De liefde en een theatrale persoonlijkheidsstoornis

Een theatrale persoonlijkheid is egocentrisch, eist aandacht op en is soms manipulatief. Om deze reden is het vaak ongemakkelijk en moeilijk om relaties met dit soort mensen te hebben.
De liefde en een theatrale persoonlijkheidsstoornis

Laatste update: 29 mei, 2022

“Het kan me niet echt schelen, maar zeg me dat je toch van me houdt” zou kunnen worden gezegd door een partner met een antisociale neiging. “Zeg dat je van me houdt omdat ik het moet horen” zou gezegd kunnen worden door de partner met een patroon van afhankelijk gedrag.

“Zeg dat je van me houdt en laat het de wereld zien,” zou typisch zijn voor een narcist. Daarentegen wil een vermijdende persoon het wellicht ook graag horen, maar zou het niet vragen uit angst uit angst.

Het is echter moeilijker te definiëren wat een theatrale persoonlijkheid zou kunnen zeggen. Het zou kunnen zijn in de trant van “Zeg dat je van me houdt op sociale media, maar zorg ervoor dat je het op een heel speciale en ongebruikelijke manier doet.”

Het is nogal ambitieus om te proberen de ‘essentie’ van bepaalde patronen of persoonlijkheidsstijlen in korte zinnen samen te vatten. Toch is het nuttig om te begrijpen hoe moeilijk het is om een overheersend persoonlijkheidspatroon te identificeren. Het is ook de moeite waard om op te merken dat veel mensen op al deze manieren geliefd willen worden.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om onze eigen liefdesverhalen op sociale media aan het publiek te laten zien. Daarom is het onderscheiden van het patroon de theatrale persoonlijkheid in de liefde niet langer een gemakkelijke taak.

Persoonlijkheidsstijl

Het hebben van een specifieke persoonlijkheidsstijl betekent dat we situaties op een specifieke manier interpreteren, positief reageren op bepaalde contexten, en ‘allergisch’ zijn voor andere. Ook gedragen we ons consequent op bepaalde manieren, vooral in relaties.

Iemand die aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt, heeft echter in wezen dezelfde kenmerken als mensen met de overeenkomstige persoonlijkheidsstijl, maar op een veel uitgesprokener manier.

Zo maakt een narcistische stijl mensen vaak succesvol, terwijl een theatrale persoonlijkheidsstijl zich kenmerkt door veel drama en manipulatie. De laatsten willen veel aandacht en hebben veel signalen van andere mensen nodig om te laten zien dat ze belangrijk zijn.

Beide stijlen komen bijzonder veel voor, vooral in therapie. Ze passen ook bij veel trends in de westerse industriële samenleving.

De theatrale persoonlijkheidsstoornis en de liefde

De theatrale persoonlijkheid is niet per se romantisch of gepassioneerd. In feite wordt hun soort liefde vaak gezien als onnatuurlijk, diep, en zelfs gevaarlijk. In tegenstelling tot narcisten, zijn ze niet bang om belachelijk over te komen in het bijzijn van anderen. Sterker nog, dat is voor hen veel beter dan onopgemerkt blijven.

Theatrale persoonlijkheden genieten er vaak van om ieders aandacht te kunnen opeisen. Wat zit er achter dat verlangen?

Ze haten het om niet gezien of gehoord te worden. Het is een deel van hun persoonlijkheid. In feite is het heel moeilijk voor hen om te stoppen zich zo te gedragen.

Bovendien zijn hun persoonlijke geschiedenissen vaak histrionisch. Dat komt omdat ze, sinds ze klein waren, ervan uitgingen dat aandacht trekken de beste manier was om met anderen om te gaan. Dit roept de eeuwenoude vraag op of persoonlijkheid te wijten is aan genetica of aan de omgeving.

Het leven van iemand met een theatrale persoonlijkheidsstoornis: een voortdurend drama

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben een voortdurende behoefte om de goedkeuring van anderen te zoeken. Ze gebruiken charme, verleiding, manipulatie en flirten om de aandacht op zich te vestigen. Ze hebben de neiging boos of depressief te worden als ze over het hoofd worden gezien of niet in het middelpunt van de belangstelling staan.

