Wat betekent de kleur roze in de psychologie?

De betekenis die de samenleving aan de kleur roze heeft gegeven, is in de loop der jaren veranderd. In dit artikel kijken we naar de verschillende betekenissen van de kleur roze op psychologisch gebied.
Wat betekent de kleur roze in de psychologie?

Laatste update: 14 december, 2021

De kleur roze heeft nogal emotionele connotaties. In feite roept het gevoelens op als zoetheid, genegenheid en tederheid in hun puurste vorm. Bovendien is het voor velen het symbool van romantische liefde en geluk.

Hoewel roze in de westerse wereld wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, is de waarheid dat deze opvatting recent is. Trouwens, tot ongeveer honderd jaar geleden was de kleur rood de typische mannelijke kleur. Het betekende agressie en kracht. Toen stoffen echter vervaagden, werd het roze. Pas in de jaren ’70 werd roze geassocieerd met vrouwen.

Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen, zowel positieve als negatieve. Hun studie is dan ook spannend. In dit artikel ontdek je nog meer interessante weetjes over de kleur roze.

Kenmerken van de kleur roze

Roze is een kleur die kan worden omschreven als lichtrood. In het geval van pigmenten is het rood gemengd met wit. De naam komt van de bloem met dezelfde naam.

Wetenschappers lijken het erover eens te zijn dat roze geen deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum. Dat komt omdat niets roze licht uitzendt of een overeenkomstige golflengte weerkaatst. Wanneer je hersenen deze tonaliteit in je gezichtsvermogen creëren, is het eigenlijk een mengsel van twee tegengestelde kleuren in het spectrum: rood en paars.

Roze kleur

De betekenis van de kleur roze

Zoals we eerder vermeldden, was de kleur roze tot in de jaren ’70 nauw verbonden met mannelijkheid, toen het begon te worden geassocieerd met de zachtheid van karakter en moederschap. Het wordt ook gezien als een jeugdige kleur.

Over het algemeen is roze een kleur die positieve gevoelens oproept met betrekking tot tederheid, delicatesse, kinderachtigheid en, in de volwassen sfeer, romantische liefde, zonder seksuele ondertoon. Afhankelijk van de helderheid van het roze kan het echter verschillende connotaties hebben:

  • Lichtroze. Als het dichter bij wit ligt, heeft het meer te maken met onschuld en kinderachtigheid.
  • Donker roze. Op dit punt is de tint dichter bij violet. Dit verwijst naar een vleugje erotiek en sensualiteit.

Roze heeft ook bepaalde negatieve connotaties in termen van de zachtheid en onschuld die het uitstraalt. Sommige mensen associëren het zelfs met oubolligheid.

Gebruik van de kleur roze

Kleuren hebben een effect op het onderbewustzijn. Marketeers profiteren ten volle van dit feit om hun verkoop te verbeteren. In neuromarketing is de betekenis van de kleur roze gericht op zachtheid, genegenheid, moederschap en schoonheid.

Producten die verband houden met persoonlijke hygiëne, evenals producten die verband houden met baby’s, worden meestal in het roze gepresenteerd.

Roze heeft de neiging om kalmte op te wekken, bestrijdt stress en vermindert agressiviteit. Daarom wordt het gebruikt in ziekenhuizen, kantoren waar creatief werk wordt verricht en zelfs gevangenissen. Gezien de associatie die het heeft met genderrollen (Engelse link), kunnen bepaalde bevolkingsgroepen het echter afwijzen.

Roze babyspeelgoed

Roze in verschillende culturen

De betekenis van de kleur roze verschilt per regio. Factoren zoals cultuur, geschiedenis of de fauna en flora van het gebied kunnen de symboliek van deze kleur beïnvloeden.

  • Katholicisme. Roze staat voor vreugde en wordt gebruikt in missen op de vierde zondag van de vasten.
  • Japan. Roze wordt geassocieerd met het erotische en intieme. Het is ook de kleur van de lente wanneer de kersenbloesems in bloei staan.
  • Feng Shui. Roze is gekoppeld aan een stabielere en duurzamere liefde, evenals aan genegenheid en huwelijk in het gezin.
  • Boeddhisme. De roze lotusbloem vertegenwoordigt het aardse symbool van Boeddha. Het is gerelateerd aan de zuiverheid van de ziel en het pad naar bevrijding van het materialisme.
  • Hindoeïsme. Voor hindoes is roze gereserveerd voor de grote goden. In feite zit Lakshmi, de godin van rijkdom, op een roze lotusbloem.
  • Zuidoost-Europa. In landen als Albanië, Griekenland, Turkije en Iran wordt roze geassocieerd met bescherming en genezing.

De blauw-roze dichotomie als representatie van mannelijkheid en vrouwelijkheid is sterk geworteld in het Westen. De vooruitgang in het collectieve denken heeft er echter toe geleid dat roze nu meer gebruikelijk is voor producten die op mannen zijn gericht, zoals kleding.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Clarke, T. y Costall, A. (2008). The Emotional Connotations of Color: A Qualitative Investigation. Color Research and application, 33(5): 406-410.
  • Heller, E. (2004). Psicología del color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Editorial Gustavo Gili: España.
  • Koller, V. (2008). ‘Not just a colour’: pink as a gender and sexuality marker in visual communication. Visual communication, 7(4): 395-423.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.