Wanneer antidepressiva ervoor zorgen dat je je slechter gaat voelen

"Ik neem antidepressiva en toch voel ik me nog slechter." Identificeer jij je met deze situatie? In dit artikel bespreken we waarom het gebeurt en welke maatregelen je kunt nemen om het te voorkomen.
Wanneer antidepressiva ervoor zorgen dat je je slechter gaat voelen
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 20 oktober, 2022

Een behandeling met antidepressiva is een van de eerste opties bij een ernstige depressie. In tegenstelling tot andere medicijnen zijn er echter opmerkelijke individuele verschillen in de effecten van antidepressiva. Sommige mensen beweren zelfs dat ze, ondanks het gebruik van antidepressiva, zich slechter gaan voelen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zo denkt. Bovendien is het niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat, omdat mensen soms verkeerde beslissingen nemen over voorgestelde interventieplannen. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat er zou kunnen gebeuren en wat eraan gedaan kan worden.

Hoe werken antidepressiva?

Antidepressiva zijn geneesmiddelen met psychoactieve eigenschappen om psychische aandoeningen te behandelen, zoals depressie en angst, naast andere aandoeningen. Het bewijs beweert dat dit soort veranderingen te maken heeft met onevenwichtigheden in neurotransmitters. Het zijn een aantal stoffen die deelnemen aan verschillende processen, waaronder de stemming.

Niet alle antidepressiva werken op dezelfde manier. Elk heeft verschillende componenten en werkingsmechanismen. De meeste die worden voorgeschreven zijn selectieve (stemming-geassocieerde) serotonineheropnameremmers. Hun doel is te voorkomen dat neuronen serotonine vastleggen, waardoor het niveau ervan in het lichaam stijgt en de stemming verbetert.

Waarom zou iemand die antidepressiva neemt zich dan slechter voelen? Ten eerste is de werking van deze specifieke medicijnen langzamer dan die van andere. In feite duurt het gewoonlijk twee tot vier weken voordat de effecten van antidepressiva optreden.

Er zijn zelfs gevallen waarin deze tijd verlengd kan worden tot zes weken. Uiteindelijk hangt het allemaal af van het soort antidepressivum en de specifieke omstandigheden van elk individu.

Vrouw slikt een pil
Antidepressiva hebben gewoonlijk twee tot vier weken nodig om te werken.

Bijwerkingen van antidepressiva

Antidepressiva kunnen ook verschillende bijwerkingen veroorzaken. Uit een grootschalig onderzoek (Engelse link) bleek zelfs dat patiënten die deze medicijnen gebruiken vaak problemen op verschillende gebieden melden. Tot de meestvoorkomende behoren lichaamsgewicht, seksleven, eetlust, slaap en pijnbeleving. In verschillende gevallen verergerden de bijwerkingen na verloop van tijd (Saha et al., 2021).

Antidepressieve therapie heeft de neiging om na een paar weken positieve effecten te laten zien. Als dat gebeurt, kan het lichaam secundaire symptomen gaan ervaren die deze medicijnen kunnen veroorzaken. Dit zou een factor kunnen zijn in gevallen van patiënten die antidepressiva nemen en zich slechter voelen.

Men moet niet vergeten dat deze medicijnen veranderingen in het lichaam teweegbrengen, en het kost tijd om zich daaraan aan te passen. Gelukkig zijn veel van de bijwerkingen die kunnen optreden slechts tijdelijke reacties en zullen ze na verloop van tijd verdwijnen.

Een nuttige aanbeveling is om een psychiater te vragen welke mogelijke bijwerkingen kunnen optreden en hoe lang ze naar verwachting zullen duren als ze optreden. Zo is de patiënt zich bewust van wat er met zijn lichaam en stemming zou kunnen gebeuren.

De effectiviteit van antidepressiva

Een andere factor om rekening mee te houden is de effectiviteit van deze medicijnen. Een systematische review (Engelse link) gepubliceerd in The Lancet concludeerde dat antidepressiva in 60 procent van de gevallen verbetering opleveren. De auteurs van het onderzoek vergeleken de werkzaamheid van 21 gangbare antidepressiva met placebo’s om tot deze conclusie te komen.

Men moet echter ook bedenken dat de reactie op antidepressiva varieert, afhankelijk van het middel en het lichaam van de persoon. De bovenstaande studie beweert dat 40 procent van de patiënten geen significante verbetering bereikt. Dit zou erop kunnen wijzen dat ze niet het juiste antidepressivum nemen of dat deze specifieke medicijnen voor hen niet de oplossing zijn.

Is stoppen met antidepressiva de oplossing voor mensen die zich juist slechter voelen?

Als je antidepressiva neemt en je voelt je slechter, moet je er dan mee stoppen? Het antwoord is nee. Het wordt inderdaad in geen geval aanbevolen dat patiënten stoppen met medicijnen als dat niet door een specialist wordt geadviseerd. Als je dat doet, kan dat leiden tot andere problemen die nog onaangenamer zijn dan eventuele bijwerkingen.

In dit geval kun je het beste voortdurend contact houden met je psychiater en hem vertellen hoe je je voelt. Ze zullen bepaalde beslissingen kunnen nemen, zoals het verlagen of verhogen van je dosering of het veranderen van het medicijn. Je zult kunnen ontdekken welke medicijnen voor jou het beste werken en hoe je ze moet innemen om effectief te zijn.

Bezorgde vrouw
Voordat je een farmacologische behandeling staakt, is het essentieel om met een psychiater te praten.

Het belang van psychotherapie

Als het gaat om psychische stoornissen, is het belangrijk om te onthouden dat ze nooit reageren op één enkele oorzaak. Daarom kan niet verwacht worden dat één enkele behandeling volledige verbetering oplevert bij iemand die aan een depressie lijdt.

Idealiter gaat een behandeling met antidepressiva gepaard met psychotherapie en veranderingen in de levensstijl. Hierdoor worden de effecten van het middel versterkt en de kans op verbetering vergroot.

Concluderend is de aanpak van depressie en andere stoornissen met psychoactieve middelen een complexe aangelegenheid. Frequent contact met een medisch specialist is essentieel voor een veilige behandeling. Daarom is praten met een deskundige een van de sleutels om ervoor te zorgen dat een interventie het gewenste effect heeft en mensen zich beter gaan voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cipriani, A., Furukawa, T. A., Salanti, G., Chaimani, A., Atkinson, L. Z., Ogawa, Y., … & Geddes, J. R. (2018). Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet, 16(4), 420-429.
  • Saha, K., Torous, J., Kiciman, E., & De Choudhury, M. (2021). Understanding side effects of antidepressants: large-scale longitudinal study on social media data. JMIR mental health, 8(3), e26589.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.