Wat is het belang van motivatie in de sport?

Als er een goed bestudeerde mentale factor is die sportprestaties bevordert, dan is het wel motivatie; Ze helpt ons niet flauw te vallen als we met obstakels worden geconfronteerd. Ontdek hier alle redenen om er bij de training rekening mee te houden.
Wat is het belang van motivatie in de sport?

Laatste update: 18 maart, 2024

We worden niet elke dag wakker met het verlangen om te sporten, ook al zouden we het voor ons plezier moeten doen, omdat we gepassioneerd zijn over een discipline of omdat onze dokter het heeft aangeraden. En het is niet altijd een kwestie van vermoeidheid. Er zijn basale mentale processen die dit beïnvloeden; onder deze variabelen springt motivatie eruit als een fundamentele pijler in de sport.

Naast het behalen van resultaten is enthousiasme cruciaal om te blijven trainen. Door enthousiasme te stimuleren zullen we dus beter presteren in routines en wedstrijden .

Als je een discipline beoefent en je vooruitgang wilt vergroten, lees dan verder en ontdek het belang van gemotiveerd zijn, evenals tips om het op gang te brengen.

“Hoe sterk mijn benen ook zijn, het is mijn geest die me kampioen maakt.”

~ Usain Bolt ~

Wat is motivatie in de sport

Er zijn veel sportieve uitdrukkingen van motivatie en inspiratie, maar de beste metafoor die deze energie illustreert is de benzine in auto’s. Brandstof is nodig om de motor te starten en te laten draaien. Motivatie is dus de benzine die gedrag van brandstof voorziet.

Dit is de variabele die verantwoordelijk is voor het initiëren en volhouden van acties. Zonder motivatie is er geen drive om een inspanning te leveren of om die inspanning vol te houden, ondanks obstakels. In de sport is het essentieel om je in te spannen om vooruitgang te boeken, vandaar de motiverende relevantie om resultaten te behalen.

Maar wat zijn de belangrijkste aspecten die sporters motiveren? De volgende factoren, gerelateerd aan intrinsieke en extrinsieke motivatie in de sport, worden in dit proces in overweging genomen:

  • Individueel: smaken, voorkeuren en ideologieën die ons doen bewegen in de richting van wat we leuk vinden en weg van wat we niet leuk vinden.
  • Sociaal: het gezelschap van anderen, hun goedkeuring of deel uitmaken van een groep is een waardevolle versterking en waar we ons op oriënteren.
  • Materieel: iets doen om een beloning te krijgen. Een voorbeeld hiervan is hard werken om trofeeën, medailles, geld, publieke erkenning, enz. te verdienen.

Belang van motivatie in sport

Bij sportbeoefening gaat het niet alleen om fysieke of materiële resultaten (als er financiële beloningen mee gemoeid zijn); het gaat ook om doorzettingsvermogen, zelfverbetering en zelfvertrouwen. Zoals de sportpsychologie aangeeft, zijn er verschillende elementen die de prestaties van een sporter beïnvloeden.

Op basis hiervan en gezien de bovenstaande definitie gaan we nu dieper in op waarom het zo belangrijk is om jezelf te motiveren in de sport.

1. Het zorgt ervoor dat je volhoudt ondanks de moeilijkheden

Als er iets is dat de sportcarrière van elke sporter kenmerkt, dan zijn het wel de moeilijkheden waarmee ze te maken krijgen. Deze worden meestal niet gezien, alleen de triomfen en positieve momenten komen tot ons. Soms zijn de nadelen echter zo groot dat de persoon overweegt op te geven.

Motivatie en inzet zijn twee variabelen die hand in hand gaan. Hoe sterker de eerste, hoe groter de tweede. En omgekeerd geldt dezelfde relatie.

Hoe kun je werken aan betrokkenheid bij lichaamsbeweging? Door het de ruimte te geven die het verdient in je dagelijkse routine. Door een tijd in te plannen om te sporten wordt het gemakkelijker om de rest van je taken te organiseren zonder dat ze je vrije tijd aantasten.

