Jezelf beter leren kennen met de volgende 7 vragen

Jezelf beter leren kennen met de volgende 7 vragen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 08 november, 2022

Als je in therapie bent, dan zijn er momenten waarop je psycholoog jou vragen zal stellen die je dwingen om binnenin jezelf te kijken. Hetzelfde gebeurt wanneer je bij vrienden bent en het gesprek gaat “dieper” of wanneer je een boek leest. Bijna elk moment kan ervoor zorgen dat je over jezelf nadenkt als je daarvoor openstaat. Je kan jezelf beter leren kennen met de vragen in dit artikel.

Sommige vragen geven je een ongemakkelijk gevoel. Dat komt omdat ze een belangrijk aspect raken dat je nog niet onderzocht hebt. Vaak betekent dat ook dat je niet weet hoe je moet antwoorden. We willen je hier zeven vragen voorstellen. Ze kunnen je helpen jezelf beter te leren kennen. Lees dus verder en ontdek wat deze vragen inhouden!

Jezelf beter leren kennen met de volgende vragen

Wat vind je het leukst en het minst leuk aan jezelf?

Deze vragen kunnen je helpen om uit te zoeken hoe jij jezelf ziet. Ze helpen je met andere woorden om te bepalen hoe groot je zelfvertrouwen is.

Als je jezelf deze twee vragen stelt, zal je vaststellen wat jij over jezelf denkt. Misschien weet je niet hoe je deze vragen moet beantwoorden of kan je geen kenmerken vinden.

Je moet dan een strategie of een techniek vinden om je zelfvertrouwen te verbeteren. Als je dat doet, zal je je beter voelen over jezelf. Bovendien zal je ook meer energie hebben en wat emotionele stabiliteit verwerven.

Wat vind je het leukst aan jezelf

Wat zijn de vier bijvoeglijke naamwoorden die jou het best omschrijven?

Dit is één van de vragen waarmee je jezelf beter leren kennen kan en die men ook in sollicitatiegesprekken stelt. Het gaat ook niet over iets kleins. In het algemeen komt het vaak voor dat mensen dingen antwoorden als “verantwoordelijk en ernstig” of “een harde werker, kordaat en betrokken.”

Wij stellen voor dat je op zoek gaat naar een origineler antwoord. Kies iets dat ervoor zorgt dat je sterktes opvallen. Gebruik woorden die tonen wat jij waardevol vindt of wat jou anders maakt. Als je bijvoorbeeld zegt dat je voorzichtig bent, dan toont dat aan dat je gevoelig bent.

Je denkt misschien graag na over de dingen en zoekt oplossingen. Zeg dan dat je analytisch bent of een probleemoplosser. Als je graag anderen helpt, dan kan je hen zeggen dat je goed kan samenwerken, empathisch of overtuigend bent.

Je moet in verbinding komen met jezelf als je op de juiste manier wil antwoorden. Wil je echt jezelf beter leren kennen, dan kan je niet zomaar het eerste zeggen wat in je opkomt. Sta dus even stil, denk erover na en zoek naar de bijvoeglijke naamwoorden die jou het best omschrijven.

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Dit is waarschijnlijk één van de beste vragen die je jezelf kan stellen en op die manier jezelf beter leren kennen. Als je antwoordt “niets, ik ben al gelukkig,” wel dan willen we jou feliciteren!

Dat betekent dat jij gelukkig zijn tot een geestestoestand gemaakt hebt. Uiteraard zweef je geen 24 op 7 op vreugde. Je weet echter wel hoe je je moet concentreren op de waarde die jij in je hebt. Dat is wat telt.

Je bent dankbaar. Je weet hoe je jouw prioriteiten voorop moet stellen. Bovendien waardeer je de dingen die echt waardevol voor je zijn. Je vecht niet tegen je heden en leeft ook niet in het verleden. Je weet hoe je van elk uniek moment moet genieten.

Als je daarentegen een lange lijst met dingen hebt die je nodig hebt om gelukkig te zijn, dan moet je wellicht wat nadenken. Is het echt zo belangrijk om nog een ander diploma, een groter huis, een betere telefoon of een trendy auto te hebben?

Materiële dingen en de rollen die jij in je leven speelt, zijn niet zo belangrijk als wie jij in wezen bent. Echt geluk zit van binnen en komt niet van buiten. Je mag dat nooit vergeten.

