Waarom vindt niemand mij aardig en wat kan ik eraan doen?

Hoewel je verlangen om een ​​nieuwe relatie te beginnen sterk is, lijkt het soms alsof anderen je niet mogen. Hier vertellen we je hoe je met deze situatie kunt omgaan en het vertrouwen kunt vinden om verder te gaan.
Waarom vindt niemand mij aardig en wat kan ik eraan doen?
Leticia Martín Enjuto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Leticia Martín Enjuto.

Laatste update: 02 juni, 2024

Er komt weer een weekend aan en weer sta je op de dansvloer te kijken hoe je vriend in het middelpunt van de belangstelling staat. Je krijgt het nummer van een mogelijke date en begint een kort gesprek op WhatsApp, maar het gesprek wordt afgekapt. En wanneer je de datingapp opent, lijken matches je te ontglippen. Dan overvalt je een gedachte: “niemand vindt mij aardig!”

Wat als we je vertellen dat dit gevoel kan veranderen? Je bent niet lelijk, of roekeloos, of hebt geen manieren. Er zitten veel redenen achter het gevoel dat, ondanks je verlangen om een relatie te beginnen, het onbereikbaar lijkt.

Soms saboteren we onszelf, dus moeten we ons richten op beter worden. Als je je herkent in deze situatie, lees dan verder om te ontdekken hoe je dit perspectief kunt transformeren en deuren kunt openen naar nieuwe mogelijkheden.

Waarom heb ik het gevoel dat niemand mij aardig vindt?

Het antwoord op deze vraag is complex en divers. Het is essentieel om te begrijpen dat deze perceptie niet alleen te maken heeft met je fysieke verschijning. De veelgebruikte zin “oh, zo knap en geen vriendje/vriendinnetje” mist logica, want aantrekkingskracht gaat verder dan oppervlakkige kenmerken, zoals haar- of oogkleur of silhouet.

Het is belangrijk om de verscheidenheid aan voorkeuren en smaken in de wereld te onthouden. Aantrekkingskracht voldoet niet aan een universele standaard. Het is subjectief en verschilt van persoon tot persoon.

Er ontstaat een diepe band als je iemand vindt die jouw hobby’s, idealen en waarden deelt. Laten we in detail de redenen onderzoeken die kunnen leiden tot het gevoel dat niemand zich tot je aangetrokken voelt.

1. Je hebt erg hoge verwachtingen

Misschien is Hollywood hier een beetje schuldig aan. Vrouwen hebben de neiging om een prins te verwachten die perfectie belichaamt in elk aspect, van romantisch tot fysiek; terwijl mannen misschien op zoek zijn naar de ideale vrouw die voldoet aan de maatschappelijke normen voor schoonheid en persoonlijkheid.

Als we onbereikbare normen stellen, of het nu gaat om uiterlijk, persoonlijkheid of prestaties, ervaren we waarschijnlijk een constant gevoel van ontevredenheid. Dit fenomeen kan onze interacties beïnvloeden, omdat we de neiging hebben om het niet voldoen aan een van deze verwachtingen op te vatten als falen.

2. Je weerspiegelt weinig eigenliefde

De basis van elke gezonde relatie ligt in eigenliefde. Het is een eenvoudig maar fundamenteel principe: om volledig van een ander te kunnen houden, moet je eerst je liefde voor jezelf versterken.

Werk dus aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en positieve zelfbeeld. Dit houdt in dat je je prestaties moet erkennen en waarderen, moet leren om giftig gedrag niet te tolereren, grenzen moet stellen en je zelfacceptatie moet versterken.

In deze context is het goed om te benadrukken hoe belangrijk het is om goed voor je imago te zorgen, zonder je toevlucht te nemen tot extreme veranderingen.

Het is niet nodig om chirurgie te ondergaan of je te laten leiden door de gedachte: “Niemand vindt mij aardig, dus waarom zou ik mijn uiterlijk verzorgen? Deze benadering ondermijnt alleen maar je zelfvertrouwen en vermindert je bereidheid om iemand nieuw te ontmoeten.

