Vijf kenmerken van mensen met een hoge existentiële intelligentie

Existentiële intelligentie nodigt ons uit om onszelf en de wereld om ons heen in vraag te stellen. In feite opent het onze geest voor het grotere geheel.
Vijf kenmerken van mensen met een hoge existentiële intelligentie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Iedereen is anders. In feite neemt, denkt, voelt en interpreteert ieder van ons de wereld op een andere manier. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het type intelligentie dat bij elk individu overheerst. We lijken echter niet al te veel mensen met een hoge existentiële intelligentie te vinden in de alledaagse, consumentistische en individualistische samenleving waarin we tegenwoordig zijn ondergedompeld.

Desalniettemin hebben degenen die wel bestaan bepaalde kenmerken die het vermelden waard zijn.

Existentiële intelligentie wordt ook spirituele, filosofische of transcendentale intelligentie genoemd. Het maakt deel uit van de theorie van meervoudige intelligenties van Howard Gardner. Volgens Gardner moeten we ons niet beperken tot het IQ als maatstaf voor het evalueren en begrijpen van een mens, aangezien er andere gebieden van groot belang zijn.

Taalkundige, muzikale, ruimtelijke of interpersoonlijke vaardigheden, om er maar een paar te noemen, maken deel uit van iemands vermogen en bepalen hun mate van intelligentie. Aanvankelijk stelde Gardner zeven soorten intelligentie voor. Later overwoog hij echter om er nog twee op te nemen, waarvan er één existentiële intelligentie was.

Hoe zijn mensen met een hoge existentiële intelligentie?

We vertonen allemaal tot op zekere hoogte elk type intelligentie. Mensen met een hoge existentiële intelligentie worden echter meestal gekenmerkt door het volgende:

1. Ze bezitten filosofische rusteloosheid

Een van hun meest karakteristieke kenmerken is dat ze zich zorgen maken over filosofische en transcendentale vragen. Waar komen we bijvoorbeeld vandaan? Waarom leven we? Wat is  er na de dood?

Dit soort vragen houden hun gedachten vaak bezig. Bovendien lezen en leren ze graag over theologische, existentiële of spirituele kwesties.

Vrouw denkt na

2. Ze zien graag het grotere geheel

Ze zijn in staat om verder te gaan dan de fysieke zintuigen om zichzelf te verklaren en de wereld om hen heen te begrijpen.

Bovendien hebben ze een geweldig vermogen om het grote geheel in elke situatie te zien. Om deze reden zijn ze goede adviseurs, hebben ze het vermogen om problemen op te lossen en oplossingen te vinden, en zijn ze meestal goede leiders.

3. Ze hebben hoge waarden

Ze wijken over het algemeen af van eigenschappen zoals egoïsme of egocentrisme, geweld en conflict. In feite zijn het meestal verzoenende, vreedzame, respectvolle en ondersteunende individuen.

Bovendien tonen ze vaak grote interesse in de samenleving om hen heen en verdedigen ze universele waarden zoals vriendelijkheid, liefde, vrede en broederschap. Toch kunnen ze zich vaak vreemd en vreemd voelen in hun omgeving.

4. Ze hebben een altruïstische levensstijl

Het komt vaak voor dat mensen met een hoge existentiële intelligentie desinteresse tonen in bepaalde gebruikelijke sociale praktijken zoals consumentisme en het genormaliseerde type vrije tijd in de huidige samenleving. Integendeel, ze gebruiken hun tijd meestal om tot een integrale ontwikkeling van hun eigen wezen te komen.

Het zijn meestal mensen die zich zeer bewust zijn van de zorg voor hun eigen lichaam, het milieu en anderen. Ze verrichten vaak daden van dienstbaarheid en altruïsme. Uiteindelijk zien ze eenheid in alles om hen heen.

5. Ze bezitten een gevoel van transcendentie

Deze mensen zijn enorm nieuwsgierig. Ze hebben ook een hoog abstractievermogen. Dit leidt er voortdurend toe dat ze op zoek gaan naar antwoorden. Bovendien staan ze meer open voor diversiteit en hebben ze de neiging om het waarom en waarom van dingen te vragen.

Kortom, hun gevoel van transcendentie is hoog. Daarom proberen ze zichzelf te plaatsen en zich het leven en de dagelijkse handelingen voor te stellen in de context van onderlinge verbondenheid met het hele universum.

Vrouw met kristallen bol die zichzelf existentiële vragen stelt

Het belang van het bevorderen van existentiële intelligentie

Existentiële intelligentie impliceert de ontwikkeling van de vorige soorten. Zelfkennis, interpersoonlijke vaardigheden, wiskundige en taalkundige kennis en lichaamsbeheersing zijn essentieel om dit soort abstracte vraagstukken te begrijpen en deze benaderingen toe te passen.

Kinderen tonen van nature de filosofische rusteloosheid en nieuwsgierigheid die dit type intelligentie kenmerken. Ze worden echter eerder vroeger dan later genegeerd of het zwijgen opgelegd. Het is ook gebruikelijk dat deze benaderingen opnieuw verschijnen in de adolescentie.

Toch gaat de samenleving niet mee in dit soort reflexieve processen. In feite heeft het de neiging hen te overschaduwen ten gunste van individualisme en een materieel leven.

Desondanks is het gevoel van transcendentie inherent aan de mens. Bovendien kan het opzij zetten van de persoon een groot emotioneel ongemak veroorzaken. Daarom is het essentieel om deze waardevolle intelligentie te herstellen en te verbeteren.

Op scholen moet de syllabus bijvoorbeeld altijd verbonden zijn met de praktische toepassing ervan in het echte leven. Studenten moeten inderdaad worden aangemoedigd om hetzelfde probleem vanuit verschillende hoeken te bekijken en hun nieuwsgierigheid moet worden aangewakkerd.

In ons dagelijks leven kunnen we deze intelligentie bevorderen door middel van oefeningen zoals meditatie, introspectie, contact met de natuur, zorgen voor ons fysieke welzijn, kunst en prosociaal gedrag.

Tot slot, als je een van degenen bent met een hoge existentiële intelligentie en je voelt je soms anders, waardeer dan je uniekheid en profiteer ervan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Torralba, F. (2010). Inteligencia espiritual. Plataforma.
  • Gardner, H. (2001). La inteligencia reformulada: las inteligencias múltiples en el siglo XXI. Paidos.
  • Gardner, H. (1987). La teoría de las inteligencias múltiples. Santiago de Chile: Instituto Construir.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.