Heeft je naam invloed op je persoonlijkheid?

Je naam is het eerste wat mensen over je te weten komen. Hier kun je leren hoe je naam deuren voor je kan openen of sluiten, en hoe je jezelf positioneert tegenover de verschillende obstakels waarmee je in het leven te maken krijgt.
Heeft je naam invloed op je persoonlijkheid?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Ouders besteden vaak veel tijd aan het kiezen van een naam voor hun baby. Voordat ze een beslissing nemen, overwegen ze meestal vele alternatieven. Ze raadplegen ze familie en vrienden en denken ze lang en diep na. Dat is niet gek, want de namen die we krijgen, dragen we ons hele leven mee en zijn uiterst belangrijk. Maar misschien ben je je er niet van bewust dat je naam je persoonlijkheid kan beïnvloeden.

We hebben het hier niet over hekserij of esoterie, maar over een hypothese die door bepaalde bewijzen wordt ondersteund. Het is het idee dat je naam je zelfbeeld, je levenservaringen en je manier van zijn bepaalt. Dat gebeurt via de mechanismen die we hieronder uitleggen.

Waarom beïnvloedt je naam je persoonlijkheid?

Je naam is een van de eerste dingen die je associeert met je identiteit. Het is door je naam dat je jezelf herkent. Daarom wordt het de basis van het beeld dat je van jezelf hebt.

Afhankelijk van of je je naam leuk vindt of niet en of je hem associeert met negatieve of positieve eigenschappen, zul je een overeenkomstig beeld van jezelf ontwikkelen. In feite beschouw je de eigenschappen ervan als inherent aan uzelf.

Bovendien is je naam meestal het eerste wat mensen over je weten. Daarom beïnvloedt de naam hun mening over je vanaf het allereerste moment dat ze jou ontmoeten.

Op een onbewust niveau associëren mensen namen met gewenste of ongewenste eigenschappen. Ze doen dat op basis van verschillende parameters. Bijvoorbeeld de culturele oorsprong van de naam, hoe populair of anders de naam is, de klank bij het uitspreken ervan (Engelse link), of de persoonlijke kenmerken die de naam oproept.

Dit zijn zaken waar ouders gewoonlijk rekening mee houden wanneer ze een naam voor hun kind kiezen. In feite kiezen zij in de regel namen die passen bij hun cultuur.

Namen die op de een of andere manier de kwaliteiten weerspiegelen die zij graag in hun kinderen zouden zien. Zo houden de meest conservatieve ouders het meestal bij klassieke en traditionele namen. De meer moderne ouders daarentegen kiezen eerder voor afwijkende en eigenzinnige opties.

De mensen met wie het kind in zijn leven omgaat, zullen ook deze invloeden opvangen. Als gevolg daarvan zullen ze invloed hebben op de manier waarop ze met hen omgaan. Ook al is het onbewust, de behandeling die zij op sociaal niveau zullen krijgen, zal zeer verschillend zijn. Dit zal waarschijnlijk uiteindelijk hun persoonlijkheid vormen.

Namen op plakbriefjes aan de muur

Hoe je naam je persoonlijkheid kan beïnvloeden

Er zijn veel interessante studies over dit onderwerp. Hieronder delen we de belangrijkste bevindingen van enkele ervan. Dit zal je helpen begrijpen hoe je naam je persoonlijkheid kan beïnvloeden.

Eigenwaarde en psychologische aanpassing

Psychologische aanpassing is de mate waarin we weten hoe we omstandigheden het hoofd moeten bieden en ons eraan aanpassen, correct functioneren, conflicten vermijden en welzijn bereiken. Uit een in 2006 gepubliceerd onderzoek (Engelse link) bleek dat mensen die meer tevreden waren met hun voornaam een grotere psychologische aanpassing vertoonden.

De richting tussen de twee aspecten was echter niet duidelijk. Misschien houden mensen met een lager gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen bijvoorbeeld niet van hun naam omdat ze die zien als een symbool van zichzelf. Of misschien is het de afwijzing die ze voelen ten opzichte van hun naam die dit zelfbeeld beïnvloedt.

Relaties en interpersoonlijke verwaarlozing

Zoals we al eerder zeiden, oefent je naam een belangrijke invloed uit op de manier waarop anderen je waarnemen en behandelen. Om een voorbeeld te geven: je naam geeft aanwijzingen over je culturele afkomst. Als er dus racistische vooroordelen over bestaan, kan dit bepaalde deuren voor je sluiten.

Daarnaast zijn er nog andere effecten. Zo werd in een studie (Engelse link) het effect van namen op de interacties met mensen op een datingsite onderzocht. Degenen met onaantrekkelijke namenkregen minder bezoek op hun profiel en werden uiteindelijk genegeerd door anderen. Bijvoorbeeld omdat men deze als ouderwets of negatief beschouwt.

