Wat gebeurt er als je verliefd wordt op je psychotherapeut?

Verliefd worden is een relatief veelvoorkomend verschijnsel bij therapie. In deze context is er meestal een klimaat van intimiteit en een emotionele band die dit vergemakkelijken. Welnu, wat wordt aanbevolen om te doen als het gebeurt?
Wat gebeurt er als je verliefd wordt op je psychotherapeut?
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 10 februari, 2024

Wat betekent verliefdheid? Het is een proces dat zowel natuurlijk als complex is. Je zou het kunnen definiëren als een toestand van bevrijding, maar ook van verminderde vrijheid. Dit omdat je in feite ontvoerd wordt door je emoties.

Verliefdheid is een intieme en subjectieve ervaring waarin je nieuwe en gedeelde universa creëert. Verliefd zijn laat je geloven dat je opnieuw tot het leven bent ontwaakt, en je gaat het op een andere manier ervaren. Het voelt prachtig en er deel van uitmaken lijkt perfect. Je wordt verliefd op mensen die deze emotie in je ziel wakker maken. Maar wat gebeurt er als je verliefd wordt op je psychotherapeut?

Verliefd worden is zowel een emotioneel als een psychologisch proces dat uniek menselijk is. Als je verliefd wordt, ervaar je zowel jezelf als de persoon op wie je verliefd bent op een bijzondere manier.

Man kijkt blij naar zijn therapeut
Volgens Bordes worden cliënten vaak verliefd op hun therapeuten. Met die situatie moet men open omgegaan.

Verliefdheid

Verliefdheid is een toestand (Spaanse link) die ieder van ons op elk moment in zijn leven kan ervaren. Het gebeurt onvoorspelbaar en is onbeheersbaar. Maar hoe beïnvloedt het jou?

  • Het intensiveert zowel je zintuiglijke als fysieke ervaringen. Je waarneming breidt zich uit. Je neemt alles waar als getransfigureerd door je geliefde: geluiden, geuren, kleuren… Alles wordt intenser.
  • Je voelt je extatisch en je dagelijkse routine verandert in iets anders en buitengewoons.
  • Je projecteert je gevoelens in de toekomst. Verliefdheid is inderdaad een impuls en een motor naar de toekomst. Het is een toekomst die je met je geliefde wilt delen. Verliefdheid is het startpunt naar een hoopvolle toekomst met je partner.
  • Verliefd zijn produceert een gevoel van verlangen in je dat gericht is op wie je verliefd wordt.

“Dat verlangen naar intermenselijke versmelting is de krachtigste impuls die in de mens bestaat. Het vormt zijn meest fundamentele passie, de kracht die het menselijk ras in stand houdt.”

Erich Fromm

Wat als je verliefd wordt op je psychotherapeut?

Verliefd worden op een psychotherapeut is verre van triviaal. De therapeutische relatie is er een van intimiteit, acceptatie en vertrouwen. Je gaat in therapie omdat je verzorgd en genezen wilt worden.

Verliefd worden op de therapeut is iets dat kan gebeuren omdat er een reeks voorwaarden zijn die dat vergemakkelijken. Bijvoorbeeld de situatie, de regelmatige bijeenkomsten, de kamer, de besloten omgeving, en de intimiteit van het gesprek.

In feite is het luisteren naar je therapeut en het feit dat hij belangstelling heeft voor je welzijn zo’n bijzondere ervaring dat het ervoor kan zorgen dat je de relatie verstoort en verliefd op hem wordt. We moeten verduidelijken dat verliefd worden op een psychotherapeut net zo vaak kan voorkomen als verliefd worden op een vriend, collega of buurman.

“Ik bedacht dat dit precies de reden is waarom therapeuten niet emotioneel betrokken moeten raken bij hun patiënten. Door hun bevoorrechte rol, door hun toegang tot diepe gevoelens en geheime informatie, krijgen hun reacties altijd een overdreven betekenis. Het is bijna onmogelijk voor de patiënt om de therapeut te zien zoals hij is.”

Irvin D. Yalom

Man in therapie
Het is noodzakelijk te weten hoe je aan de gevoelens van verliefdheid van de patiënt kunt werken.

De psychotherapeut moet weten hoe hij moet werken met cliënten die verliefd op hem worden. Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat hun cliënt zich zo voelt en bepaalde aspecten analyseren, zoals of ze hun gedrag op enigerlei wijze hebben aangemoedigd.

Ze moeten ook nagaan wat erachter zit en of het een herhaald gedragspatroon bij de cliënt is. In feite zijn dit slechts enkele van de zaken die ze moeten aanpakken.

Tegengestelde belangen

Ze moeten ook hun aandacht voor de kleine details vergroten (Spaanse link). Dat is omdat ze daarmee de eerste tekenen krijgen dat de patiënt misschien verliefd is geworden. Sommige psychotherapeuten kunnen verrast zijn om te horen wat hun patiënt te zeggen heeft, dus is het raadzaam dat ze naar hun supervisor gaan. Kijk naar de volgende uitspraak van een beginnende psychotherapeut:

“Toen ik overzag wat er met mij gebeurde, besefte ik dat het voor mij bedreigend was om de situatie onder ogen te zien. Ik wilde het op de een of andere manier niet in me opnemen dat het duidelijk was.”

-Edges-

Bovendien, als verliefdheid de therapeutische relatie belemmert en de cliënt schaadt, moet men van de therapeutische relatie afzien. Men moet de zaak dan doorverwijzen naar een andere professional. Anders kan het belang van de cliënt voor hen groter zijn dan de therapie zelf.

Tot slot nog een citaat van een therapeut:

“Er kwam een tijd dat zijn belangstelling meer uitging naar het krijgen van mijn aandacht en het leuk vinden van mij dan naar het zichzelf zijn. Ik had het gevoel dat hij alle objectiviteit in zijn eigen opgroeien had verloren. Het was vanuit mijn oogpunt een wederzijdse tijdverspilling.”

-Edges-

Het is dus van groot belang dat een therapeut de juiste stappen onderneemt als een patiënt verliefdheid voor hem of haar toont.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.