Drie voedingsmiddelen die je energieniveau verhogen

Heb je weinig energie? In dat geval moet je wellicht de voedingsmiddelen waarover we het in dit artikel hebben, in je dieet opnemen. Mogelijk moet je ook een aantal gewoonten veranderen.
Drie voedingsmiddelen die je energieniveau verhogen
Saúl Sánchez

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez.

Laatste update: 18 oktober, 2023

Je vitaliteit verhogen is essentieel om je welzijn te verbeteren. Dit kan worden bereikt door gezonde leefgewoonten te bevorderen. Zorgen voor goede rust en meer lichaamsbeweging helpen daarbij. Maar daarnaast is het mogelijk om voedingsmiddelen te consumeren die je energieniveau verhogen.

In dit artikel vertellen we je over een aantal voedingsmiddelen die je regelmatig in je dieet kunt opnemen als je je energieker wilt voelen. Vergeet echter niet dat je sommige voedingsmiddelen beter niet kunt eten in bepaalde situaties, zoals zwangerschap of bepaalde ziekten.

Koffie om je energieniveau te verhogen

Koffie

Koffie is een van de meest energiegevende voedingsmiddelen. Dit komt door het cafeïnegehalte. Cafeïne is een alkaloïde dat je centrale zenuwstelsel activeert en glycogeen spaart, waardoor het gebruik van vetzuren voor het opwekken van energie wordt bevorderd.

Het wordt beschouwd als een ergogeen hulpmiddel omdat het de prestaties van atleten verhoogt. Dit wordt bevestigd door een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Sports Medicine. Toch moet je niet vergeten dat er een aanbevolen dosering is. Bovendien wordt elke consumptie van meer dan 250 milligram in één keer als giftig beschouwd.

Je moet vermijden om suiker aan koffie toe te voegen. Dat komt omdat dit ingrediënt op middellange termijn problemen veroorzaakt op metabolisch niveau, omdat het je bloedsuikerspiegel aanzienlijk beïnvloedt. Drink de drank daarom zoveel mogelijk alleen of met volle melk.

Als je meer energie wilt, eet dan chocolade

Een ander voedingsmiddel dat energie geeft is chocolade. Niet alle chocolade werkt echter. In feite hebben de meeste commerciële soorten weinig cacao en te veel toegevoegde suiker. Op deze manier wordt de voedingswaarde van het voedsel bedorven. Het verandert daardoor  in een ultrabewerkt product van lage kwaliteit.

De waarheid is dat je de soorten met de hoogste concentratie cacao moet gebruiken. Deze zijn in staat om antioxidant fytonutriënten te leveren, zoals theobromine, voor een goede gezondheid. Daarnaast heeft cacao een bepaalde hoeveelheid cafeïne in zich, wat het gevoel van vitaliteit verbetert.

Je moet niet vergeten dat is aangetoond dat de regelmatige aanwezigheid van kwaliteitscacao in het dieet bepaalde parameters verbetert die geassocieerd worden met een goede gezondheid. Bijvoorbeeld de bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift The Cochrane Database of Systematic Reviews.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Je energie beheren maakt je productiever


Noten helpen ook de vitaliteit te verhogen

Noten

We kunnen het niet hebben over voedingsmiddelen die je energieniveau verhogen zonder speciale aandacht te besteden aan noten. In feite onderscheiden deze producten zich door hun voedingsdichtheid. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen die deelnemen aan verschillende fysiologische reacties.

Bijvoorbeeld, de zink (Spaanse link) die sommige soorten noten leveren garandeert een optimale testosteronproductie op testiculair niveau. Dit is gerelateerd aan een grotere vitaliteit bij mannen. Bij een tekort aan deze elementen wordt hun gezondheidstoestand namelijk negatief beïnvloed.

Noten bevatten hoogwaardige vetzuren die bepaalde ontstekingsprocessen helpen balanceren. Dit effect is doorslaggevend voor de preventie van chronische en complexe aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat deze voedingsmiddelen ook behoorlijk calorierijk zijn. Als je er daarom te veel van eet, kun je aankomen, wat natuurlijk averechts zou werken. Daarom moet je er niet meer dan een of twee handenvol per dag van eten.

Neem voedingsmiddelen die je energieniveau verhogen op in je dieet

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je energieniveau verhogen en daardoor je dagelijkse prestaties positief kunnen beïnvloeden. Het beste is om ze op te nemen in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet dat zorgt voor de aanvoer van alle essentiële voedingsstoffen. Zo voorkom je tekorten die zouden kunnen leiden tot het ontstaan van bepaalde aandoeningen.

Voor een goed energieniveau is het echter niet genoeg om alleen maar goed te eten. Het is ook aan te raden om een goede nachtrust te nemen, alcohol en andere drugs te vermijden en regelmatig te bewegen. Vergeet bovendien niet dat zittende mensen vaak een lage vitaliteit hebben. Dit vermindert nog meer naarmate de tijd verstrijkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.