Vijf citaten van Alfred Binet over intelligentie

Alfred Binet was een van de belangrijkste psychologen op het gebied van onderwijs. Vooral zijn optimistische kijk op intelligentie en zijn interesse om het te meten om het onderwijs te verbeteren, en het personaliseren van lesmethoden, vooral bij die studenten met problemen, vallen op.
Vijf citaten van Alfred Binet over intelligentie

Laatste update: 29 maart, 2022

Veel van Alfred Binets citaten hebben betrekking op een van de aspecten die deze Franse pedagoog en psycholoog het meest boeide: intelligentie. Alfred Binet was trouwens de eerste die de intelligentietest in de onderwijscontext ontwierp.

Alfred Binet werd geboren in 1857 en stierf in 1911. Hoewel hij bekend stond als pedagoog en psycholoog, was hij ook grafoloog. Sterker nog, hij wijdde zich jarenlang aan het onderzoeken hoe het onderwijs aan kinderen verbeterd kon worden. Meer specifiek richtte hij zijn aandacht op degenen die leermoeilijkheden hadden.

Gemotiveerd door het idee dat ze een aangepast onderwijs zouden kunnen genieten, ging Binet op zoek naar een gestandaardiseerde test die kinderen met dit probleem snel en nauwkeurig zou identificeren. Het was inderdaad rond dit idee dat hij zijn carrière ontwikkelde. Bovendien bouwde hij een waardevolle erfenis op waar zijn tijdgenoten op de een of andere manier ook van konden genieten.

Verlicht brein met stippen

1. Intelligentie en aanpassingsvermogen

“Intelligentie is het vermogen om een bepaalde richting in te slaan en vast te houden, je aan te passen aan nieuwe situaties en het vermogen te hebben om je acties te bekritiseren.”

In dit eerste citaat van Alfred Binet geeft hij ons, als uitgangspunt om zijn werk te begrijpen, zijn eigen definitie van intelligentie.

Het is zeer waarschijnlijk dat jouw eigen opvatting van intelligentie verband houdt met een briljant persoon of iemand die zich onderscheidt van de rest. Toch waardeerde Binet het vanuit een ander gezichtspunt.

Binet zag intelligentie als in staat zijn om een beslissing te nemen en daaraan vast te houden, zich aan te passen aan nieuwe situaties, hoe moeilijk die ook mogen zijn, en in staat zijn om consistent te zijn met iemands acties.

2. Intelligentie staat niet vast

“Een paar moderne filosofen beweren dat de intelligentie van een individu een vaste hoeveelheid is, een hoeveelheid die niet kan worden vergroot. We moeten protesteren en reageren tegen dit brute pessimisme…”

Dit tweede citaat van Albert Binet is een kritiek op degenen die verdedigden dat intelligentie niet kon afnemen of toenemen. Binet wees erop dat dit een uiterst pessimistische en gelukkig onjuiste opvatting is.

Sterker nog, volgens Binet is het met oefening, training en een specifieke methode mogelijk om intelligentie te verbeteren. Hij was van mening dat geheugen, aandacht en het gebruik van logica de drie pijlers van intelligentie vormden. Deze kunnen worden getraind, waardoor de intelligentie wordt verbeterd.

3. Succes in het leven

“Het lijkt bewezen dat je in het leven slaagt dankzij drie factoren: gezondheid, intelligentie en karakter. Laten we een vierde factor toevoegen, een beetje geluk.”

Alfred Binet was van mening dat intelligentie deel uitmaakte van een andere reeks elementen die het voor een persoon mogelijk maakten om te slagen. Hij beweerde dat je, samen met je gezondheid en je karakter, de doelen kunt bereiken die je voor ogen had.

Hij voegde echter ook een nogal interessant element aan de lijst toe: geluk. Binet zag geluk als een soort fortuin dat ons allemaal toekomt. Desalniettemin was hij van mening dat alleen degenen die eraan werken om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, hiervan profiteren.

Met andere woorden, de transformatie van kansen in succes is in handen van degenen die hun middelen intelligent kunnen investeren.

4. Het hoofd van een schaker

“Kunnen we in het hoofd van een schaker kijken, dan zouden we daar een hele wereld van gevoelens, beelden, ideeën, emotie en passie moeten zien.”

In dit vierde citaat heeft Alfred Binet het over de binnenkant van het hoofd van een schaker (Spaanse link). Logica is belangrijk in dit specifieke spel. Binet beweerde dat er in de geest van de schaker gevoelens, beelden (visualisatie), ideeën, emotie en passie zijn.

In feite zijn al deze elementen essentieel om het spel naar tevredenheid te kunnen spelen. Zonder hen zou het voor een speler onmogelijk zijn om te winnen. Bovendien bracht Binet deze kenmerken indirect in verband met intelligentie.

Vrouw met verlichte hersenen

5. Een weegschaal meet geen intelligentie

“De schaal, feitelijk gesproken, staat de meting van de intelligentie niet toe, omdat intellectuele kwaliteiten niet over elkaar heen kunnen worden geplaatst en daarom niet kunnen worden gemeten zoals lineaire oppervlakken worden gemeten.”

We eindigen met een van Alfred Binets belangrijkste citaten over de schaal van intelligentie. Hoewel werd aangenomen dat de intelligentietest aantoonde of de ene persoon meer capaciteiten bezat dan de andere, bevestigde Binet dat dit niet het geval was. Hij verklaarde zelfs dat de schaal geen intelligentie meet omdat hij niet vergelijkt.

Daarom was het resultaat van de test de identificatie van een reeks punten die als referentie zouden moeten dienen om het onderwijsproces aan elke student aan te passen. Net als bij een taaltoets, slaagt of zakt niemand. Binet dacht op een vergelijkbare manier aan de intelligentietest.

Welke van deze citaten van Alfred Binet kende je al? Wist je dat hij de maker van de intelligentietest was? We hopen dat je het artikel interessant vond. Bovendien, dat het je in staat heeft gesteld iets meer te leren over deze pedagoog, grafoloog, psycholoog en pionier in de studie van intelligentie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.