Onthoud dat elke dag een kans is om te groeien en te verbeteren. Je gebreken bepalen niet wie je bent en er is altijd een kans om te veranderen wat je niet leuk vindt.

3. Obsessie met het vinden van een partner laat zien dat je “behoeftig” bent

We begrijpen je verlangen om een relatie te beginnen, maar je moet ook voorzichtig zijn met een potentiële partner. Vermijd haar te verstikken, interesse bouwt zich vanzelf op. Onthoud dat als ze besloten heeft je te benaderen, dat is omdat ze je beter wil leren kennen.

Onzekerheid speelt echter vaak een rol als je denkt: “niemand vindt mij aardig”. Op bepaalde momenten willen we per se aandacht of een constante bevestiging van onze rol in een relatie, en als we die krijgen, hebben we soms moeite om te accepteren dat we die verdienen.

In dit geval is het essentieel om te begrijpen hoe deze wanhoop jou beïnvloedt en wat de redenen achter dit gedrag zijn. Advies inwinnen bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan een relevante beslissing zijn.

4. Je hebt oude relaties niet “afgesloten”

Misschien ben je gekwetst of heb je een relatie op slechte voorwaarden verbroken. Het is begrijpelijk dat je bang bent dat dit weer gebeurt, maar laat het niet de overhand nemen en je de innerlijke stem laten geloven die voortdurend herhaalt “niemand vindt mij aardig”.

Elke relatie is uniek. Als je in het verleden een moeilijke ervaring hebt gehad, bedenk dan dat de volgende misschien beter is. Wees ervan overtuigd dat je binnenkort die persoon zult vinden die je leven zal verrijken met plezier en vreugde, zodat je de vorige hoofdstukken op een positieve manier kunt afsluiten.

5. Je bent bang voor afwijzing

Ook in de liefde geldt het wijze gezegde: “No risk, no gain.” Soms is het nodig om de eerste stap te zetten en zelf op zoek te gaan naar mogelijkheden. In het begin kan het intimiderend zijn om je in het onbekende te storten, vooral als er de mogelijkheid bestaat dat je wordt afgewezen.

Maar in plaats van onszelf te kwellen met “wat als ik met haar in de bar had gepraat” of “wat als ik een drankje voor haar had gekocht, we hadden gepraat en ik haar had toegevoegd op WhatsApp,” is het de moeite waard om te onthouden dat het nemen van initiatief vaak gepaard gaat met onzekerheid.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat ze nee zegt, hoewel er ook een mogelijkheid is dat alles goed gaat.

Zoals je ziet, is het waardevol om te begrijpen dat één afwijzing niet bepalend is voor toekomstige ervaringen. Onderweg zullen er altijd meerdere kansen zijn om te groeien, te leren en je te verbinden met een speciaal iemand.

6. Je bent bang dat je niet genoeg bent voor de ander

De angst om niet genoeg te zijn kan een barrière vormen bij het beginnen van een nieuwe relatie. Wat is de oorsprong ervan? Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een laag zelfbeeld, onzekerheid, constante vergelijkingen of het opleggen van onbereikbare normen.

Daarom is het essentieel om in gedachten te houden dat we allemaal unieke en waardevolle kwaliteiten hebben. Om deze angst te overwinnen, moet je zelfvertrouwen kweken, onze deugden waarderen en begrijpen dat authentiek zijn aantrekkelijker is dan perfect zijn.

7. Je bent een onzeker persoon

Onzekerheid manifesteert zich op verschillende manieren en beïnvloedt je persoonlijke perceptie en de perceptie die anderen van je hebben. Deze staat van onzekerheid beïnvloedt je vermogen om sterke relaties op te bouwen.

Daarom zijn het loslaten van je streven naar perfectie, het erkennen en vieren van je prestaties en het leren omgaan met kritiek stappen die je helpen het te overwinnen en je het zelfvertrouwen geven om een partner te vinden.

Er is niets aantrekkelijker dan iemand die zelfverzekerd is.

