Wanneer je de zon in je draagt, maken de stormen niet uit

Wanneer je de zon in je draagt, maken de stormen niet uit

Laatste update: 23 november, 2016

Wanneer je de zon in je draagt, zet het leven zijn meest waardevolle versnellingen in werking en kan niets jou nog tegenhouden. Dit zijn momenten in het leven waarop we tegenslag eindelijk achter ons laten en leren om verder te lopen met meer zekerheid, met meer hoop.

En op dit moment maken de schaduwen niets meer uit, alsook de fouten van gisteren of die mensen die bijna jouw licht hadden gedoofd, jouw innerlijke zon. Je weet namelijk al hoe je deze mensen kunt herkennen, omdat je weet hoe je prioriteiten moet stellen en aandacht moet geven aan hetgeen werkelijk belangrijk is in het leven: gelukkig zijn.

Soms kijken we naar de lucht en ontdekken we opeens weer die immense en verlaten zon. Zijn leeftijd doet er niet toe en ook de dagen waarop de duisternis hem verbergt niet; de zon zal namelijk nooit stoppen met schijnen.

Hetzelfde geldt voor mensen. We worden allemaal geboren met ons eigen licht, we hebben allemaal het vermogen om te stralen; deze zon waarmee we de wereld in komen wordt soms echter minder fel doordat er wolken voorbijkomen of door de invloed van mensen die het licht van onze zon willen blokkeren.

Sta dit niet toe. Sta niet toe dat ook maar iets of iemand jou berooft van je vermogen om gelukkig te zijn.

Hoe je kunt leren om die zon die in jou schuilgaat weer ‘tot leven te wekken’?

Regenboog

Het leven is een reis die we zonder al te veel gewicht op onze schouders en rug moeten afleggen. Hoe minder gewicht je bij je draagt, des te sneller je vooruit zult komen. Zonder wrok, zonder spijt, zonder angsten of beperkende houdingen. Alleen de mensen die in staat zijn om hun hart te vullen met positieve emoties zullen werkelijk in staat zijn hoog te vliegen.

Soms worden we ons er pas van bewust dat we vleugels hebben om te vliegen, dat we sterker zijn dan we dachten, wanneer anderen ons tot aan de afgrond van wanhoop drijven.

Sommige mensen zeggen dat we in het leven leren door te lijden, dat we moeilijke tijden moeten doorstaan om volwassen te worden en ware levenslessen op te doen. We hoeven dit echter helemaal niet zo extreem op te vatten. Het is eigenlijk juist een stuk eenvoudiger.

Het maakt niet uit wat het leven op ons pad brengt. Wat vooral belangrijk is, is hoe we omgaan met de dingen die het leven op ons pad brengt, de houding die we ten opzichte van deze dingen aannemen. Sommige mensen creëren een hoop verwarring met eenvoudige daden, terwijl anderen tragedie juist met een hoop kracht overwinnen. Welke houding je ook aanneemt, het leven kan er nooit voor zorgen dat jouw innerlijke licht uitgaat, die zon die licht zou moeten schijnen op jouw weg.

De zon voor ons uit en de schaduwen achter ons

Jij bent alles wat je hebt doorgemaakt, jij bent jouw overwinningen en jouw nederlagen, maar tegelijkertijd ben je ook iets dat veel groter is dan dat. Jij bent iemand die in staat is om zijn verleden te accepteren en zijn toekomst te creëren.

Het verleden kan niet bijgewerkt worden; niemand kan de dag van gisteren en wat er op die dag gebeurd is uitwissen. Daarom heeft het geen zin om van ons heden een voortdurende staat van spijt te maken. We moeten onszelf nieuwe mogelijkheden gunnen en de kans geven om nieuwe hoop te ontwikkelen.

Richt jezelf op het behalen van simpele doelen, waardoor je gemotiveerd raakt om elke dag kleine veranderingen te maken. Soms is routine onze ergste vijand en daarom is het misschien noodzakelijk dat je de grens die jou nu nog tegenhoudt overschrijdt.

Plaats de zon voor je uit en laat de schaduwen van gisteren achter je. Je zult zien dat het licht soms een tikkeltje verblindend kan zijn. Dit komt doordat de toekomst nog niet bepaald is en jij de enige schepper bent van alles dat zal gaan gebeuren.

Zon

Zorg ervoor dat niemand jouw innerlijke zon dooft

Soms ligt het aan onze opvoeding of misschien wel aan een giftige band met een familie die niet in staat was ons iets te leren over geluk. In andere gevallen is het juist onze partner die onze vrijheid begrenst, mensen die ons juist stormen boven ons hoofd brengen in plaats van geluk.

In ons dagelijkse leven zijn er een hoop mensen die de zon die we in ons dragen kunnen doven. En soms zijn we zelf onze ware vijand, die innerlijke saboteur die ons beperkingen oplegt, die ons vult met angst en onzekerheid.

Sta niet toe dat iemand stormen boven jouw hoofd brengt wanneer je juist behoefte hebt aan rustige, stralende dagen. Onthoud dat jij zelf de baas bent over jouw leven en jouw lot, dat je zelf jouw innerlijke tuin van zelfvertrouwen moet onderhouden, jouw persoonlijke groei.

Stel grenzen, probeer banden die jou alleen maar pijn bezorgen niet langer te versterken en ga op zoek naar nieuwe deuren in je dagelijkse leven, deuren waar je doorheen kunt gaan om mensen te ontdekken die de moeite werkelijk waard zijn.

Hoe lang de storm ook duurt, de zon zal altijd weer gaan schijnen

Niets is voor altijd, zelfs niet de pijn waar je nu door gekweld wordt. Dag na dag zal de pijn steeds minder heftig worden en zul je steeds beter in staat zijn om weer normaal te ademen. Het enige dat je hoeft te doen, is leren leven met de herinneringen.

We moeten leren accepteren dat tegenslagen op elk willekeurig moment bij ons op bezoek kunnen komen. In plaats van er weerstand tegen te bieden, gevangenen te worden door de pijn, moeten we het leren accepteren, leren begrijpen en beetje bij beetje los leren laten.

Veerkracht is een vermogen dat we allemaal in ons hebben. We leren van tegenslag en we komen er sterker uit wanneer we begrijpen dat we het verdienen om onszelf weer open te stellen voor de wereld.

Wanneer alles verloren lijkt, komt er altijd nog een zonnestraal door. Ga er in jezelf naar op zoek, ga ernaar op zoek bij de mensen van wie je houdt, ga ernaar op zoek op die horizon die altijd op jou wacht met frisse hoop.

Vrouw op Waterlelie

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.