Eten is een noodzaak, goed eten een kunst

Eten is een noodzaak, goed eten een kunst

Laatste update: 05 augustus, 2016

Een bekende naam op het gebied van bewust eten, Suzanne Powell, een Ierse vrouw die gespecialiseerd is in voeding, vertelt ons in haar boek Conscious Nutrition hoe ieder voor zich de beste eetstijl kan ontdekken. Suzanne stelt dat bewust eten betekent dat je weet wat je moet eten, hoe je het moet eten en wanneer je het moet eten.

Wat zouden we moeten eten?

Daarom is het van fundamenteel belang dat je weet hoe het lichaam werkt, hoeveel zuurstof het nodig heeft, hoe je een neutrale pH-waarde behoudt etc.

Gezonde Voeding

Het menselijk lichaam verkrijgt de zuurstof die het nodig heeft door middel van ademhaling. We kunnen de zuurstof die we nodig hebben vinden in de lucht die we inademen, maar omdat zuurstofreserves in het lichaam vrijwel niet bestaan, moeten we het lichaam continu voorzien van meer zuurstof. Volwassenen halen tussen de twaalf en twintig keer adem per minuut, terwijl pasgeborenen tussen de veertig en zestig keer ademhalen per minuut

De relatie tussen zuren en basen in het lichaam wordt gemeten aan de hand van pH-schaal, waarin 0 extreem zuur is, 14 extreem basisch en 7 neutraal. Bloed zou altijd een pH moeten hebben tussen 7.40 en 7.45, wat licht basisch is.

Welke voeding is zuur en welke voeding is basisch?

Een van de voornaamste factoren die de verzuring van het lichaam beïnvloeden is voeding. Voedingsmiddelen die het bloed verzuren, kunnen ziektes veroorzaken en het is verstandig om ze zo veel mogelijk te vermijden.

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die het bloed verzuren zijn geraffineerde suiker en alle derivaten daarvan, alcohol, tabak, alles dat kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevat etc. Voedingsmiddelen die ons helpen bij het behoud van een licht basische pH van het bloed zijn, onder andere, vers fruit en rauwe groenten, noten en zaden, groene planten (aloë vera, zeewier) etc.

Hoe zouden we moeten eten?

Het is van essentieel belang dat we weten hoe we ons voedsel zouden moeten eten. Het is niet alleen belangrijk om het verschil te weten tussen het eten van rauw en gekookt voedsel, maar ook om te weten hoe voedingsmiddelen op de juiste manier met elkaar zouden moeten worden gecombineerd.

Suzanne Powell stelt dat de manier waarop we eten belangrijk is in zowel ons dagelijkse leven als wanneer we ziek zijn en dat de juiste combinatie van voedingsmiddelen kan helpen om voedsel beter te verteren.

Suzanne stelt bijvoorbeeld dat als we proteïnen combineren met zetmeel, we beide voedingsmiddelen niet goed zullen kunnen verteren, omdat elke voedselgroep een specifieke omgeving vereist om goed te kunnen worden verteerd.

Voor de vertering van voedsel zijn enzymen nodig. Deze haalt het lichaam voor een groot deel uit voeding. Door eten te kauwen worden de enzymen geactiveerd. Maar als we voedingsmiddelen met elkaar combineren die niet goed samengaan, zoals rijst en salade met een dressing van citroen of azijn, dan verkrijgt ons lichaam niet de juiste enzymen en wordt vertering erg moeilijk, waardoor de maag van streek kan raken.

Salade

Wanneer zouden we moeten eten?

Verschillende soorten voeding zouden niet alleen op de juiste manier moeten worden gecombineerd, maar ook op het juiste moment moeten worden geconsumeerd.

Het is ook belangrijk dat je eraan denkt om fruit en groenten te eten die in het seizoen zijn, want hoewel we vrijwel alle soorten fruit en groenten gedurende het hele jaar tot onze beschikking hebben, zijn groenten en fruit van het seizoen minder behandeld met kunstmatige stoffen.

In de ochtend zou je fruit van het seizoen met yoghurt en muesli moeten eten. In de middag is het het beste om salades en koolhydraten te eten, samen met seizoensfruit. Als avondeten zou je een salade gecombineerd met vlees of vis (proteïnen) moeten eten. Als je geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door, kies dan het beste voor noten, groene thee, yoghurt etc.

Weten wat je moet eten, wanneer je het moet eten en hoe je het moet eten zal je helpen om voedsel op de juiste manier te verteren. Uiteindelijk gaat het er allemaal om dat je je bewust bent van wat je eet en hoe je verschillende voedingsmiddelen met elkaar moet combineren voor het behoud van een gezond lichaam, uiteraard altijd onder toeziend oog van een specialist.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.