Deze interpersoonlijke verwaarlozing, afwijzing of ostracisme waartoe een naam kan leiden bleek ook uit een onderzoek (Engelse link) dat de waarschijnlijkheid van het ontvangen van hulp mat. Uit het onderzoek bleek dat vreemden eerder geneigd waren om mensen met positief gekwalificeerde namen te helpen.

Als je je afvraagt welk verband dit heeft met de vorming van de persoonlijkheid, hoef je alleen maar te bedenken hoe een individu wordt beïnvloed als hij opgroeit met het gevoel afgewezen, geïsoleerd of ondergewaardeerd te worden door zijn leeftijdgenoten op een systematische manier.

Dit heeft ongetwijfeld invloed op hun imago, hoe gewaardeerd zij zich voelen, hun sociale vaardigheden, wellevendheid en levenshouding.

Karakter en levenservaringen

Een van de meest verrassende onderzoeken (Engelse link) in dit verband vond dat namen van invloed zijn op de waarschijnlijkheid om crimineel gedrag te vertonen. In feite bleek uit dit onderzoek dat het hebben van een impopulaire naam de kans vergroot dat het individu gewelddadige misdrijven en misdrijven tegen eigendom pleegt.

Bijvoorbeeld een naam die sociaal als negatief wordt beschouwd. Of een naam die men associeert met immoraliteit en weinig menselijke warmte,

Ook dit kan men waarschijnlijk in verband brengen met het feit dat, op een onbewust niveau, elke naam bepaalde connotaties heeft. Naarmate we opgroeien, internaliseren we die en aanvaarden we van anderen de weerkaatsing van wat onze naam bij hen oproept. Als we ons hele leven lang als ongewenst of waardeloos zijn behandeld, is de kans dus groter dat we deze voorspelling ook waarmaken.

Carrière- en beroepskeuze

Tot slot is het vermeldenswaard dat namen bepalend kunnen zijn voor toekomstig werk. Uit een studie (Engelse link) blijkt zelfs dat mensen met unieke en originele namen meer kans hebben om zich te wijden aan even ongewone beroepen. Bovendien vertonen ze divergent denken. Dit leidt ertoe dat zij andere en innovatieve bedrijfsstrategieën toepassen (Engelse link).

Het lijkt erop dat deze mensen van jongs af aan het gevoel hebben uniek en anders te zijn. Het moedigt hen aan om op verschillende manieren te handelen, ook op het werk.

Vrouw wijst op naamkaartje
Men brengt het hebben van een zeldzame of ongewone naam in verband met de waarschijnlijkheid van het kiezen van een meer ongewoon carrièrepad.

Je naam beïnvloedt je persoonlijkheid, doe er je voordeel mee

Je persoonlijkheid wordt gevormd en beïnvloed door vele aspecten. Maar zoals je ziet, zijn er meerdere manieren waarop de naam die je bij je geboorte hebt gekregen, je karakter, ervaringen en relaties kan beïnvloeden. Als je je bewust bent van dit feit, kun je er je voordeel mee doen.

Mensen met gewone en populaire namen worden meestal beter geaccepteerd, hoewel ze conventioneler zijn. Van mensen met originele namen verwacht men daarentegen dat ze origineler en creatiever zijn. Je moet van deze sterke punten profiteren en ze in gedachten houden bij het kiezen van de namen van je kinderen.

Als je het gevoel hebt dat de invloed van je naam niet positief was en is, kan een eenvoudige verandering heel goed een verschil maken. Denk aan iets eenvoudigs zoals het zoeken naar een verkleinwoord of een bijnaam. Het gaat erom dat je je bewust bent van het belang dat dit aspect heeft in je relaties en zelfbeeld. Wellicht ook interessant voor jou

Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?

Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen? De wetenschap beweert dat ze dat tot op zekere hoogte kunnen. Lees hier meer!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Busching, R., & Lutz, J. (2018). The influence of first name valence on the likelihood of receiving help: A field experiment.
  • Cai, H., DeWall, C. N., Gu, R., Chen, J., & Luo, Y. L. (2020). Name uniqueness predicts career choice and career achievement.
  • Gebauer, J. E., Leary, M. R., & Neberich, W. (2012). Unfortunate first names: Effects of name-based relational devaluation and interpersonal neglect. Social Psychological and Personality Science3(5), 590-596.
  • Kang, Y., Zhu, D. H., & Zhang, Y. A. (2021). Being extraordinary: How CEOS’uncommon names explain strategic distinctiveness. Strategic Management Journal42(2), 462-488.
  • Sidhu, D. M., Deschamps, K., Bourdage, J. S., & Pexman, P. M. (2019). Does the name say it all? Investigating phoneme-personality sound symbolism in first names. Journal of Experimental Psychology: General, 148(9), 1595-1614. http://dx.doi.org/10.1037/xge0000662
  • Twenge, J. M., & Manis, M. (1998). First‐name desirability and adjustment: Self‐satisfaction, others’ ratings, and family background. Journal of Applied Social Psychology28(1), 41-51.
  • Wang, J., & Cai, H. (2020). Blame crime on name? People with bad names are more likely to commit crime.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.