Zijn vrouwen die moeilijk te krijgen zijn aantrekkelijker?

De mythe over de vrouw die moeilijk te veroveren is, is wereldwijd verspreid. Men zegt dat mannen alleen oprecht geïnteresseerd zijn in vrouwen die het niet gemakkelijk maken om een relatie met hen aan te gaan. Maar is dit waar?
Zijn vrouwen die moeilijk te krijgen zijn aantrekkelijker?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 november, 2022

Vrouwen die moeilijk te krijgen zijn hebben de neiging om obstakels te creëren tijdens de liefdesverovering. Traditioneel denkt men dat deze houding ervoor zorgt dat mannen meer in deze vrouwen geïnteresseerd zijn, dus die vrouwen die ‘te makkelijk’ zijn trekken hen minder aan. Is dit waar?

Laten we er eerst op wijzen dat er geen vaste regels zijn in de liefde en relaties. Je wordt verliefd op iemand zonder een lijst met redenen op te stellen waarom dit gebeurt.

Tijdens de fase van het flirten lijken er echter patronen te zijn die mensen steeds weer lijken te herhalen. Deze patronen geven aan dat vrouwen die moeilijk te krijgen zijn in feite interessanter zijn voor mannen, maar niet in alle omstandigheden.

Er bestaat onderzoek naar dit onderwerp. In plaats van te zoeken naar het perfecte recept om iemands hart te veroveren, onderzochten experts hoe mensen op bepaalde stimuli reageren en hoe relaties groeien. Laten we kijken wat ze erover te zeggen hebben.

”De fantasie van een man is het beste wapen van een vrouw.”

Sophia Loren

Is deze vrouw moeilijk te krijgen

Een oud experiment over moeilijk te krijgen spelen

In 1973 voerde Dr. Elaine Walster van de Universiteit van Wisconsin een ietwat rudimentair experiment uit. Ze wilde weten of mannen meer geïnteresseerd waren  in vrouwen die speelden dat ze moeilijk te krijgen waren of niet.

Wat Walster en haar medewerkers deden was een prostituee inhuren om hen in staat te stellen de ins en outs van het onderwerp te identificeren in de meest basale situaties. Ze vroegen de prostituee om willekeurig terughoudend te zijn met sommige van haar klanten, en meer aanhankelijk te zijn met anderen.

Ze ontdekten dat mannen minder geïnteresseerd waren in die omstandigheden wanneer de prostituee meer aanhankelijk was. Deze mannen verloren als het ware meteen hun interesse.

Ze herhaalden het experiment met vrouwen van een datingbureau en kregen vergelijkbare resultaten. Het enige verschil was dat mannen in dit geval meer geïnteresseerd waren in vrouwen die selectief speelden alsof ze moeilijk te krijgen zijn, wat betekent dat ze niet echt met andere mannen om wilden gaan maar wel heel graag bij hen wilden zijn.

Deze studies tonen aan dat dit subtiele detail de charme van het moeilijk te krijgen spelen veranderde. In beide contexten waren vrouwen beschikbaar om intiemer met sommige mannen te worden. Het was daarom niet logisch voor hen om voor obstakels te zorgen bij iets waar ze naar op zoek waren.

Strijd en verlangen

Tegenwoordig in deze samenleving gelooft men dat hoe moeilijker iets is om te krijgen, hoe waardevoller het is. Dit is ook aangetoond in de sociale psychologie: mensen vinden het belangrijker om deel uit te maken van een groep die moeilijk te bereiken is.

Sommigen zeggen ook dat mannen van uitdagingen houden. Neurowetenschappen geven aan dat vrouwen ook van uitdagingen houden, omdat het situaties een beetje extra opwinding geeft.

Dr. Robert Weiss, vice-president van Elements Behavioral Health, wijst erop dat zowel mannen als vrouwen uitvoerige strategieën gebruiken om hun potentiële partner tijdens het flirten uit te dagen. Genoemde strategieën zijn echter verschillend bij vrouwen en mannen.

Meestal spelen vrouwen dat ze moeilijk te krijgen zijn door gedrag te vertonen zoals net doen alsof er geen interesse is, pas uren na ontvangst van een tekstberichtje te reageren en eenvoudigweg van tijd tot tijd niet beschikbaar zijn. Mannen daarentegen maken vrouwen liever jaloers.

Vrouwen die moeilijk te krijgen zijn

Vrouwen die moeilijk te krijgen zijn

Als het lijkt alsof iemand niet beschikbaar is, betekent dit niet altijd dat deze persoon probeert te flirten. Sommige mensen kunnen gewoon niet voorkomen dat ze dingen moeilijker maken tijdens die eerste flirtfase. Ze gedragen zich zo omdat ze onzeker zijn en bang zijn pijn gedaan te worden. Meestal merkt de ander deze houding op en probeert dan weg te blijven.

Verder wees een onderzoek dat gepubliceerd was in de Journal of Experimental Psychology uit dat het ‘moeilijk te krijgen’ paradigma alleen werkt als de persoon al zeer geïnteresseerd is in die vrouw. Als het moeilijk is om nader tot haar te komen verhoogt dit de interesse, maar creëert het niet echt.

Soms is er echter geen eerdere interesse. In die gevallen heeft het moeilijk te krijgen zijn de neiging om de ander te demotiveren. Niemand wil extra moeite doen voor iets waarvan ze niet helemaal zeker weten of ze het willen. In deze gevallen is het dichter tot elkaar komen en beschikbaar zijn de vonk die het vuur aansteekt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bozal, A. G. (1999). El papel de los arquetipos en los actuales estereotipos sobre la mujer. Comunicar, (12).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.