Drie mythes over de romantische liefde

Drie mythes over de romantische liefde

Laatste update: 23 oktober, 2019

Deze mythes over de romantische liefde zijn enkele van de grootste leugens van de mensheid. Ze zijn afkomstig van de neiging van mensen om het “volmaakte paar” te idealiseren.

We idealiseren elkaar. De liefde is dan een gemakkelijke manier om elkaars tekortkomingen te bedekken. Liefde is overal. Zelfs tekenfilms leren kinderen dat volmaakte liefde de prijs is om tegenslag te overwinnen.

Het voornaamste probleem met de romantische liefde is dat het de mannen verandert in het hoofdpersonage en vrouwen in een prijs. Misschien besef je het niet. Dit gebeurt echter altijd in films, televisieseries en op andere media.

Mythes over de romantische liefde

De volgende mythes over de romantische liefde hebben een negatieve invloed op jouw relaties. Ze kunnen er immers voor zorgen dat je onrealistische en schadelijke verwachtingen creëert over de persoon met wie je samen bent.

Mythes over de romantische liefde

1. Zielsverwanten, een mythe over de romantische liefde

Wanneer je jouw eerste Disneyfilm bekijkt, dan begin je te geloven dat er één persoon speciaal voor jou bestaat. Deze films (en de maatschappij in het algemeen) laten je geloven dat jij voor deze persoon bestemd bent. Ze laten je ook geloven dat jullie beiden onmiddellijk verliefd zullen worden wanneer je elkaar ziet.

Bovendien zorgen ze ervoor dat je gelooft dat je relatie perfect zal zijn. Jullie zullen op een volmaakte manier met elkaar overeenkomen en deze persoon zal volledig bij jouw plannen passen. De samenleving laat je ook geloven dat de liefde betrouwbaar en exclusief moet zijn. Het maakt ook niet uit of je al eerder een relatie meegemaakt hebt of niet.

Is het ervaren van een relatie echter niet iets goeds? Onderzoeken beweren van wel. Verschillende relaties hebben helpt je vaak om te bepalen wat je wil en wat je niet wil.

Het verschaft je ook hints die je kunnen helpen om te ontdekken wat je bereid bent om te geven. Dit betekent niet dat je veel partners moet hebben. Het betekent dat het niet essentieel is dat je slechts één partner hebt.

2. De almacht van de liefde

De meeste verhalen, films en andere media zinspelen op de almacht van de liefde. Ze laten mensen geloven dat de liefde elke hindernis kan overwinnen en dat het jou oneindig sterk en weerbaar maakt. Het probleem is dat zovele mensen relaties verdragen die hun waardigheid vertrappelen. Dat komt omdat ze dit idee geloven.

De liefde kan niet alles doen. Eigenlijk is het niets meer dan een sociale constructie die je kan afwijzen als het niet past bij jouw persoonlijke leven of je beroepsleven. Niet iedereen is klaar om een langdurige relatie te hebben. Bovendien is niet iedereen klaar of bereid om slecht één soort relatie te hebben.

Er zijn koppels die samenwonen. Anderen zijn volmaakt gelukkig met hun ruimte. Zij leven dus in verschillende huizen. Sommige koppels beslissen om samen een hindernis te overwinnen.

Anderen beslissen om uit elkaar te gaan. Al deze mogelijkheden zijn op een evenwaardige manier prijzenswaardig. Het belangrijkste van alles is dat beide partners in dezelfde mate gelukkig zijn.

3. Tegenpolen trekken elkaar aan

We zeggen vaak aan kinderen dat als een klasgenootje hen stoort, het komt omdat ze die leuk vinden. Dit is een gevaarlijke mythe. Het gaat ook hand in hand met de mythe over de romantische liefde die beweert dat tegenpolen elkaar aantrekken.

Deze mythe kan op twee verschillende manieren relaties beïnvloeden. Het eerste effect is rechtstreeks verbonden met de almacht van de liefde en het idee van zielsverwanten. In deze situatie aanvaarden beide partners hun verschillen. Ze denken immers dat hun liefde al hun hindernissen zal overwinnen.

De waarheid is dat koppels met heel verschillende overtuigingen na verloop van tijd voortdurend ruzie zullen maken. Discussiëren is een heel belangrijk aspect van een relatie. Aanhoudende conflicten kunnen echter de eenheid en de verenigbaarheid aantasten.

Tegenpolen trekken elkaar aan

Het tweede effect is heel populair in de literatuur, in films en op televisie. Dit gaat over het idee dat de liefde een persoon kan veranderen. Je kent het verhaal wel: iemand (meestal een vrouw) vindt een partner die eigenlijk slecht voor haar is.

In plaats van te zoeken naar iemand die meer bij haar past, doet ze alles wat in haar macht ligt om de andere persoon te laten veranderen. Haar doel is ervoor te zorgen dat ze met hem een relatie kan hebben.

De waarheid is dat mensen niet zomaar veranderen. Mensen hebben de neiging om vaak die fout te maken. Ze houden dan van een persoon die ze denken dat hun partner in de toekomst zal worden in plaats van de partner met wie ze vandaag samen zijn. Tenslotte is dat immers de persoon met wie ze een relatie hebben.

Een duurzame relatie

Verenigbaarheid, verdraagzaamheid, respect en een gezonde aantrekking zijn belangrijk. Die dingen kunnen leiden tot een sterke en duurzame relatie (als jij hiernaar op zoek bent). Op lange termijn zullen pogingen om relaties van anderen na te bootsen ervoor zorgen dat je onrealistische verwachtingen hebt. Dit leidt alleen maar tot frustratie. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is het verschil tussen bewondering en liefde
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is het verschil tussen bewondering en liefde

Bewondering en liefde kunnen gerelateerd zijn of zelfs samen gaan, maar dit hoeft niet. Je kunt ook iemand bewonderen aan wie je een hekel hebt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.