8. Peer pressure

Plotseling ben je de enige vrijgezel in je vriendengroep. Elke keer als er een feestje is, hoor je ongemakkelijk zinnen als “Maak een profiel aan op X dating app ” of “Ik wil dat je een vriendje/vriendinnetje hebt om op dubbeldates te gaan.”

Tel daarbij op dat je moeder wanhopig op zoek is naar een kleinkind en dat je tantes je op familiebijeenkomsten vragen: “Zoon/dochter, hoe zit het met een vriendje/vriendinnetje?”

Deze zinnen kunnen je onder druk zetten. Ze kunnen je zelfs het gevoel geven dat je je schaamt dat je geen liefdevolle relatie hebt. Daardoor raak je gemotiveerd om wanhopig op zoek te gaan naar iemand of, erger nog, je in te laten met iemand die niet aan je verwachtingen voldoet en je vervolgens slecht voelt omdat het niet gelukt is.

Onthoud in deze situatie: je hoeft aan niemands verwachtingen te voldoen en je bepaalt je eigen tijd. Gefeliciteerd, als je neven en nichten al getrouwd zijn of je beste vriendin zich gaat verloven, maar je hoeft je niet verplicht te voelen om arm in arm met iemand te zijn. Geef de tijd om die persoon te vinden die je accepteert zoals je bent.

Wat moet ik doen als ik het gevoel heb dat niemand mij aardig vindt?

Trieste man

Het is waar dat als je eenmaal het gevoel hebt dat niemand je aardig vindt, het moeilijk is om jezelf van die gedachte te bevrijden. Het is echter mogelijk om aan bepaalde aspecten te werken om het geleidelijk aan te ontmantelen:

  • Geniet van het alleen zijn. Gebruik de tijd om te werken aan je persoonlijke groei en geniet van activiteiten waar je gepassioneerd over bent.
  • Accepteer afwijzing als onderdeel van het proces. Begrijp dat afwijzing geen indicatie is van je persoonlijke waarde. Ga er positief mee om en zie het als een kans om te groeien.
  • Werk aan zelfzorg. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel. Een gezonde levensstijl aanhouden en je richten op je algehele welzijn versterkt je zelfvertrouwen.
  • Leer van ervaringen uit het verleden. Denk na over ervaringen uit het verleden om patronen en verbeterpunten te ontdekken. Gebruik deze lessen om je relaties te ontwikkelen.
  • Wees authentiek. Laat je ware zelf zien in plaats van te proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Probeer geen masker op te zetten; een potentiële partner wil graag alle kanten van je kennen.
  • Evalueer de manier waarop je communiceert. Denk na over de manier waarop je jezelf uitdrukt, zowel verbaal als non-verbaal. Zorg ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt, actief naar anderen luistert en interesse toont.
  • Vermijd jezelf te vergelijken met anderen. Iedereen is uniek, met zijn eigen kwaliteiten en ervaringen. In plaats van je waarde af te meten aan anderen, concentreer je op je sterke punten en wat jou authentiek maakt.
  • Breid je sociale kring uit. Zoek naar mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Bezoek evenementen, festivals, sluit je aan bij clubs of groepen of doe mee aan activiteiten die je interesseren om je connecties uit te breiden.
  • Overweeg professionele hulp. Als de gedachte “niemand vindt mij aardig” aanhoudt en je merkt dat het je emotionele welzijn beïnvloedt, sluit dan de optie om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg niet uit.

Er is daarbuiten iemand die van je houdt zoals je bent

Menselijke relaties zijn complex en het gevoel “niemand vindt mij aardig” bepaalt niet wat je waard bent of in staat bent om contact te maken met anderen. In plaats van eraan toe te geven, onthoud dat je een uitzonderlijk individu bent met een aanleg om lief te hebben en dat je iemand zult vinden die je accepteert met al je sterke punten en gebreken.

Vermijd jezelf te vergelijken en laat angsten en onzekerheden los. Lach in plaats daarvan met zelfliefde en zie betekenisvolle relaties opbloeien in je leven. Ieder mens is uniek en verdient het om gewaardeerd te worden om wie hij of zij is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.