2. Verduidelijk je doelen en mobiliseer jezelf om ernaar te streven ze te bereiken

Een verschil tussen professionele en amateursporters is dat de eersten duidelijk zijn over welke doelen ze willen bereiken. Beginners hebben meestal een vaag, ongestructureerd idee. Ze hebben ook de neiging om geen doelen voor de korte, middellange en lange termijn te stellen en ze constant opnieuw te evalueren.

Toch is het stellen van doelen een tactiek die alle sporters zouden moeten toepassen. In die zin benadrukt een onderzoek (Spaanse link)  van de Autonome Universiteit van Barcelona dat het stellen van doelen een nuttig hulpmiddel is om de motivatie en de perceptie van zelfeffectiviteit van sporters te verhogen, waardoor hun prestaties verbeteren.

Hoe moeten onze doelen er dan uitzien? Het acroniem SMART geeft ons de sleutels om de kans op succes te maximaliseren:

  • S: specifiek. Ze moeten concreet en operationeel gedefinieerd zijn.
  • M: meetbaar op een objectieve dimensie of schaal waarmee we kunnen beoordelen of we de goede kant op gaan.
  • A: Acceptabel voor de doelgroep?
  • R: realistisch. Is het doel haalbaar?
  • T: tijdsgebonden. Voor elk doel moeten we een tijdslimiet stellen waarbinnen we het moeten bereiken.

3. Bevordert groepscohesie

Teamsporten en persoonlijke ontwikkeling

Tot nu toe hebben we ons gericht op het uitleggen van het belang van sportmotivatie vanuit een individualistisch perspectief. In teamsporten heeft het echter ook zijn functie.

De impuls die als groep wordt opgevat is de inspanning die de leden van de groep in dezelfde richting leveren om een gemeenschappelijk doel te bereiken. In een voetbalteam bijvoorbeeld heeft iedereen weliswaar zijn eigen positie en taak, maar uiteindelijk werkt iedereen op een ordelijke manier om een wedstrijd te winnen.

Volgens een artikel (Spaanse link) van de Universiteit van Extremadura is motivatie een van de voorwaarden waarmee sportmanagers rekening houden om het groepsgevoel te vergroten. De verklaring ligt in het feit dat het team gericht is op samenwerken als er cohesie is tussen de spelers.

Als deze twee factoren een binomiaal geheel vormen, zal al het werk dat gericht is op het versterken van de een positieve effecten hebben op de ander. Hoe wordt er dan gewerkt aan cohesie? Door teamdynamiek waarin sporters leren samenwerken met hun teamgenoten om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

4. Geef je fysieke capaciteiten een extra boost

Het fysieke deel los zien van het mentale deel is een vergissing, want we zijn één lichaam. Motorische vaardigheden zijn nauw verbonden met mentale vaardigheden. Dus als je traint moet je daar rekening mee houden en je niet alleen richten op kracht of uithoudingsvermogen.

Met betrekking tot motivatie in het bijzonder, zal een atleet die duidelijk is over zijn doelen meer fysieke inspanning en pijn verdragen. Dit betekent niet dat ze geen vermoeidheid of ongemak zullen voelen, maar ze hebben een grotere marge om het te verdragen. Hij of zij zal vermoeidheid zelfs op een positieve manier waarderen, als een stimulans om te blijven vechten.

Tips om de sportieve motivatie te vergroten

Mentale training moet dagelijks zijn. Een veelgemaakte fout in de sport is om je alleen zorgen te maken over motivatie vlak voor een belangrijke wedstrijd en het de rest van het seizoen links te laten liggen. Daarnaast moet je verschillende strategieën overwegen om jezelf te motiveren:

  • Evalueer je doelen elke week opnieuw en pas de doelen aan die je het moeilijkst kunt halen.
  • Je zult goede en slechte dagen hebben, maar de laatste stellen je in staat om in de praktijk te brengen wat je op de goede dagen hebt geleerd.
  • Doelen stellen is het meest effectieve en gemakkelijkste hulpmiddel om toe te passen. Overweeg het voor het stellen van doelen op korte, middellange en lange termijn.
  • Zowel tempo als vorm zijn belangrijk. Wees dus consequent en werk er elke dag aan, net als aan je fysieke voorbereiding.

Al met al, als je vooruitgang wilt zien en je vooruitgang niet wilt laten stoppen, neem dan nota van deze punten en begin met het integreren van motivatietraining in je sport.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.