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn

Als je de tijd kon terugzetten, wat zou je dan veranderen?

Waarschijnlijk heeft ieder van ons spijt van sommige dingen die we gedaan hebben. Misschien wens je dat bepaalde dingen anders gelopen zijn. Dat is onvermijdelijk. Sommige mensen vergeten sneller dan anderen.

Ze weten dat het beter is om een eind te maken aan hun pijn. Wij denken dat je de ervaringen die je kwetsen, moet bekijken en erover praten. De pijn uiten kan je helpen om het te boven te komen.

Als je je verlamd voelt door het feit dat je iets in het verleden niet gedaan hebt, weet dan dat het nooit te laat is. Het geluk behoort toe aan de moedigen. Het is nooit een goed idee om je te verliezen in herinneringen of spijt.

De gezondste manier is ze te aanvaarden. Neem de verantwoordelijkheid voor wat gebeurd is en laat het los. Als je denkt dat jij hierover geen controle hebt, dan kan je hulp krijgen van een psycholoog.

Wat maak jou het meest boos?

Kan jij dingen verdragen? Erger jij je meestal meer aan jezelf dan aan andere mensen? Wat doe je als je boos bent? Al deze vragen zijn een heel handige manier waarop je jezelf beter leren kennen kan. Ze helpen je ook om je relaties te verbeteren.

Als je weet hoe je op bepaalde dingen kan reageren, dan kan je dit laten weten aan de mensen om je heen. Dit maakt het gemakkelijker om met elkaar om te gaan. Als je beseft dat jouw stijl om woede te uiten te agressief is, kan je het op een verbale manier proberen uit te drukken. Je probeert hen niet te kwetsen. Het enige wat je probeert te doen, is dat zij jouw redenering begrijpen.

De kwestie is dat jij nagaat welke dingen of situaties jou meestal ergeren. Op die manier kan je op het juiste moment een of andere persoonlijke strategie gebruiken.

Wat zouden je vrienden zeggen als we hen deze vragen stelden?

Deze vraag heeft veel te maken met andere mensen de kans geven jou te leren kennen. Ben jij een gesloten persoon? Weten jouw naaste vrienden wat jouw dromen zijn, wat je leuk en niet leuk vindt? Kennen ze jouw ambities? Eigenlijk is de vraag of ze jou kennen. Je kan verrast zijn door de antwoorden die ze geven.

Als je te gesloten bent en jezelf nooit aan andere mensen toont, dan willen we dat je over iets nadenkt. Is de vriendschap tussen jou en hen oprecht, dan zullen ze echt bezorgd om je zijn. Ze willen je begrijpen en oordelen niet. Ze zullen ook weten hoe ze moeten luisteren.

Jouw problemen zijn dan hun problemen en zij zullen je helpen om eruit te raken. Probeer dus tegenover hen een beetje opener te zijn. Je zal voelen hoe jouw vrienden jou steunen.

Hoe zien jouw vrienden jou

Kom je dichter bij jouw doelstellingen?

Dit is één van de interessantste vragen die je kan gebruiken en daardoor kun je tegelijkertijd jezelf beter leren kennen. We stellen dus voor dat je nog over een laatste onderwerp nadenkt. Neem je kleine stappen in de richting van je doelstelling of ga je in je dagelijks leven gewoon mee met de stroom?

Helaas heb je geen controle over het winnen van de lotto. Wat je wel kan doen, is je eigen weg kiezen en bij wie je wil zijn. Jij bent de meester van je eigen leven. Het zijn jouw beslissingen die je toekomst bepalen. Laat niet toe dat iemand anders die beslissingen in jouw plaats neemt.

Je mag ook niet toelaten dat de sleur je naar beneden haalt. Wees niet bang voor de grote vragen. De antwoorden op die vragen brengen jou immers op grotere en belangrijkere wegen die overeenstemmen met wie je in wezen bent.

Stel jezelf dus deze vragen en leer jezelf beter kennen! Nadat je ze beantwoord hebt, zal je waarschijnlijk beseffen dat je meer invloed hebt op wat jou overkomt dan je dacht. Ook het tegenovergestelde kan echter gebeuren.

Misschien is het tijd dat je inziet dat geluk en toeval een grote rol spelen in de uitkomsten in je leven. Wat er ook gebeurt, onthoud altijd: groeien betekent veranderen en ontwikkelen. Wees dus stoutmoedig! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.