Waarom stellen anderen je zo vaak teleur?

Waarom stellen veel van de mensen die je ontmoet je uiteindelijk teleur? Is het misschien je eigen schuld? Stel je te hoge verwachtingen van mensen? Hier zijn enkele antwoorden.
Waarom stellen anderen je zo vaak teleur?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom stellen anderen je zo vaak  teleur? Waarom laten ze je uiteindelijk in de steek als je altijd alles aan anderen geeft? Als je merkt dat je dit soort vragen stelt, zul je je waarschijnlijk zowel verdrietig als gefrustreerd voelen en bang zijn dat er geen uitweg is.

Dit is een buitengewoon pijnlijke psychologische toestand, een toestand waarin je zelfs kunt stoppen met omgaan met anderen uit angst dat hetzelfde opnieuw gebeurt.

Er wordt vaak gezegd dat alle teleurstellingen uiteindelijk worden vergeten. Dit is echter niet waar. Teleurstellingen worden niet vergeten, ze laten tranen en krassen achter in je hart. Als je niet een van de gelukkigen bent die deze situaties goed kan beheersen en snel naar het volgende hoofdstuk in je leven kan gaan, zul je je uiteindelijk gestrand voelen. Opgegeten worden door je eigen teleurstellingen.

Wat is de oorsprong van deze situaties? Is het het feit dat het menselijk ras in het algemeen niet weet hoe hij relaties moet onderhouden vanwege zijn egoïsme? Of is het misschien je eigen schuld dat je overmoedig bent? We gaan het van dichterbij bekijken.

Teleurgesteld meisje

Waarom stellen anderen je zo vaak teleur?

Iedereen heeft waarden. Het zijn pijlers waarop je je perceptie van de wereld bouwt. Ze gaan over wat liefde, respect, vriendschap en zelfs gezond verstand voor jou betekenen.

Toch ga je er automatisch van uit dat niet iedereen op elk onderdeel van je interne repertoire zal passen. Je accepteert inderdaad dat het onmogelijk is om het 100 procent eens te zijn met iedereen die je kent of deel uitmaakt van je leven.

Aan de andere kant eis je nog steeds een zekere mate van respect. Verder verwacht je in ieder geval vertrouwen en authenticiteit. In veel gevallen snap je het echter niet. Dit zorgt voor teleurstelling. Het is een onderdeel van het leven. Bovendien, als je herhaaldelijk dezelfde fouten maakt, leidt dit tot onvermijdelijke teleurstellingen. Waarom gebeurt dit?

Overmoed: hypocrisie is de natuurlijke staat van de menselijke geest

We zouden kunnen zeggen dat om je relaties een beetje beter te navigeren, je niet meteen al je vertrouwen moet stellen in de persoon die je net hebt ontmoet. Evolutionair psycholoog Robert Kurzban stelt iets buitengewoon interessants in zijn boek, Why Everyone (Else) Is a Hypocrite: Evolution and the Modular Mind. Hij beweert dat:

  • Er is een deel van de geest dat zijn waarden en zijn ideologische meningen heeft. Er is ook een deel exclusief gericht op het verleiden van mensen. Je wilt anderen aardig vinden, integreren, vrienden maken en winnen tot wie je je aangetrokken voelt. Om dit te doen, heb je de neiging om leugens om bestwil te vertellen of zelfs je toevlucht te nemen tot hypocrisie.
  • Naarmate de relatie vordert, worden ware karakters onthuld. Daarom kun je plotseling ontdekken dat de persoon voor je geen enkele van jouw waarden deelt.

In alle gevallen is het het beste om voorzichtig te zijn. Sterker nog, je moet niet meteen al je vertrouwen in andere mensen stellen. Je moet ze eerst observeren en hoe ze zich gedragen.

De wortel van al het lijden: hoge verwachtingen

William Shakespeare zei dat “verwachting de wortel is van alle hartzeer.” Daarom, als je je afvraagt : “Waarom laten mensen me altijd in de steek,”  moet naar jezelf kijken en zien hoe hoog je verwachtingen van anderen zijn.

In veel gevallen zal het verminderen van hun kaliber je in staat stellen een beetje beter te leven, zonder constant te wachten tot andere mensen zijn zoals je wilt, nodig hebt of waar je naar verlangt.

De voorkeur voor pijnlijke relaties

Sommige mensen hebben de neiging om herhaaldelijk relaties of vriendschappen aan te gaan met hetzelfde persoonlijkheidsprofiel. Een te schadelijke. Als je bijvoorbeeld veel empathie hebt, of lijdt aan het klassieke Wendy-syndroom (moeten zorgen voor en nuttig zijn voor anderen), kun je vaak in relaties met narcisten terechtkomen.

Dit is iets dat veel te vaak voorkomt. Inderdaad, je persoonlijkheidstype lijkt vaak te passen bij degenen die het minst bij je passen. Het is te wijten aan onbeheerde tekortkomingen, aan het lage gevoel van eigenwaarde dat je ertoe aanzet je aangetrokken te voelen tot mensen met wie je je zichtbaar voelt. Tot de tijd komt dat je je realiseert welke manipulatie, het bedrog en de emotionele slijtage je hebt opgelopen.

Een trieste man

Verwacht niet dat je altijd krijgt wat je geeft

Je weet wat de term wederkerigheid betekent: onderling overeenkomen, hetzelfde ontvangen als wat je aanbiedt. Als je dit echter letterlijk neemt, kun je echt lijden. Desalniettemin verwacht je dat wat je in een relatie investeert, op gelijke basis wordt beantwoord.

U moet duidelijk zijn dat relaties geen zakelijke transacties zijn. Inderdaad, als je je je hele leven constant afvraagt “waarom stellen mensen me altijd teleur,” moet je misschien de ware betekenis herformuleren van wat wederkerigheid is:

  • Bovenal betekent wederkerigheid jezelf toestaan te ontvangen wat anderen je willen geven en ervan te genieten.
  • Wederkerigheid is een daad van vrijheid waarbij iedereen beslist wanneer, hoe en in welke hoeveelheid te geven.
  • Je kunt je bijvoorbeeld echt zorgen maken over een vriend en toch reageert hij niet op je berichten. Of misschien heb je een vriend die niet zo vaak wil afspreken als jij. In moeilijke tijden staan deze vrienden echter altijd voor je klaar
  • Je moet een meer ontspannen benadering hebben. Meet niet alles wat je aanbiedt op een millimeter, en verwacht precies hetzelfde terug. Als je dit doet, zul je alleen maar aan constante teleurstellingen lijden.

Tot slot, het is essentieel om te accepteren dat teleurstellingen deel uitmaken van de reis van het leven. Het is gezonder om te leren je verwachtingen te verlagen en wat voorzichtiger te zijn met het weggeven van je vertrouwen. Voorzichtigheid is altijd een goede metgezel. Het is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • .Kuzban, Robert (2010) Why Everyone (Else) Is a Hypocrite: Evolution and the Modular Mind.  Princeton University Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.