Tips voor het vinden van geluk op je werk

Tips voor het vinden van geluk op je werk

Laatste update: 28 januari, 2021

We brengen het grootste deel van onze dagen door met werken. Daarom moeten we van het vinden van geluk op je werk een prioriteit maken. Als we niet gelukkig zijn op het werk, kan dit ongeluk en onze onvrede andere delen van ons leven gaan beïnvloeden.

Hoewel het ingewikkeld lijkt, is het vinden van geluk op het werk mogelijk zolang we een aantal gewoonten hebben. We moeten misschien ook ons ​​perspectief veranderen als het gaat om specifieke situaties. Het is belangrijk voor ons om relatief tevreden te zijn met wat we doen voor werk.  Anders zal geluk moeilijk te vinden zijn.

Daarom is de eerste stap naar geluk op werk het identificeren van de delen van ons werk die ons dwars zitten. Veel mensen, zoals Srikumar Rao, zijn geïnteresseerd in het vinden van geluk op het werk. Ze zijn het er allemaal over eens dat we eerst moeten vaststellen wat ons dwars zit.

Srikumar Rao benadrukt ook het belang van een positieve houding. De Indiase schrijver stelt dat een werknemer alleen maar zijn perspectief hoeft te veranderen om gelukkig te zijn. Die perspectiefverandering zal ons dwingen weg te gaan van het negatieve en naar het positieve te kijken.  Laten we kijken hoe we dit kunnen doen.

1. Geluk vinden op je werk: waardeer je werk

De eerste sleutel tot het vinden van geluk op werk is om te waarderen wat je doet.  Ja, prestatie is erg belangrijk, zelfs als je denkt dat de functie niet geschikt is voor jou. Sterker nog, meestal heeft goed voelen meer te maken met perspectief dan met omstandigheden.

Vind geluk op werk

Daarnaast presteren mensen die de dag goed beginnen beter.  Daarom zal het, als je waarde hecht aan wat je doet en je dag met positieve energie begint, gemakkelijker voor je zijn om geluk te vinden.

Nu is het ook belangrijk om te weten wanneer je limieten moet instellen en wanneer je gewoon moet stoppen. Dit geldt vooral als je werk je emotionele of fysieke gezondheid negatief beïnvloedt.

2. Maak contact met jezelf

Contact maken met jezelf en je innerlijke stilte is een van de sleutels tot geluk. Op deze manier word je bevrijd van onnodige angsten en zorgen die ongemak hebben veroorzaakt. Bovendien sta je, door dit te doen, jezelf toe jezelf te zijn. Je kunt anderen laten zien wie je bent zonder je zorgen te maken over het aan hun verwachtingen voldoen.

Om in je team te passen hoef je niet te veranderen wie je bent of hoe je handelt, ondanks de verschillen. De sleutel is om jezelf te zijn. Als je verbergt wie je bent, voel je je misschien ongemakkelijk. Vertrouw jezelf daarom vanaf het begin. Dit is de enige manier om je capaciteiten te laten zien en te werken naar je volle potentieel.

“Er is plezier te vinden in werk. Er is geen geluk behalve in het besef dat we iets hebben bereikt.”

-Henry Ford-

3. Stel doelen, maar sta jezelf toe om fouten te maken

Zonder enige twijfel is een van de oorzaken van stress en ongeluk op het werk dat we onze doelen niet bereiken. Veel werknemers proberen meer te doen dan ze aankunnen. Beetje bij beetje raken ze gefrustreerd en ontmoedigd omdat het onmogelijk is om te veel dingen tegelijk te doen.

Als dit bij jou gebeurt, raden we je aan een organisatie- en planningssysteem te maken. Hiermee kan je je vermogen evalueren om je taken uit te voeren. Houd er ook rekening mee dat er momenten zijn waarop je anderen gewoon niet kunt helpen. Als je werkbelasting buitensporig en onmogelijk is om te voltooien, moet je hulp of meer bronnen van je leidinggevende vragen.

Anderen inschakelen is belangrijk

Wees in dat opzicht niet bang om een gesprek te beginnen. De meeste mensen zullen willen helpen en zullen blij zijn om een ​​handje te helpen. Je inspanningen worden meestal beloond.

Ten slotte is het belangrijk om gesprekken met mensen te starten. Laat angst je niet weerhouden om nieuwe vrienden te zoeken of mensen te leren kennen. Vrienden hebben op het werk of mensen met wie je kunt praten, kunnen je een ondersteuningssysteem en een reden bieden om naar je werk te gaan.

Kortom, geluk vinden op je werk zal je niet alleen een beter gevoel geven, maar het zal ook je productiviteitsniveau positief beïnvloeden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.