Waarom hou je niet van lezen?

Lezen is een gewoonte die talloze voordelen biedt. Als je echter een van degenen bent die deze activiteit niet leuk vindt, heb je je misschien afgevraagd waarom. Je zou je zelfs kunnen afvragen waar anderen het plezier vinden dat jij gewoon niet voelt bij het lezen?
Waarom hou je niet van lezen?

Laatste update: 22 februari, 2022

Het valt niet te ontkennen dat lezen grote voordelen met zich meebrengt voor degenen die het doen. Inderdaad, van kinds af aan, zowel thuis als op school, proberen ze ons de liefde voor boeken bij te brengen. Als volwassenen hoor je vrienden en kennissen die bevestigen dat lezen een van hun grootste hobby’s is, waar ze een passie voor hebben. Om deze reden vraag je je misschien af, waarom hou je niet van lezen?

Als je niet van lezen houdt, is het heel normaal om je af te vragen wat er met je aan de hand is. Misschien vraag je je af welke schroef er in je los zit om te voorkomen dat je van zo’n sterk aanbevolen en schijnbaar essentiële activiteit geniet?

Verder heb je waarschijnlijk meer dan eens gehoord dat mensen die niet lezen niet ontwikkeld of fantasierijk zijn, dat ze geen grote woordenschat hebben, en dat ze leeghoofdig of eenvoudig zijn. Hoe kun je je niet schuldig voelen of dom bij zulke uitspraken? Heb je in werkelijkheid ooit de redenen voor je gebrek aan interesse in lezen in twijfel getrokken?

Verveelde vrouw

Waarom hou je niet van lezen?

Een ongepast concept

Soms is de manier waarop anderen je liefde voor lezen proberen bij te brengen ongepast. Ze leggen het op. Lezen moet echter een plezier zijn, een ruimte om je fantasie de vrije loop te laten.

Desalniettemin ben je van jongs af aan gedwongen te lezen, waarbij je je moet concentreren op het aantal pagina’s dat je per dag verslindt, waardoor lezen een oefening wordt in het beperken van je vrijheid – terwijl het eigenlijk precies het tegenovergestelde zou moeten zijn.

Daarom is het niet verwonderlijk dat veel mensen opgroeien met een afkeer van een activiteit die gedurende zoveel jaren een beproeving, een bron van ruzie en een externe oplegging was.

Misschien zou lezen zelfs aan kinderen moeten worden overgedragen als een alternatief voor vrije tijd en plezier. Misschien moeten we proberen ze graag te laten lezen, en niet alleen maar te hoeven lezen. Misschien zouden ze als volwassenen dan anders omgaan met het geschreven woord.

Grote verscheidenheid aan opties

Een ander belangrijk aspect is dat je je niet altijd bewust bent van de enorme hoeveelheid alternatieven die je hebt. Bij lezen gaat het immers niet alleen om de grote klassieke romans of nieuwe boeken op de markt. Lezen is niet eens een activiteit die zich beperkt tot boeken.

We moeten er rekening mee houden dat ieder mens anders is. We hebben allemaal onze eigen eigenaardigheden, smaken en voorkeuren. Een groot aantal mensen houdt bijvoorbeeld van spannende verhalen. Of misschien heeft iedereen om je heen het over de nieuwste sciencefictionroman. Toch zou dit je niet moeten beperken tot hun smaak.

Denk na over wat je leuk vindt, wat je interesseert? Wat laat je dromen? Misschien spreken romantische romans of biografieën van beroemde mensen jou meer aan?

Of misschien lees je liever interessante artikelen over koken, sport, persoonlijke ontwikkeling of fitness. Dit is ook lezen. Dit alles voedt je geest net zo goed als het bestverkochte boek van het moment. Bovendien sluit het aan bij je eigen wensen en behoeften.

Als je van plan bent om te lezen, kies dan iets dat je echt fascineert, opwindt en interesseert. Iets waar je echt meer over wilt weten. Vergeet de mening van anderen. Lees voor jou en alleen voor jou.

Vertegenwoordigingssystemen

We hebben niet allemaal dezelfde communicatiestijl. Sommige mensen zijn meer visueel, anderen meer auditief en anderen meer kinesthetisch. Sommigen verkiezen informatie visueel te ontvangen, anderen kiezen ervoor om ernaar te luisteren en anderen kiezen ervoor om het direct te ervaren. Daarom is het niet realistisch om te proberen ons allemaal te groeperen.

Als je niet van lezen houdt, zijn audioboeken (Spaans artikel) misschien een goede optie voor jou. Misschien vind je het prettiger om het bericht auditief te ontvangen en heb je tegenwoordig toegang tot tal van titels in dit formaat. Of misschien geeft schrijven meer voldoening als je actief bezig bent in plaats van passief te ontvangen.

Vrouw luistert naar audioboek

Hou je niet van lezen? Dat is oké

Als je, na alle bovenstaande perspectieven in overweging te hebben genomen, nog steeds niet van lezen houdt, maakt dat niet uit. Het betekent niet dat je minder intelligent, ontwikkeld of interessant bent. Elke persoon heeft zijn eigen persoonlijkheidskenmerken en zijn eigen specifieke manier van leven.

Misschien hou je van sporten, mediteren, videoconferenties kijken, schilderen met aquarellen. Niet iedereen zou hetzelfde leuk moeten vinden en dat is prima. We hebben allemaal het recht om te kiezen hoe we onze persoonlijke ontwikkeling willen realiseren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García-Rodríguez, A., & Gómez-Díaz, R. ¿ Leer con los oidos?: audiolibros y literatura infantil y juvenil.
  • Aliste, M. E. R., Real, D. L., & Bravo, I. L. (2006). ¿ Eres visual, auditivo o kinestésico? Estilos de aprendizaje desde el modelo de la Programación Neurolingüística (PNL). Revista Iberoamericana de Educación38(2), 1-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.