allerlei soorten vermogens en capaciteiten beschikken.

Als we het echter socioloog Tony Campolo vragen, dan vullen we de wereld met emotioneel achtergestelde volwassenen.

Dit betekent niet dat ze slechte mensen zijn of iets dergelijks. Nee, het zijn gewoon mannen en vrouwen die niet in staat zijn gelukkig te zijn of geluk te verspreiden. Ze weten niet hoe ze productieve, functionerende omgevingen moeten creëren.

Volgens deskundigen zijn hier enkele specifieke redenen voor. Eén hiervan is direct terug te voeren op de kindertijd, waarover deskundigen nu veel meer informatie hebben dan eerdere generaties.

De meeste mensen moeten tijdens hun jeugd leren omgaan met duizenden stimuli, gegevens en bekrachtigingen. Thuis en op school moeten ze vaardigheden leren en zich voorbereiden op de arbeidsmarkt en de maatschappij in het algemeen. En dit deel werkt.

Het probleem is echter dat we hun geest ‘vullen’, maar vergeten om hun hersenen te trainen in een van de belangrijkste vaardigheden van allemaal: emotionele volwassenheid. Laten we het dan ook eens en voor altijd duidelijk maken: het heeft geen zin om dingen te leren als je niet weet hoe je in een team moet werken of met frustratie moet omgaan.

Het heeft geen zin om een ​​CEO te worden als je geen hoge emotionele intelligentie hebt. Als je niet weet hoe je een goede werkomgeving moet bevorderen of empathisch moet zijn, wat heeft het dan voor zin?

Vrouw is een met haar aard en heeft emotionele volwassenheid bereikt

Emotionele volwassenheid ontwikkelen vereist nederigheid en wilskracht

Emotionele volwassenheid komt niet met de jaren, maar het kan wel al op jonge leeftijd worden aangemoedigd. Het komt ook niet met schade en schande. Dat wil zeggen, je hoeft niet de ene na de andere tegenslag mee te maken om te weten wat het leven is of om een ​​sterk persoon te zijn.

Er is echt geen normatief startpunt of trigger die je de mogelijkheid geeft om empathisch, reflecterend, assertief of vaardig in conflictoplossing te zijn.

“Ik leefde lang te midden van de grote mensen en leerde ze van héél nabij kennen. Niet dat ik hen daarom hoger aansla.”

Antoine de Saint-Exupéry, De kleine prins-

Emotionele volwassenheid ontwikkelen is een dagelijkse investering, een continu ontwaken. Om dat te doen, moet je gewoonten en strategieën ontwikkelen, maar ze zullen alleen werken als je ze uitvoert met wilskracht en nederigheid.

Emotionele volwassenheid ontwikkelen: hoe doe je het?

Hier zijn een paar belangrijke punten om je te helpen emotionele volwassenheid te ontwikkelen:

  • Fouten zijn fouten. Ren niet van ze weg, accepteer ze gewoon en leer van ze.
  • Wees niet bang voor verandering, want het helpt je groeien.
  • Je bent niet het middelpunt van het universum. Maar je maakt wel deel uit van een geheel en je bent belangrijk. Dus respecteer anderen en respecteer jezelf.
  • Valideer de emoties van anderen en breng praktische empathie in de praktijk. Het is niet genoeg om ze gewoon te begrijpen; je moet ze laten zien dat je ze begrijpt. Als je er niet naar handelt, dan is het gevoel nutteloos.
  • Oefen onthechting. Laat niets of niemand zo belangrijk voor je zijn dat je jezelf verliest. Bescherm je vermogen om te beslissen, te handelen, vrij te zijn.
  • Accepteer dat je af en toe verliest, maar begrijp dat opgeven niet is toegestaan.
  • Stop met klagen en focussen op dingen die je niet leuk vindt. Als iets je ontevreden of ongelukkig maakt, wees dan moedig genoeg om het te veranderen of te accepteren.
Stel is een met hun aard en hebben emotionele volwassenheid bereikt

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat volwassenheid vrij weinig met leeftijd te maken heeft, maar met wat je hebt geleerd in je leven tot nu toe, of je nu twintig, dertig of zeventig bent. Stel onmiddellijke bevrediging uit voor dingen die belangrijk zijn op de lange termijn, en leer jezelf en je emoties kennen.

Afbeeldingen met dank aan Josephine Wall 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.