Het behoren tot een sociale groep verbetert je gezondheid

We hebben allemaal onze eigen specifieke "stam" nodig. Een groep mensen die we leuk vinden, vertrouwen en plannen mee maken, en die ons steunen in moeilijke tijden.
Het behoren tot een sociale groep verbetert je gezondheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Bij een sociale groep horen betekent dat je een alliantie van mensen hebt om je te steunen. Het geeft zin aan je dagen doordat je verschillende activiteiten samen uitvoert.

Activiteiten waarin je lacht, leert en zowel je tijd als je emoties deelt met anderen. In een steeds meer geïndividualiseerde en eenzame samenleving lijkt het erop dat dergelijke verrijkende realiteiten met uitsterven worden bedreigd.

Denk bijvoorbeeld aan kinderen en jongeren. Velen zeggen dat ze zich alleen voelen. Dit komt vooral omdat hun afhankelijkheid van nieuwe technologieën en sociale netwerken hen isoleert en hen onderworpen maakt aan het begrijpen van vrije tijd op een digitale, niet op een echte basis.

Bovendien, als ze erin slagen om vriendschappen te sluiten, zijn ze vaak vluchtig en niet bijzonder stabiel. Dit alles betekent dat het niet lang duurt voordat ze gevoelens van isolement ervaren.

Ze hebben ook de neiging om een laag zelfbeeld, frustratie en ontmoediging te ervaren. Dat komt omdat ze het gevoel moeten hebben dat ze bij een groep mensen horen. In feite is het essentieel in elke levensfase, niet alleen als we jong zijn. Zo leren we leven in de samenleving.

Bovendien ontdekken we zo onszelf en de wereld om ons heen. De huidige levensstijl lijkt ons echter los te koppelen van dit basisprincipe voor ons geluk.

Het is tijd om meer na te denken over het groepsleven. Zo was het met onze voorouders, die zich in kleine sociale groepen organiseerden.

mensen verenigd die de voordelen symboliseren van het behoren tot een sociale groep

Het behoren tot een sociale groep verbetert je gezondheid en maakt je gelukkiger

Als je wordt gevraagd hoeveel vrienden je hebt, zou je kunnen zeggen: “Ik kan ze op de vingers van één hand tellen, maar ik heb er nog steeds meer dan genoeg.”

Het lijkt zeker zo te zijn dat het heel gewoon is om twee of drie hechte vriendschappen te hebben. Deze mensen hebben de neiging om in alle opzichten verrijkende figuren en echte metgezellen te zijn.

Helaas wordt hiermee iets heel belangrijks over het hoofd gezien. Het is het feit dat je soms meer ervaringen opdoet door je kleine vriendenkring uit te breiden.

Deze cijfers hoeven niet zo belangrijk te zijn als je goede vrienden. Door echter andere persoonlijkheden in je leven op te nemen, krijg je andere perspectieven, kennis, ervaringen en gevoelens. Dit is zeer positief voor je hersenen. Laten we eens kijken naar wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.

Contact met je gemeenschap verhoogt je welzijn

Nottingham Trent University heeft in 2017 zeer interessant onderzoek gedaan (Engelse link). Ze bestudeerden bijna 4.000 mensen om te begrijpen hoe ze met elkaar omgingen en hoe dit hun perceptie van hun geluk beïnvloedde.

Uit de studie bleek dat hoe meer de deelnemers verbonden waren met hun gemeenschap of sociale groepen, hoe hoger hun welzijnsniveau was.

Daarom lijkt het erop dat het behoorlijk belangrijk kan zijn om je kring iets meer uit te breiden, in plaats van alleen tijd door te brengen met familie of goede vrienden.

Bijvoorbeeld, de simpele handeling van sporten met andere mensen, deelnemen aan een dansles en deelnemen aan gemeenschaps- of vrijetijdsevenementen kan je niveaus van tevredenheid, gezondheid en geluk verbeteren.

Je kunt er niet omheen dat we als mensen allemaal sociale wezens zijn. Ook dat we het resultaat zijn van onze evolutie en dat onze voorouders in kleine sociale groepen met elkaar omgingen.

Inderdaad, het gevoel erbij te horen geeft je niet alleen wortels en een psycho-emotionele substraat, maar stelt je ook in staat om je nuttig te voelen. Bovendien maakt het het gemakkelijker om ervaringen te delen met meer mensen van wie je kunt leren.

Je psychische gezondheid verbetert wanneer je tijd identificeert en deelt met een sociale groep. Je hervindt je doel, de wil om te leven en je motivatie.

Behoor tot een sociale groep, creëer je eigen stam

Er zijn veel studies op het gebied van sociologie, antropologie en psychologie. over de voordelen van het behoren tot een sociale groep. Onderzoek (Engelse link) van de University of Queensland bracht in dit verband bijvoorbeeld iets belangrijks aan het licht.

Het was het feit dat het in werkelijkheid niet voldoende is om simpelweg contact te hebben met een gemeenschap om tevredenheid te ervaren.

In feite beschermen deze interactiedynamieken je gezondheid en welzijn alleen wanneer je je identificeert met je sociale groep. Met andere woorden, het gevoel erbij te horen ontstaat wanneer je dezelfde waarden, interesses, passies en levensdoelen deelt met anderen in je groep.

Metaforisch betekent dit het bouwen van je eigen stam. Eentje waarin figuren zijn opgenomen met wie je je identificeert, die je steunen, interesseren, en met je lachen en huilen. Het zijn sociale allianties die gebaseerd zijn op empathie, gemeenschappelijke passies en oprechte interesse in elkaar.

Oudere vrouwen die genieten van het behoren tot een sociale groep

Verbinding versus individualisering

Het is hoog tijd dat we nadenken over het huidige individualiseringsproces dat zo gewoon is in de manier waarop we sociaal zijn georganiseerd. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel in het dagelijks leven.

We moeten ook aan ouderen denken. Omdat isolatie gevoelens van hopeloosheid vergroot en de gezondheid verslechtert. In feite zouden we de voorkeur moeten gaan geven aan het soort mechanismen die ervoor zorgen dat verschillende bevolkingsgroepen meer banden met elkaar hebben.

Het organiseren van dynamiek op gemeenschapsniveau zou bijvoorbeeld een goed begin zijn. We kunnen die broodnodige ontmoetingen faciliteren zodat mensen kunnen socializen en nieuwe connecties kunnen creëren.

Net als onze adolescenten moeten we mechanismen opzetten om nieuwe figuren te vinden met wie we passies, activiteiten, doelen en toekomstige projecten delen.

Het behoren tot een sociale groep is een stimulans voor je geest, adem voor je lichaam en een stam om zowel in goede als in slechte tijden naar toe te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jetten, Jolanda & Haslam, Catherine & Haslam, S. & Dingle, Genevieve & Jones, Janelle. (2014). How Groups Affect Our Health and Well-Being: The Path from Theory to Policy. Social Issues and Policy Review. 8. 128. 10.1111/sipr.12003.
  • Wakefield, J.R.H., Sani, F., Madhok, V. et al. The Relationship Between Group Identification and Satisfaction with Life in a Cross-Cultural Community Sample. J Happiness Stud 18, 785–807 (2017). https://doi.org/10.1007/s10902-016-9735-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.