Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek: 5 strategieën
Eén van de meest stressvolle delen van de zoektocht naar een baan is vaak het sollicitatiegesprek.
Als je tijd hebt, dan is een uitgebreide voorbereiding de beste manier om die stress te verminderen. Je weet inderdaad nooit precies wat je kan verwachten. Met de geschikte voorbereiding zal je echter slimme en eerlijke antwoorden hebben op de meestvoorkomende vragen.
Houd er rekening mee dat het bedrijf op zoek is naar de ideale kandidaat om hun vacature in te vullen. Als de ondervrager goed werk levert, zal je jouw goede kwaliteiten kunnen tonen. Deze positieve eigenschappen en vaardigheden zullen bepalen of je al dan niet de baan krijgt.
Anderzijds moet je eerst door enkele beginfilters geraakt zijn op basis van je curriculum vitae. Pas dan kom je terecht in dit proces in de fase van het sollicitatiegesprek terecht. Het betekent dus dat je op een bepaalde manier de nodige kwalificaties voor de baan bezit aangezien het bedrijf je zal interviewen.
Indien dit niet het geval zou zijn, dan zou het bedrijf zijn tijd immers niet verspillen aan een gesprek. Of je wel of niet succesvol bent in het sollicitatiegesprek, zal afhangen van hoe je hun vragen beantwoordt.
In het interview maken ze kennis met jou als persoon. Ze zullen het beeld dat je naar voren brengt en hoe je jezelf uitdrukt, evalueren. Het is dus belangrijk dat je je zenuwen onder controle houdt. Uiteraard zullen ze ook andere aspecten van je persoonlijkheid nagaan die indirect of indirect verbonden zijn met de positie die je wil invullen.
Bereid je voor op het sollicitatiegesprek en op het onverwachte
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je vaak verrassende en onvoorziene vragen. Bovendien kunnen sommige van die vragen bedacht zijn om je onder druk te zetten.
Hoe je op dit soort vragen antwoordt, zal jou niet automatisch de baan opleveren. Toch moet je de tijd nemen om deze vragen te beantwoorden en vermijden dat je jezelf buitenspel zet.
Als je in die situatie terecht komt en je vindt de goede antwoorden, dan is dat perfect. Lukt je dat niet, dan is de beste keuze om behoedzame antwoorden te geven. Deze strategie is het voorwoord tot de andere vijf strategieën die we nu zullen bespreken.
1. Zorg dat je het bedrijf kent
Hoe meer je over het bedrijf weet waarvoor je solliciteert, hoe beter. Probeer dus zoveel mogelijk informatie te verkrijgen als je kan. Hoeveel werknemers hebben ze? Hebben ze een website? Wat is hun missie en hun visie? Welke producten verkopen ze? Wat zijn hun verkoopcijfers? Enzovoort.
Tijdens deze zoektocht zal het internet jouw beste vriend zijn. Als je de kans krijgt om zelf hun kantoren te bezoeken, dan zal dit je echter ook wat interessante informatie verschaffen. Je kan dan het gebouw zelf leren kennen, de parkeersituatie, het openbare vervoer in de nabije omgeving, enzovoort.
2. Wanneer en waar
Het is erg belangrijk dat je precies weet waar het sollicitatiegesprek zal plaatsvinden en wanneer je aanwezig moet zijn. Het is ook mogelijk dat ze jou op een andere plaats zullen interviewen. Dat gebeurt vaak wanneer bedrijven bureaus inschakelen die de werving voor hen doen.
Als je de tijd hebt om de dag eerder naar de plaats van het interview te gaan, doe dat dan. Op die manier kan je nagaan hoe veel tijd je nodig hebt om er te komen. Je merkt dan ook of je gebruik kan maken van het openbaar vervoer en of het gemakkelijk is om een parkeerplaats te vinden.
Het is uitermate belangrijk dat je op tijd bent. Probeer jezelf ook wat extra tijd te geven voor het geval iets tussenkomt. Ga anderzijds niet onmiddellijk binnen als je te vroeg aankomt. Dat kan immers de indruk geven dat je niet weet hoe je jouw tijd moet beheren en dat je geen goede planner bent.
3. Zorg dat je er scherp uitziet
We hebben allemaal ooit al gehoord dat een beeld duizend woorden waard is. Wel, in dit geval is dat echt waar. Wanneer je jouw kleding voor het sollicitatiegesprek kiest, moet je nadenken over de cultuur van het bedrijf en de aard van de baan waarvoor je een gesprek zal voeren.
Gebruik een gepast pak in een neutrale kleur. Draag ook een das in een passend kleur, schone en gesloten schoenen en een gestreken hemd voor “serieuze” banen of bedrijven. Zorg er ook voor dat wat je ook draagt, goed zit. Op die manier straal je formaliteit uit zonder de indruk te geven dat je een rol speelt.
Als je daarentegen een baan probeert te krijgen als barman op het strand, dan is een pak niet het beste idee. Draag dan iets veel meer ontspannen. Je wil namelijk je spontaneïteit en je rustige aard tonen.
Jouw potentiële klanten zullen namelijk op vakantie zijn. Waarschijnlijk zullen ze eerder medewerkers verkiezen die luchthartig en gelukkig zijn dan mensen die te serieus zijn.
4. Breng je documenten mee
Breng een kopie van je curriculum vitae mee dat je voorafgaand aan het sollicitatiegesprek opgestuurd hebt. Als ze nog andere documenten vragen, zorg dan dat je ze bij je hebt en dat ze netjes en geordend zijn.
Bestudeer je curriculum vitae nauwkeurig. Tijdens het gesprek kunnen ze jou namelijk vragen om specifieke dingen uit te leggen. Misschien willen ze ook weten wat een bepaalde ervaring of opleiding voor jou betekende.
5. Ga alleen
Het is beter dat je alleen naar een sollicitatiegesprek gaat. Als je iemand meeneemt, dan kan je potentiële werknemer dit als een teken van onvolwassenheid of onzekerheid interpreteren. Het is een interessant gegeven hoeveel ouders met hun kinderen meegaan naar hun eerste sollicitatiegesprek.
Ze zeggen hen zelfs hoe ze zich moeten gedragen en wat ze moeten zeggen. Wees hier voorzichtig mee. Afdelingen in personeelszaken hebben een lange weg afgelegd. De dingen die ze in een mogelijke werknemer zoeken, komen niet altijd overeen met wat jij kan voorzien.
“De enige plek waar succes zich vóór werk bevindt, is in het woordenboek.”
-Vincent Lombardi-
Uiteindelijk zijn elke ondervrager en elke sollicitant verschillend. De persoon die meestal de baan krijgt, is in die zin dan de persoon die in staat is om intuïtief aan te voelen wat de vraagsteller wil horen.