Er zijn schattingen dat twee tot drie procent van de bevolking lijdt aan een theatrale persoonlijkheidsstoornis. Vrouwen hebben vier keer meer kans op deze aandoening dan mannen. Deskundigen suggereren echter dat de stoornis bij vrouwen overgediagnosticeerd zou kunnen zijn. Bij mannen zou de diagnose juist ondergediagnosticeerd kunnen zijn.

In feite is de theatrale persoonlijkheid zeldzamer bij mannen en minder sociaal getolereerd. In feite vertaalt het zich bij mannen meestal in opschepperij, opschepperij en opgesmukte verhalen over voordelige avonturen waarmee zij hun zwakte en gebrek aan viriliteit trachten te maskeren. Ze hebben ook de neiging een Don Juan-houding aan te nemen om hun seksuele remmingen te maskeren.

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis in de liefde

Het is gebruikelijk dat deze mensen echte emotionele relaties met anderen vermijden. Toch hebben ze anderen voortdurend nodig om zich gewaardeerd te voelen.

Deze emotionele afhankelijkheid, die gepaard gaat met egocentrisme, gaat gepaard met een extreme intolerantie voor frustraties. In bepaalde gevallen nemen ze spectaculaire vormen aan, waarvan intens huilen en buitensporige woede de meest voorkomende zijn.

Instabiliteit kenmerkt de gebruikelijke gemoedstoestand van dit type persoonlijkheid. Uitbarstingen van enthousiasme en ontmoediging volgen elkaar onophoudelijk op. Er is ook emotionele hyperactiviteit.

Mensen met deze aandoening zijn ego-syntonisch. Dit betekent dat ze denken dat hun gedrag normaal is. Daardoor vinden ze het moeilijk om toe te geven dat ze een probleem hebben. Daarom kan het een uitdaging zijn om ze psychiatrische behandeling te laten zoeken, die vaak gericht is op psychotherapie.

Als gevolg daarvan hebben hun dierbaren vaak moeite om met hun overdreven dramatische en emotionele gedrag om te gaan. In feite zijn het vaak de partner of andere familieleden die naar psychotherapie gaan om te leren hoe ze hun dagelijks leven met dit soort persoonlijkheden moeten managen.

Ontevreden mensen in relaties

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Sex and Marital Therapy ontdekte dat vrouwen die leden aan theatrale persoonlijkheidsstoornis significant lagere seksuele assertiviteit, zelfwaardering, seksueel verlangen en huwelijkstevredenheid hadden.

Ze ervoeren ook hogere niveaus van seksuele preoccupatie, seksuele verveling, en orgasme-disfunctie. Bovendien hadden ze meer kans op buitenechtelijke affaires dan vrouwen in de controlegroep die niet aan de stoornis leden.

Je moet ervoor zorgen dat je weet hoe je deze stoornis kunt herkennen. Zeker als je vermoedt dat je partner dit type persoonlijkheid heeft. Zo zul je waarschijnlijk merken dat hij of zij de neiging heeft veel waarde te hechten aan zijn of haar uiterlijk en snelle stemmingswisselingen heeft. Op het eerste gezicht lijken deze misschien oppervlakkig.

Het belang van therapie bij een theatrale persoonlijkheidsstoornis

Als je een partner hebt die lijdt aan een theatrale persoonlijkheidsstoornis, is de beste manier om hem of haar te begrijpen, jezelf te informeren over de stoornis. Misschien wil je zelfs samen met hem of haar relatietherapie volgen. Op die manier kunnen jullie meer over elkaar te weten komen en eventuele obstakels in jullie relatie overwinnen.

Interventie bij theatrale persoonlijkheidsstoornis omvat meestal psychotherapie. Het is een vorm van ‘gesprekstherapie’ die de lijder in staat stelt nieuwe delen van zichzelf te ontdekken. Ook kan hij of zij meer te leren over hoe hij denkt, handelt en zich voelt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Apt C, Hurlbert DF. The sexual attitudes, behavior, and relationships of women with histrionic personality disorder. J Sex Marital Ther. 1994 Summer;20(2):125-33. doi: 10.1080/00926239408403423. PMID: 8035469.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.