Het verband tussen frisdrank en agressiviteit bij kinderen

Het klinkt misschien vreemd maar meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen frisdrank en agressiviteit bij kinderen. Lees daarom snel verder om meer te weten te komen.
Het verband tussen frisdrank en agressiviteit bij kinderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Veel  ouders vinden het wellicht vreemd dat frisdrank agressief gedrag bij hun kinderen kan laten toenemen. Hoe vreemd dit ook klinkt, toch zegt de wetenschap dat het waar is. Meerdere onderzoeken hebben namelijk het verband aangetoond tussen frisdrank en agressiviteit bij kinderen.

Deskundigen zeggen dat er een duidelijk verband bestaat tussen agressief gedrag bij kinderen en de hoeveelheid frisdrank die ze drinken. Geldt dit dan voor alle soorten frisdrank? Is het een gevolg van de suiker, de cafeïne, het koolzuurgas en de toegevoegde middelen die ze bevatten of is het een combinatie van meerdere factoren?

Frisdrank, kinderen en gezondheid

We worden ons langzaam bewust van de voordelen die het gevolg zijn van het schrappen van gesuikerde dranken uit het voedingspatroon van kinderen. Artsen en voedingsdeskundigen hebben altijd gesteld dat frisdranken kinderen lege calorieën verschaffen.

Het resultaat is een hoger aantal kinderen met obesitas. Ook tandartsen ontraden kinderen om gesuikerde dranken te drinken. Het feit is immers dat ze de voornaamste oorzaak van gaatjes zijn.

Vele frisdranken bevatten ook veel cafeïne. Cafeïne doet zoveel meer dan alleen maar de gemoedstoestand van een kind veranderen en ervoor zorgen dat het tot laat wakker blijft. Het kan ook hoofdpijn, maagpijn en zenuwachtigheid veroorzaken.

Bovendien kan het voor problemen zorgen om in te slapen. Het maakt kinderen ook vatbaarder voor gedragsproblemen en stoornissen van het zenuwstelsel. Cafeïne kan zelfs in kleine hoeveelheden deze effecten op kinderen hebben.

Frisdrank kinderen en gezondheid

Frisdrank en agressiviteit bij kinderen

Je mag eigenlijk nooit de gedragsproblemen veronachtzamen die verbonden zijn met het verbruik van frisdrank. In 2013 heeft The Journal of Pediatrics een onderzoek gepubliceerd. In dit onderzoek had men ontdekt dat agressiviteit, lichamelijke afhankelijkheid en aandachtsproblemen bij jonge kinderen nauw verbonden zijn met het verbruik van frisdrank.

De onderzoekers hebben 3.000 kinderen van 20 jaar oud in 20 verschillende steden in de Verenigde Staten onderzocht. Ze ontdekten dat het verbruik van frisdranken verbonden was met agressief gedrag.

De wetenschappers probeerden de invloed van deze dranken te isoleren door andere belangrijke factoren uit te schakelen zoals depressie bij de moeder, een vader in de gevangenis en huiselijk geweld. Kinderen die vier of meer glazen frisdrank in één dag dronken, liepen ook meer kans om na verloop van tijd de bezittingen van andere mensen te vernielen.

Het verband met agressiviteit bij kinderen is niet heel duidelijk

Het verband tussen frisdrank en agressiviteit bij kinderen is niet heel duidelijk. Frisdranken zijn verwerkte producten. De onderzoekers vermoeden dus dat ingrediënten zoals asparginezuur of fosforzuur achter de gedragsproblemen bij kinderen zitten.

Ook cafeïne kan gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken. Onderzoekers denken dus ook dat de aanwezigheid van cafeïne in frisdranken een deel van het probleem kan zijn.

Bovendien kan een hoge inname van gesuikerde dranken ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Een lage bloedsuikerspiegel bij kinderen kan er dan voor zorgen dat ze echt zin hebben in frisdrank. Het kan hen agressief of verlegen maken.

De gevaren van het gebruik van frisdrank door tieners

Meerdere studies hebben ook ontdekt dat het verbruik van frisdrank bij tieners verbonden is met gedragsproblemen en emotionele moeilijkheden.

Het International Journal of Injury Control and Safety Promotion heeft nog een ander onderzoek gepubliceerd. Dit onderzoek legde het verband tussen het verbruik van frisdrank en agressiviteit, depressie en suïcidaal gedrag bij tieners (Solnick en Hemenway, 2013).

Hoe meer frisdrank tieners drinken, hoe meer kans ze volgens deskundigen ook lopen om in gevechten betrokken te raken. Bovendien konden ze ook vaststellen dat de kans ook groter is dat tieners zich depressief of wanhopig voelen en zelfmoordgedachten hebben.

De gevaren van frisdrank bij tieners

We kunnen agressief gedrag verbinden met het drinken van frisdrank

We proberen het in enkele woorden samen te vatten. Er zijn vele factoren die een kind agressief kunnen maken. We kunnen zeggen dat het verbruik van frisdrank een belangrijke factor is. Het schrappen van deze dranken uit het voedingspatroon van je kinderen kan in feite hun gedrag verbeteren.

Koolzuurhoudende gesuikerde dranken, frisdranken, verwerkte sappen, drankjes met cafeïne en energiedranken kunnen schadelijk zijn. Het is vooral belangrijk dat je jouw kinderen geen energiedranken laat drinken, dus ook geen sportdranken. Vele van deze dranken bevatten namelijk stimulerende stoffen zoals guarana, taurine en grote hoeveelheden cafeïne.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cartwright, M.M. (2013): Do Soft Drinks Really Make Kids More Aggressive. Phycology Today. Recuperado de https://www.psychologytoday.com/us/blog/food-thought/201308/do-soft-drinks-really-make-kids-more-aggressive
  • Solnick S.J y Hemenway D. (2013): Soft Drinks Aggression y Suicidal Behaviour in US High School Students. International Journal of Injury Control and Safety Promotion, 21(3), 266-273. doi: 10.1080/17457300.2013.815631
  • Suglia S.F, Solnick S. y Hemenway D. (2013). Soft Drinks Consumption Is Associated With Behavior Problems in 5-Year-Olds. The Journal of Pediatrics, 163(5), 1323-1328.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.