Waar gaat de teken-iemand-in-de-regen-test over?
De teken-iemand-in-de-regen-test is een van de bekendste projectieve instrumenten, samen met andere zoals de Rorschachtest of de boomtest. Deze aanvullende technieken zijn nuttig om meer informatie over iemands persoonlijkheid te verzamelen. Bedenk wel dat ze niet perfect zijn.
Projectieve tests zijn altijd ingekaderd geweest binnen de psychoanalytische theorie. Het is ongetwijfeld een enigszins controversiële benadering vanuit wetenschappelijk oogpunt. In feite zijn de interpretaties enigszins subjectief. Merk echter op dat dit type test al enkele tientallen jaren in gebruik is, waardoor de systematisering ervan voortdurend verbetert.
“Wees niet boos op de regen; ze weet gewoon niet hoe ze naar boven moet vallen.”
Oorsprong van de teken-iemand-in-de-regen-test
In 1924 ontwierp de psycholoog H. M. Fay een test met de naam “A Lady-Walking-in-the-Rain” voor kinderen tussen zes en tien jaar oud. Hij deed dat om hun psychologische rijpheid te beoordelen. De test is sindsdien nogal veranderd en wordt nu zowel bij kinderen als bij volwassenen gebruikt.
Sommige instellingen administreren hem tegenwoordig in selectieproeven en ook op het gebied van kinderpsychologie om verschillende delen van de persoonlijkheid van een kind of tiener te beoordelen. Verder moet je opmerken dat deze tests niet gestandaardiseerd zijn en niet als diagnoses dienen.
De teken-iemand-in-de-regen-test vereist dat iemand een stilstaande of bewegende figuur tekent, iemand in de regen in een min of meer ongunstige omgeving.
Informatie uit de teken-iemand-in-de-regen-test
Deze test is eenvoudig: geef iemand gewoon een stuk papier en een potlood en vraag hem of haar iemand of iets in de regen te tekenen. Er zijn verschillende factoren die dit klassieke instrument wil evalueren — buiten de artistieke capaciteiten van een persoon.
Het plaatst de persoon in een situatie van matige stress. De testnemer moet de tekening in een bepaalde tijd uitvoeren en het vereist ook een zekere inventiviteit, vaardigheid en precisie. De kwaliteit van de tekening doet er echter niet echt toe, maar wel de symboliek. Dat is wat de vakman erdoor kan interpreteren.
Een figuur in een ongunstige omgeving
Zoals gezegd is de opdracht hier een figuur in de regen te tekenen, terwijl je dit natuurverschijnsel opvat als een soort verontrustend element. Zoiets dwingt het kind of de volwassene om iemand die met een betrekkelijk ongunstige omstandigheid te maken heeft, op papier vast te leggen. Hoe gaan ze er dan mee om?
- Zoals de naam van de test aangeeft, moet iemand eerst het personage van zijn tekening kiezen (een man, een vrouw, of zelfs een dier, een boom, of een bloem — het laatste is gebruikelijk bij kinderen).
- Later moeten ze bedenken hoe ze die tegen de regen kunnen beschermen (Hebben ze middelen? Hebben ze een paraplu of geschikte kleding? Is er iets dat de figuur beschermt? Zijn ze hulpeloos te midden van het stormachtige weer?
- Is de figuur kalm, blij, moedig, of bang?
Al deze elementen roepen de afdruk van iemands innerlijke wereld op in het selectieproces. Het traceert ook hun gemoedstoestand en zelfs hun houding tegenover moeilijkheden.
De toepassing van deze test
Zoals eerder gezegd, is het een projectief instrument dat gemakkelijk toe te passen is. Daartoe moet de testgever enkele specifieke stappen volgen:
- Ze moeten een gesprek aangaan met de testnemer en vertrouwen en ontspanning inboezemen voor ze het blad overhandigen. Je wilt dat de persoon zich op zijn gemak voelt, zodat hij via de tekening zijn innerlijke wereld, persoonlijkheid en gemoedstoestand kan ontlokken .
- Nadat het vertrouwen is gewekt, kan de professional een blanco vel papier aanbieden en de volgende opdracht geven: “Teken iemand in de regen.” Ze moeten ook aangeven dat de kwaliteit van de tekening niet gescoord zal worden omdat die niet zo belangrijk is. Ook is er geen bepaalde tijd, maar in het algemeen moet het minder dan 15 minuten duren.
- Als ze klaar zijn, vraag je ze nog een tekening van hetzelfde personage te maken, maar deze keer zonder de regenfactor. Dit is ter vergelijking.
Evaluatie van de teken-iemand-in-de-regen-test
Zoals bij de meeste projectieve tests, is het gebruikelijk te denken dat deze een subjectieve interpretatie hebben. Deze instrumenten zijn echter in de loop van de decennia herzien en hebben specifieke punten om te evalueren.
Het is ook belangrijk rekening te houden met het gedrag van de persoon terwijl hij tekent (of hij de instructie begrijpt, aarzelt, zenuwachtig wordt, de bladzijde door elkaar husselt, om een ander blad vraagt, enz).
- Analyseer de grootte. Sommige mensen tekenen piepkleine figuurtjes onder een hemel van grote wolken. Dit kan angst, verlegenheid, onzekerheid, enz. verraden.
- Let op de streken. Zijn er veel rechte lijnen van sterke streken? Dat kan angst signaleren. Ook veel hoeken, pieken, enz. kunnen agressiviteit verraden.
- Evenzo moet de deskundige de volgorde analyseren waarin iemand de tekening maakte om te zien of er enige planning in de tekening zit. Bijvoorbeeld, werd de paraplu getekend vóór de regen? Tekende men de regen zonder het personage eerst te beschermen?
- Analyseer de beweging van het personage en de emotionele lading die de tekening zelf afgeeft samen met elk element. Sommige mensen tekenen een mannetje zonder middelen en onder de regen en de donder in een hoek van het blad.
Conclusie
Deze test levert interessante informatie op, zolang je hem gebruikt in samenhang met andere diagnostische tests die het begrip van de intuïtieve diagnose ondersteunen, naast persoonlijke interviews. Bovendien is het gebruik van tekeningen altijd een eenvoudig en motiverend middel voor het kind om zich te uiten op het gebied van de kinderpsychologie.
Tenslotte vereisen deze instrumenten, samen met de Rorschachtest en de boomtest, voldoende training om er het beste uit te halen. Het zijn beslist interessante middelen die het waard zijn om op bepaalde momenten in aanmerking te nemen, zonder twijfel.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lichtenberg, E. F. (2014). Draw-A-Person-in-the Rain Test. In L. Handler & A. D. Thomas (Eds.), Drawings in assessment and psychotherapy: Research and application (pp. 164-183). New York, NY, US: Routledge/Taylor & Francis Group.