Grote obstakels in het begin van een relatie

Grote obstakels in het begin van een relatie

Laatste update: 20 september, 2017

In elke relatie, vooral in het begin, zijn er verschillende obstakels die je zult moeten overkomen. Dit is onvermijdelijk en best gewoon, aangezien je de persoon goed aan het leren kennen bent en aan het proberen bent om jouw puzzelstukjes met die van de ander te verenigen.

Je zult moeten omgaan met een aantal problemen in jullie omgang met elkaar. Je verwachtingen zullen langzaam uiteenspatten en je zal de realiteit tevoorschijn zien komen. Dit kan een hoop frustratie opleveren als je de andere persoon te veel hebt geïdealiseerd.

Over het algemeen resulteren deze obstakels in het beter leren kennen van die andere persoon en zullen de uitdagingen die overwonnen worden uiteindelijk het fundament van jullie relatie vormen. Want dit is een proces van aanpassing, je zult de complicaties moeten accepteren voor wat ze zijn en in sommige gevallen moet je jezelf bewapenen met een hoop geduld om ze te overwinnen. Dit is gewoon onderdeel van het proces waarin je je partner ontdekt en herontdekt.

“We komen samen op basis van onze gelijkenissen; we groeien samen op basis van onze verschillen”
-Virginia Satir-

Leren communiceren

Communiceren, en dat goed doen, is een van de voornaamste uitdagingen waar partners tegenaan lopen, vooral in het begin van de relatie, wanneer ze nog geen gedeelde dynamiek gevormd hebben. Om gezond te communiceren moet je leren om je behoeftes uit te drukken.

Iemand die al een lange tijd met je samen is, is waarschijnlijk een expert geworden in het interpreteren van je non-verbale taal, maar je zal het een nieuwe partner waarschijnlijk iets makkelijker maken door openlijk te communiceren, in plaats van cryptisch te zijn.

Communicatie kan vaak aangetast worden door miscommunicatie en door snelle, bijna automatische interpretaties. Om deze te overwinnen is het goed om door te vragen alvorens te interpreteren wat er gezegd wordt en vooral om te leren luisteren naar wat er tegen je gezegd wordt.

Leren communiceren in een relatie is een uitdaging die je vroeg of laat zult moeten overwinnen. Als je niet leert communiceren, is de relatie gedoemd te mislukken. Communicatie is een steunpilaar voor een goed functionerende relatie en daarom zou het niet moeten worden verwaarloosd.

Goede communicatie is gebaseerd op respect, empathie, luisteren en begrip. Het is het uiten van je eigen behoeftes terwijl je nog steeds aandacht geeft aan je partner.

Obstakels Relatie

Aanpassen aan de realiteit

Idealisering is sterk gerelateerd aan verliefd worden. Het is onvermijdelijk dat je je in het begin van de relatie meer focust op de goede aspecten van je partner. Het is echter belangrijk om te proberen met beide benen op de grond te blijven staan zodat je verwachtingen niet te ver verwijderd raken van de werkelijkheid. 

Als je een blinddoek omdoet met de intentie om in een fantasiewereld te leven waarin alles wat je partner doet fantastisch is, dan zul je uiteindelijk van de roze wolk vallen en zal de frustratie je radeloos achterlaten.

Het is belangrijk om te weten dat, terwijl je partner veel positieve aspecten heeft, hij ook veel eigenschappen zal hebben die je niet zo leuk vindt. Uiteindelijk wordt echte liefde gevonden in acceptatie, wanneer je bereid bent om de persoon te zien voor wie hij werkelijk is, zonder hem te willen veranderen.

De leegte proberen te vullen

Je partner is er niet om aan jouw verwachtingen te voldoen, noch is hij er om jouw leegte vanbinnen op te vullen. Met iemand zijn om je minder alleen te voelen en voorgaande ervaringen met andere partners te vergeten is de eerste roeislag naar het verkeerde dok. Je zult zelf je eigen leegtes moeten opvullen, ook al kunnen anderen hierin bijdragen om ze min of meer inhoudelijk te maken.

Obstakels Relatie

Misschien ben je niet helemaal tevreden met jezelf, maar je kunt niet verwachten dat je partner het conflict oplost en je de rust en zekerheid geeft die je nodig hebt in je leven. Niemand behalve jij kan het werk doen dat verricht moet worden om je innerlijke conflicten op te lossen, zelfs je partner niet.

Een gezonde relatie houdt in dat je met de andere persoon samen bent om te delen wie je bent, niet om een lege ruimte op te vullen. Als je wegvlucht van eenzaamheidbega je de fout om niet te leren hoe je jezelf kunt zijn.

Onvolwassen liefde volgt het principe: ‘Ik heb lief omdat ik geliefd wordt’.

Volwassen liefde volgt het principe: ‘Ik word geliefd omdat ik lief heb’.

Onvolwassen liefde zegt: ‘Ik hou van jou omdat ik je nodig heb’.

Volwassen liefde zegt: ‘Ik heb je nodig omdat ik van je houd’.

-Erich Fromm-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.