Drie vragen die je moet beantwoorden voordat je gaat samenwonen

Voordat we gaan samenwonen, is het belangrijk om te evalueren of de voorwaarden aanwezig zijn om het samenleven harmonieus en de band stabiel te maken. Om dit te doen is er niets beter dan afspraken maken over cruciale aspecten.
Drie vragen die je moet beantwoorden voordat je gaat samenwonen

Laatste update: 29 december, 2023

Hoewel samenwonen in de meeste relaties een stap voorwaarts betekent, impliceert het meestal niet zo’n belangrijke verbintenis als het mythische “tot de dood jullie scheidt.”

Een woonruimte delen met een andere persoon is echter een serieuze beslissing en daarom is het van vitaal belang om er van tevoren goed over na te denken om te zien of het wel het juiste is om te doen, in ieder geval op dat moment. Deze stap is cruciaal om een relatie te verstevigen.

Voordat ze gaan samenwonen, moeten beide partners elkaar voldoende kennen en een aantal basisafspraken maken. Het is belangrijk dat ze dezelfde kijk hebben op bepaalde aspecten, vooral die aspecten die vaak problematisch zijn. De grenzen moeten duidelijk en afgebakend zijn voordat je deze grote stap zet.

Het is ook essentieel dat deze mensen eerlijk tegen elkaar zijn. De enige manier om dit te doen is door eerst te leren eerlijk te zijn tegen zichzelf. Dit gezegd hebbende, zullen we je nu drie verschillende vragen laten zien die je jezelf moet stellen. Je moet ze eerlijk beantwoorden voordat je bij je partner intrekt.

1. Trouw zijn, een kwestie die je moet oplossen voordat je gaat samenwonen

De eerste vraag die je moet beantwoorden is de volgende: zijn jullie het eens over trouw zijn? Veel mensen negeren het feit dat ze door samen te gaan wonen met hun huidige partner geen andere mensen meer kunnen zien. Ze denken dat ze nog steeds vrij zijn om te doen wat ze willen.

In dat geval is het veel beter om eerlijk en oprecht te zijn en een gesprek van hart tot hart te voeren. Maak je voorwaarden zo duidelijk mogelijk, zodat er geen meningsverschillen ontstaan als je eenmaal bent ingetrokken.

Dit is meestal een groot probleem in de meeste relaties, omdat het zelden expliciet wordt besproken. Daarom benadrukken we het belang van oprecht zijn tegenover de ander. Geloof het of niet, maar beide partners kunnen een ander perspectief hebben op de waarde die ze hechten aan trouw of hun bereidheid om in monogamie te leven.

Eerlijke gesprekken kunnen moeilijk zijn om te voeren. Zorg ervoor dat je geen beloftes doet waarvan je weet dat je ze niet kunt nakomen. Als je dat doet, kwets je je partner alleen maar en kan het zelfs het einde van de relatie betekenen. Het beste wat je kunt doen is de dingen op een rijtje zetten, zowel aan het begin van de relatie als op dit cruciale moment.

Stel in gesprek

2. Zijn jullie het eens over toekomstplannen?

Als jij en je partner hebben besloten om samen te gaan wonen, dan is dat omdat jullie projecten delen. Dit gaat terug naar het onderwerp oprechtheid, vooral in het begin van de relatie. Als je plannen hebt om belangrijke veranderingen in je leven aan te brengen, moet je die vanaf het begin aan je partner communiceren.

De waarheid is dat, om een relatie echt te laten werken, de meeste doelen en dromen moeten samenvallen. Zo niet, dan is het waarschijnlijk dat alleen al de ontwikkeling van individuele levensprojecten een leegte in de relatie zal creëren. Als de een zich wil settelen, terwijl de ander er alleen maar van droomt om de wereld rond te reizen, zal de relatie waarschijnlijk eindigen.

Aspecten zoals de wens om wel of geen kinderen te krijgen en de levensstijl van elke partner zijn cruciaal voor het samenleven. Het beste is dat beide partners het eens worden over belangrijke aspecten zoals deze (en andere natuurlijk), in plaats van te wachten tot hun partner verandert als ze gaan samenwonen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Stel loopt hand-in-hand

3. Wil je echt gaan samenwonen?

Dit is een ander aspect dat voor de hand lijkt te liggen, maar dat vaak niet is. De beslissing om samen te gaan wonen moet volledig vrij zijn. Soms voelt de persoon zich onder druk gezet om dit te doen. Door zijn partner, zijn eigen familie of door de maatschappij.

Hoe dan ook, het kan een tol eisen van de persoon en hem ertoe dwingen beslissingen te nemen die hij eigenlijk niet wil nemen, waardoor hij ongelukkig wordt.

Stellen besluiten bijvoorbeeld vaak dat gaan samenwonen het juiste is om te doen omdat iedereen dat doen. Mensen zoals hun vrienden of andere familieleden. Andere keren valt er een harde stilte als het over samenwonen gaat tijdens familiebijeenkomsten.

Daarnaast zijn er gevallen waarin de persoon zich gewoon niet prettig voelt bij het op zichzelf wonen en ervan uitgaat dat samenwonen met zijn partner de oplossing is voor zijn probleem.

Misschien is het het beste om de beslissing om samen te gaan wonen te heroverwegen als een van deze factoren meespeelt. Als dat zo is, is het misschien nodig om eerst dat probleem op te lossen en niet te snel een verandering door te voeren die tot teleurstelling kan leiden. Als je ervoor kiest om met je partner samen te wonen, dan moet dat zijn omdat je dat wilt. Het is jouw beslissing.

Het is duidelijk dat de beslissing om met je partner samen te wonen omkeerbaar is. Aan het eind van de dag is het geen garantie dat de relatie goed zal gaan. Maar als je het eens bent over de basis, vermindert dat problemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Palencia, A. R., Sánchez, J. J. H., Arreola, A. D. C., & del Castillo, C. C. Escala de costes y beneficios de vivir en pareja.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.