Waarom heb je het gevoel dat iedereen naar je kijkt?
Als je over straat loopt, een reis met het openbaar vervoer maakt, of in een restaurant eet, gebeurt altijd hetzelfde: je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt. Als je opkijkt, merk je dat er inderdaad vreemde en onbekende mensen naar je kijken. Dit geeft je een ongemakkelijk gevoel en het verontrust je. Maar, waarom gebeurt het, en wat kun je doen?
Als bovenstaande situaties je bekend voorkomen, ben je niet alleen. We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat we bekeken werden. Sterker nog, we zijn allemaal bekeken, want mensen zijn van nature nieuwsgierig. Als het gevoel echter te vaak voorkomt, kan het een subjectieve misvatting zijn die je moet corrigeren.
Waarom heb je het gevoel dat iedereen naar je kijkt?
Allereerst moet worden opgemerkt dat het natuurlijk is dat je je soms bekeken voelt. Immers, niemand van ons kan voorkomen dat we naar de mensen om ons heen kijken als we ons vervelen of niets te doen hebben. Het observeren van anderen (Engelse link) in openbare ruimten vermaakt ons niet alleen, maar stelt ons ook in staat te leren. We zijn immers allemaal sociale dieren.
Bovendien heb je als mens de neiging om gemakkelijk op te merken dat anderen naar je kijken. Zelfs met je rug naar je toe gekeerd kun je voelen of iemand naar je kijkt. Dit verschijnsel staat bekend als scopaesthesie. Het heeft een evolutionaire functie, want het houdt ons alert op onze omgeving.
Voor de meeste mensen verloopt dit proces zoals en wanneer het hoort. Als je deze sensaties echter echt vaak ervaart, kan dat te maken hebben met een van de volgende redenen.
1. Uiterlijk
Het lijdt geen twijfel dat extreem aantrekkelijke mensen op straat vaker worden bekeken. Dit komt niet alleen door hun uiterlijk of lichaamsvorm, maar ook door hun charisma, houding en non-verbale taal. Het is mogelijk dat anderen naar hen kijken omdat ze hen aantrekkelijk vinden of omdat ze hen een goed gevoel geven.
Hetzelfde geldt voor extravagante mensen die opzichtige kleding dragen of ongewone kapsels hebben. Alles wat anders is heeft de neiging de aandacht te trekken en soms zijn we niet bepaald subtiel als we naar dit soort mensen kijken.
2. Sociale fobie of extreme verlegenheid
Zelfs als je af en toe gestaard wordt, is het waarschijnlijk dat je gevoel dat iedereen naar je kijkt te wijten is aan een subjectieve misvatting. Misschien lijd je aan een sociale fobie of ben je extreem verlegen. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk een verhoogd gevoel voor het belachelijke en een grote angst om door anderen beoordeeld, geëvalueerd of afgewezen te worden.
Daardoor ben je je bewust van de evaluaties die anderen over je maken. Je bent voortdurend alert op hun reacties. Hierdoor kun je je meer dan andere mensen geobserveerd voelen.
3. Verhoogd bewustzijn van jezelf
Zelfs als je geen last hebt van sociale angst, kun je een hoog zelfbewustzijn hebben. Dit is iets wat iedereen in bepaalde situaties ervaart. Bijvoorbeeld als je voor een publiek moet spreken.
Op die momenten ben je je echt bewust van het beeld dat je uitstraalt en wat anderen daarvan kunnen denken. Op de een of andere manier word je een externe waarnemer van jezelf. Daardoor besteed je veel aandacht aan je handelingen en gebaren.
Voor sommige mensen is dit bijna constant. Hun aandacht is buitensporig op zichzelf gericht en ze controleren permanent alles wat ze zeggen en doen, en hoe ze bewegen en gebaren maken. Dit verhoogde zelfbewustzijn kan ertoe leiden dat ze denken dat anderen zich even bewust van hen zijn als zijzelf. In werkelijkheid is dat niet echt het geval is.
4. Onzekerheden en een laag zelfbeeld
Sommige mensen genieten van het gevoel dat anderen mensen naar ze kijken. In feite hebben de meesten van ons dit gevoel wel eens gehad. Het tegendeel is echter meestal het geval, en monopoliserende blikken hebben de neiging je ongemak te bezorgen en je prestaties te schaden.
Als je bijvoorbeeld een vlek op je kleren hebt, kun je je beschaamd en verfomfaaid voelen. In feite schrijf je de blikken van anderen toe aan een fout of gebrek van jezelf.
Als je dus vaak het gevoel hebt dat je bekeken wordt, kun je last hebben van een laag zelfbeeld. Hierdoor voel je je ook onzeker. Doordat je een negatief zelfbeeld hebt , kun je het gevoel hebben dat anderen dat delen en dat vreemden op straat je misschien bekritiseren of negatief beoordelen.
5. Paranoïde trekken
Ten slotte kunnen we de mogelijkheid van een onderliggende psychische stoornis niet uitsluiten. Bijvoorbeeld, personen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn extreem achterdochtig en wantrouwend tegenover anderen en beweren dat die altijd kwade bedoelingen met hen hebben. Dit kan tot uiting komen in het gevoel dat men ze voortdurend in de gaten houdt.
Iets soortgelijks kan gebeuren bij een waanstoornis. In dit geval kan de lijder denken dat anderen naar hen kijken omdat ze zo belangrijk zijn, of juist om hen te vervolgen. Hoe dan ook, ze zijn ervan overtuigd dat ze bekeken worden en dat daar een duidelijke reden voor is.
Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt?
Als je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt en de situatie je dagelijks leven beïnvloedt, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Zoals je hebt gezien kunnen de oorzaken variëren van een laag zelfbeeld tot een angstprobleem of zelfs een ernstiger stoornis. In elk geval is het essentieel om steun te krijgen om de oorsprong te behandelen en hulpmiddelen te krijgen om wat je voelt te beheersen.
Misschien is het voldoende om je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren. Of, misschien moet je je angst om beoordeeld te worden aanpakken of de overdreven mentale focus die je op jezelf legt verminderen. Aan de andere kant kan een diepere en uitgebreidere interventie nodig zijn.
Alleen een specialist kan je helpen de oorsprong te vinden en deze situatie die je dwarszit om te keren. Aarzel dus niet om een afspraak te maken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Scott, H., Batten, J. P., & Kuhn, G. (2019). Why are you looking at me? It’s because I’m talking, but mostly because I’m staring or not doing much. Attention, Perception, & Psychophysics, 81(1), 109–118. https://doi.org/10.3758/s13414-018-1588-6
- Titchener, E. B. (1898). The “feeling of being stared at.” Science. https://doi.org/10.1126/science.8.208.895
- Plaza-Pozo, I. D. (2014). Orientación atencional a la dirección de la mirada y creación de preferencias en relación al atractivo físico.
- Persinger, M. A., Saroka, K. S., Koren, S. A., & St-Pierre, L. S. (2010). The electromagnetic induction of mystical and altered states within the laboratory. Journal of Consciousness Exploration & Research, 1(7), 808-830.
- Behler O, Uppenkamp S (2020) Activation in human auditory cortex in relation to the loudness and unpleasantness of low-frequency and infrasound stimuli. PLoS ONE 15(2): e0229088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0229088