Vijf tips om om te gaan met mensen die altijd denken dat ze gelijk hebben

Ben je het zat om met je hoofd tegen de muur te lopen? Ruzie maken is nooit prettig, zeker niet als je het doet met iemand die niet wil luisteren. Hier helpen wij je met dit soort conflicten om te gaan.
Vijf tips om om te gaan met mensen die altijd denken dat ze gelijk hebben
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 27 december, 2022

Als je ruzie maakt met iemand die denkt dat hij altijd gelijk heeft, is dat vermoeiend. Tegen een muur oplopen is voor niemand prettig, zeker niet als die muur antwoordt en zegt dat je niet zo defensief moet zijn. Daarom willen we je een paar tips geven om om te gaan met het soort mensen die altijd denken dat ze altijd gelijk hebben.

Het is allemaal een kwestie van emotionele intelligentie. Wanneer een persoon bij zijn standpunt blijft zonder naar de ander te luisteren, heeft hij waarschijnlijk niet het nodige gevoel om te weten wat de ander voelt. In feite hebben ze een onderontwikkelde emotionele intelligentie.

Emotionele intelligentie

Een gebrek aan emotionele intelligentie is geen rechtvaardiging voor betweterig gedrag, maar het werpt wel enig licht op het onderwerp. Marta Krajniak, een psychologe aan de Fairleigh Dickinson University (VS) beweert dat mensen die de neiging hebben hun omgeving te overcontroleren, meer problemen vertonen om hun gedrag bij bepaalde mensen aan te passen.

De Amerikaanse psychologe bevestigt dat een lage emotionele intelligentie een van de redenen kan zijn waarom dit soort mensen niet met hun armen over elkaar kunnen blijven zitten.

Brein verbonden met hart

Hoe om te gaan met mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben

Interpersoonlijke relaties worden gekenmerkt door het feit dat ze vloeibaar zijn en dus moeilijk te kwalificeren. Rekening houdend met dit kenmerk, gaan we je een reeks strategieën geven die je zouden moeten helpen wanneer je moet omgaan met mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben.

1. Suggereer niet dat ze lijden aan een persoonlijkheidsstoornis

Het is waar dat sommige van deze gedragingen typisch zijn voor bepaalde persoonlijkheidsstoornissen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de persoon met wie je praat er ook aan lijdt. Dus doe geen moeite om een diagnose te stellen. Zelfs als ze een stoornis hebben, is het ergste wat je kunt doen, er op wijzen.

2. Houd in gedachten dat ze een onderontwikkelde emotionele intelligentie hebben

Zoals we al eerder zeiden, zijn deze situaties meestal te wijten aan een lage emotionele intelligentie (Spaanse link). Hiermee bedoelen we niet te suggereren dat hun gedrag gerechtvaardigd is. In feite is het beste wat je kunt doen, pronken met je eigen emotionele intelligentie in de hoop dat je een dosis ervan in hen kunt injecteren.

3. Raak niet van streek

Het ergste wat je in deze situaties kunt doen is boos worden op de persoon die ruzie met je maakt, ook al is dat waarschijnlijk je eerste impuls. Je moet je gevoelens bestrijden, zodat de sfeer van de discussie niet nog moeilijker wordt. Nogmaals, je moet je emotionele intelligentie tonen en kijken of ze daar iets van merken.

4. Houd er rekening mee dat je het mis zou kunnen hebben

Deze tips betekenen niet dat je niet even moet stoppen en overwegen of je fout zit. Het moet immers niet zo zijn dat je de ander overstemt, maar dat je in staat bent om terug te krabbelen of een voorzichtiger standpunt in te nemen als dat nodig is.

Misschien ben jij op een bepaald moment wel de persoon geweest die in de fout ging. Als dat zo is, weet je dat er niets erger is dan in een vervelende discussie verzeild te raken en dan te beseffen dat je geen gelijk had.

5. Wees voorzichtig met de manier waarop je communiceert

Communicatie is fundamenteel in het leven. Het is zelfs nog relevanter in dit soort conflicten, omdat je gedwongen bent om samen een ruimte te delen, vooral als het om een vriend of familielid gaat. In deze gevallen is het het beste om bereid te zijn om te luisteren en te reageren. Het zal je verbazen hoe vaak je het eigenlijk met hen eens bent.

Stel in gesprek

Zoals je ziet, zijn dit soort conflicten meestal nauw verbonden met emotionele intelligentie. Een gebrek aan dit vermogen vormt een belemmering om te luisteren. Mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben, zijn namelijk niet in staat om te begrijpen wat je op dat moment voelt.

Emotionele intelligentie is de oorzaak en kan tegelijkertijd de oplossing zijn voor dit soort onaangename situaties. Als je je eigen emotionele intelligentie toont in deze ruzies, zul je niet ten prooi vallen aan hun moeilijke gedrag. Nog belangrijker is dat je hen misschien in jouw veld van empathie en begrip kunt trekken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bermúdez, María Paz, & Teva Álvarez, I., & Sánchez, Ana (2003). Análisis de la relaciónentre inteligencia emocional,estabilidad emocionaly bienestar psicológico. Universitas Psychologica, 2(1),27-32.[fecha de Consulta 16 de Diciembre de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64720105
  • Krajniak, Marta & Pievsky, Michelle & Eisen, Andrew & McGrath, Robert. (2017). The relationship between personality disorder traits, emotional intelligence, and college adjustment. Journal of Clinical Psychology. 74. 10.1002/jclp.22572.
  • Parodi ÚBeda, A., Belmonte Lillo, V., Ferrándiz García, C., & Ruiz Melero, M. J. (2017). La relación entre la inteligencia emocional y la personalidad en estudiantes de educación secundaria. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 137. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.926

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.