Hoe huisdieren je gezondheid beïnvloeden, volgens de wetenschap

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed van huisdieren op uw gezondheid. Inderdaad, als je een huisdier hebt, weet je hoe ze je leven opfleuren. Lees hier wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.
Hoe huisdieren je gezondheid beïnvloeden, volgens de wetenschap

Laatste update: 31 oktober, 2021

Het is een bewezen feit dat het verzorgen van een hond, kat of andere diersoort op veel niveaus gunstig voor je is. In feite zijn er verschillende onderzoeken die analyseren hoe je huisdieren je gezondheid beïnvloeden, en de resultaten zijn het er allemaal over eens dat ze zowel je leven als je psychisch welzijn verbeteren.

Huisdieren worden snel lid van de familie. In feite gaat hun verlies gepaard met verdriet dat lijkt op dat van de dood van een mens. Gezien deze nauwe relatie, zal hun aanwezigheid in je dagelijks leven ongetwijfeld aanzienlijke voordelen voor je hebben op het gebied van de geestelijke gezondheid.

Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste onderzoeken die zijn uitgevoerd naar de relatie tussen mensen en andere dieren. Lees verder en kijk of je een van de voordelen herkent.

Hoe huisdieren je gezondheid beïnvloeden, volgens de wetenschap

Als je het geluk hebt om je leven en huis met een huisdier te delen, voel je zeker de verantwoordelijkheid als het gaat om hun welzijn. Dit is echter verre van een last, maar geeft je vaak een gevoel van voldoening, wetende dat je huisdier gelukkig en gezond is. Als je wilt weten wat de wetenschap nog meer heeft ontdekt, lees dan verder.

Huisdieren verminderen gevoelens van eenzaamheid

Studies (Engelse link) hebben lang het verband gesuggereerd tussen de zorg voor een dier en verminderde gevoelens van eenzaamheid. Dit komt zowel door het eigen gezelschap van het dier als door een toename van het socialisatiegemak.

Als je bijvoorbeeld een hond hebt, zul je merken dat je dagelijks met andere mensen omgaat. Bovendien zijn dit vaak positieve interacties. Ze gebeuren als je met je hond loopt. Voor mensen die eenzaamheid en verdriet ervaren, kunnen deze ontmoetingen zeer therapeutisch zijn.

Man die een hond aait

Ze zijn een ondersteunende factor bij psychische aandoeningen

Die mensen die lijden aan psychische aandoeningen, vooral chronische aandoeningen, bevinden zich in de situatie dat ze voortdurend moeten leven met het beheersen van hun symptomen.

In bepaalde contexten, zoals bij gebrek aan middelen en het ontbreken van ondersteunende netwerken, kan dit een ondraaglijke last blijken te zijn. Volgens een onderzoek uit 2016 (Engelse link) worden dit soort gevoelens echter verlicht door de aanwezigheid van huisdieren.

De studie beweert dat dieren een waardevolle bron zijn voor mensen om hun gevoelens te beheersen. Dat komt omdat ze de neiging hebben om hen af te leiden van hun symptomen en verontrustende ervaringen.

Huisdieren gaven ook een vorm van stimulans voor activiteit. Ze zijn vooral belangrijk wanneer mensen moeilijke relaties hebben met andere mensen in hun sociale netwerk.

Huisdieren verlichten symptomen van angst en depressie

Hoewel het gezelschap van een dier een therapeutische of farmacologische behandeling niet kan vervangen, vormt het wel een factor voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.

In feite vermindert het tijd doorbrengen met een huisdier je gevoelens van verdriet en angst, evenals onzekerheid, door je een gevoel van verbondenheid en bruikbaarheid te geven.

Hoe huisdieren de gezondheid van ouderen beïnvloeden

Huisdieren kunnen oudere volwassenen ten goede komen door hen gezelschap te bieden. Bovendien beweert een onderzoek uit 2019 (Engelse link) dat huisdieren gevoelens van een gebrek aan doel en een gebrek aan vitale betekenis verlichten. Ze verminderen ook eenzaamheid en helpen mensen om te socializen.

Uit deze studie bleek ook dat huisdieren bij oudere mensen met psychische stoornissen een factor waren die de veerkracht bij bepaalde acute aandoeningen bevorderde.

Senior man met een hond

Huisdieren beschermen tegen coronaire hartziekten

De fysieke voordelen van het hebben van een huisdier zijn direct van invloed op je kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit is vooral relevant in het geval van honden, met de bijbehorende verhoogde lichaamsbeweging die je krijgt. Bovendien beschermen de psychologische voordelen van het hebben van een huisdier tegen psychische stoornissen.

Ook het gezelschap van dieren draagt bij aan het herstel na een coronaire episode.

Verantwoordelijkheid

Betekenen al deze voordelen dat dieren moeten worden “voorgeschreven” aan mensen met een risico op ziekte of als therapie? De meningen zijn verdeeld. Terwijl sommigen dier-geassisteerde therapie-initiatieven implementeren, beweren anderen dat dieren geen instrumenten zijn die ten behoeve van ons worden uitgebuit.

Het lijkt erop dat de belangrijkste manier waarop huisdieren je geestelijke gezondheid beïnvloeden, te maken heeft met de manier waarop je voor hen zorgt. Het gaat inderdaad niet alleen om het genieten van hun gezelschap. Je krijgt een vitaal gevoel van betekenis door voor hen te zorgen.

Als je besluit een dier in iemands leven op te nemen om diegene te helpen een ziekte te overwinnen of ermee om te gaan, moet je er ook voor zorgen dat dat dier een goed leven krijgt.

Vergeet niet om altijd te adopteren in plaats van te kopen. Dat komt omdat mensen niet de enigen zijn die psychologische ondersteuning en nieuwe kansen nodig hebben. Wellicht ook interessant voor jou

De band tussen kinderen en huisdieren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De band tussen kinderen en huisdieren

Kinderen en hun huisdieren zijn in staat om samen een wel heel speciale band te creëren, één die door niets of niemand ooit kan worden gebroken.  • Gómez, L. F., Atehortua, C. G., & Orozco, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias20(3), 377-386.
  • Brooks, H., Rushton, K., Walker, S., Lovell, K., & Rogers, A. (2016). Ontological security and connectivity provided by pets: a study in the self-management of the everyday lives of people diagnosed with a long-term mental health condition. BMC psychiatry16(1), 1-12.
  • Hui Gan, G. Z., Hill, A. M., Yeung, P., Keesing, S., & Netto, J. A. (2020). Pet ownership and its influence on mental health in older adults. Aging & mental health24(10), 1605-1612.
  • Piqueras, C. (2013). Terapia cognitiva y terapia asistida con animales en el tratamiento de la depresión (Doctoral dissertation, Universidad de Belgrano. Facultad de Humanidades. Carrera de Psicologìa).
  • Patronek, G. J., & Glickman, L. T. (1993). Pet ownership protects against the risks and consequences of coronary heart disease. Medical Hypotheses40(4), 245-249.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.