De waarheid over bezitterigheid en liefde

De waarheid over bezitterigheid en liefde

Laatste update: 22 juni, 2017

Bezitterigheid is nauw verbonden aan jaloezie, het is een eigenschap die in staat is om relaties kapot te maken, maar ook zeer zelfdestructief kan zijn. Bezitterigheid wordt geassocieerd met angst, wantrouwen en onzekerheid.

Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen liefde en bezit. In het geval van liefde is er namelijk sprake van vertrouwen, de bereidheid om te delen, steun en onze eigen persoonlijke ruimte, en in het geval van bezitterigheid is er alleen maar sprake van jaloezie, egoïsme en wantrouwen aan de kant van de persoon die bezitterig is, en bovendien is er totaal geen vrijheid of rust voor de persoon die als ‘bezit’ beschouwd wordt. Het is een relatie die onvermijdelijk leidt tot volledige verwoesting.

Waardoor wordt bezitterigheid opgewekt?

Bezitterige mensen hebben vaak een achtergrond die reikt van eenzaamheid en discriminatie tijdens hun jeugd tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Soms kan het zelfs een genetische eigenschap zijn die ze hebben geërfd van een van hun ouders.

Het is belangrijk om aan te geven dat bezitterige mensen, ongeacht de oorzaak, vaak last hebben van zware aanvallen van passie en woede in relatie tot hun partner. Deze negatieve emoties zijn zeer pijnlijk voor beide partners, en komen niet overeen met liefde en vertrouwen.

Symptomen van bezitterigheid

Bezitterigheid houdt niet alleen in dat je de andere persoon probeert te domineren, maar ook dat je hem ziet als een verdachte, terwijl hij in werkelijkheid niets fout heeft gedaan. Alles doet zich voor als een soort kettingreactie, waarin onze bezitterigheid en dominantie over anderen met de dag groter wordt.

De bezitterige persoon heeft de behoefte om zijn partner voortdurend te bespioneren, te controleren en om op zoek te gaan naar aanwijzingen van ontrouw. Kortom, hij verdenkt zijn partner voortdurend van van alles en geeft hem geen moment rust. Soms gaat het zelfs zo ver dat de bezitterige persoon zijn partner achtervolgt naar zijn werk om hem te kunnen bespioneren en erachter te komen of hij een affaire heeft.

Een relatie verwoesten

In eerste instantie wordt bezitterigheid gezien als een teken van liefde, wanneer het echter een aanhoudende en negatieve eigenschap begint te worden, beginnen ook de scheuren in de relatie zichtbaar te worden.

In elke relatie, ongeacht hoe diep of intens deze is, moeten beide partners voldoende ruimte en vrijheid hebben. Wanneer een van de partners echter bezitterig is, kan dit langzaamaan verwoestend zijn voor de relatie. De bezitterige persoon wil overal controle over hebben en veroorzaakt ontwrichting in het leven van beiden, waardoor het, voor iemand die geen vrijheid of rust heeft, onmogelijk is om van de relatie te genieten. Het is een relatie die gedoemd is om te mislukken.

Hoe je bezitterigheid onder controle kunt krijgen

Als je je eigen bezitterigheid onder controle wilt krijgen, dan kunnen ademhalingsoefeningen en meditatie erg behulpzaam zijn, omdat je hiermee je mentale concentratievermogen kunt verbeteren.

Hiermee zal je jouw bezitterigheid kunnen laten varen. Bovendien leidt hypnose tot zelfcontrole en zorgt het ervoor dat je in staat bent om jezelf te laten leiden door je rede. Waardoor je minder snel geneigd bent om bezitterigheid over jouw geliefden uit te oefenen.

Afbeelding met dank aan Toni Blay


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.