Versnelde resolutietherapie (VRT) voor de behandeling van trauma's

Verzamel je pijnlijke herinneringen en merk je dat ze je uren of zelfs dagen blokkeren? Heb je echt stressvolle ervaringen meegemaakt die je maar niet te boven lijkt te komen? Dan zul je geïnteresseerd zijn om te weten dat er een uiterst effectieve therapie voor dit probleem bestaat.
Versnelde resolutietherapie (VRT) voor de behandeling van trauma's
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 mei, 2023

Onaangename beelden, herinneringen en sensaties… het soort dat ons verstoort en gevangen houdt. We hebben ze allemaal meegemaakt. Ze doen onze stressniveaus stijgen. Bovendien worden onze gedachten bedreigend als bepaalde pijnlijke scènes zich in onze gedachten herhalen.

De hersenen zijn vasthoudend en zelfs obsessief als het gaat om het produceren van dit soort disfunctionele gedachten. In feite zijn ze de wortel van veel psychische stoornissen. Een lijder aan een posttraumatische stressstoornis weet dit bijvoorbeeld maar al te goed. Ook mensen die lijden aan depressie, fobieën of zelfs liefdesverdriet ervaren dit soort gedachten.

Het zou prachtig zijn om een mechanisme te hebben dat de intensiteit van deze interne negativiteit reguleert en vervangt door een veerkrachtiger aanpak. Maar niet iedereen van ons heeft de behendigheid om met emotioneel lijden om te gaan. Gelukkig hebben we wel hulpmiddelen die de psychologische therapie biedt.

Onder de vele verschillende therapeutische benaderingen is één recent ontwikkelde therapie die hiervoor uiterst nuttig kan zijn.

Therapeutische benaderingen die een korte en strategische methodiek toepassen zijn momenteel het meest gevraagd.

Vrouw in therapie
Bij versnelde resolutietherapie beslist de patiënt of hij zijn traumatische herinneringen wel of niet wil delen.

Versnelde resolutietherapie

Versnelde resolutietherapie (VRT) is een soort korte psychotherapie die psychologische modellen integreert waarvan het meeste succes is aangetoond bij de behandeling van emotionele pijn. Dr. Laney Rosenzweig, een huwelijks- en gezinstherapeut, ontwikkelde het in 2008. Het is momenteel een van de meest interessante middelen.

In feite beweert onderzoek (Engelse link) van het Fort Belvoir Hospital, Virginia (VS) dat het een techniek is met veel potentieel die de herformulering van gebeurtenissen en verontrustende metaforen als sleutels gebruikt. Bovendien onderschrijft de American Psychological Association (APA) dit bewijs.

Versnelde oplossingstherapie biedt een reeks middelen en hulpmiddelen. Ze worden toegepast tijdens vijf sessies van 60 tot 70 minuten.

De therapeutische modaliteiten van versnelde resolutietherapie

De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat therapieën middelen uit andere modaliteiten integreren die op zichzelf effectief en erkend zijn. Het doel is om een breed scala aan efficiënte middelen te hebben die kunnen inspelen op de behoeften van elke patiënt. Versnelde oplossingstherapie omvat technieken uit een breed spectrum van bekende therapieën:

  • Gestalttherapie.
  • Exposure therapie.
  • Geleide beeldtechnieken.
  • Korte psychodynamische therapie.
  • Cognitieve gedragstherapie.
  • EMDR of eye movement desensitization and reprocessing.

Het belangrijkste doel van professionals die deze benadering gebruiken is het veranderen van de manier waarop de patiënt de stressvolle en pijnlijke beelden verwerkt die in zijn hersenen zijn opgeslagen. Deze psychologische reis tussen patiënt en specialist omvat vijf of zes sessies. Elke sessie duurt iets meer dan een uur.

De doelen van versnelde resolutietherapie

De voordelen van versnelde resolutietherapie zijn enorm. Hoewel het meestal wordt geassocieerd met de behandeling van posttraumatische stressstoornis, wordt het nu ook op andere gebieden toegepast. Bijvoorbeeld:

  • Voor de behandeling van fobieën en paniekaanvallen.
  • Om de patiënt te begeleiden zodat hij gezonder met pijn kan omgaan.
  • Om de intensiteit van gedachten bij een obsessief-compulsieve stoornis te verminderen .
  • Om verslavend gedrag aan te pakken en de lijder daarvan te bevrijden.
  • Om strategieën te bieden om het lijden in interpersoonlijke relaties aan te pakken.
  • Om vervormde ideeën en pijnlijke beelden die verband houden met trauma, angst en depressie te herformuleren.

Het uitgangspunt van versnelde resolutietherapie is dat de patiënt de manier verandert waarop hij negatieve beelden verwerkt rond een traumatische gebeurtenis, zijn verleden, of een ingewikkelde ervaring die hij doormaakt.

De technieken van versnelde resolutietherapie

Laney Rosenzweig, de arts die deze therapie ontwikkelde, ontdekte de grote effectiviteit van EMDR, ofwel rapid eye movement techniek voor de behandeling van trauma.

Gezien het potentieel van dit hulpmiddel wilde ze het aanpassen en andere technieken integreren om de voordelen ervan te versterken en in te spelen op patiënten met aanvullende behoeften en klinische kenmerken.

Na verloop van tijd legde ze de basis van het model dat ze nu ook promoot in haar laatste boek: Too Good to Be True: Accelerated Resolution Therapy (2022). In deze therapie worden de volgende technieken gebruikt:

Leidinggevende en interactieve modellen

De therapeut heeft een regisserende rol. De sessies zijn sterk gestructureerd, zodat de patiënt kan meewerken en de doelstellingen kan halen.

  • Cognitief-gedragstherapeutische technieken worden gebruikt om de patiënt bloot te stellen aan deze stressvolle of pijnlijke situaties.
  • De therapeut vermindert deze emotionele lading door de patiënt op te dragen de gebeurtenissen op een andere manier te verwerken.
  • De therapeut moedigt de patiënt aan oplossingen te bedenken om zijn problemen aan te pakken.

Reprocessing emotional memory

Een van de primaire strategieën van dit model is de image rewriting techniek. Die bestaat erin dat de patiënt de manier verandert waarop hij ziet, begrijpt en ervaart wat hem dwarszit, door geleide visualisatie en verbeelding (Engelse link). Met dit proces verminderen ze hun angst en vrees. Bovendien vormen ze gezondere gedachten en minder pijnlijke herinneringen.

Een structuur gebaseerd op vier componenten

We zouden kunnen twijfelen aan de effectiviteit van een therapie die slechts vijf of zes sessies duurt. Dit is echter een zeer gestructureerd model dat rekening houdt met de behoeften van elke individuele patiënt. Bovendien is het werk van de specialist essentieel voor het effectief vormgeven van elke stap en elk hulpmiddel. Dit zijn de onderdelen van de therapiesessies.

  • Faciliteren. De therapeut biedt de patiënt in elke sessie hulpmiddelen en technieken aan, zodat deze tijdens de sessie steeds actief is.
  • Leren. De therapeut moet ervoor zorgen dat de patiënt bepaalde kennis aanvaardt die hij in zijn leven zal toepassen wanneer angsten, zorgen of problemen zich voordoen.
  • Verandering. Zonder verandering is er geen vooruitgang. Patiënten moeten die in elke sessie bereiken.
  • Afsluiting. De therapie wordt afgesloten met een samenvatting van wat de patiënt heeft geleerd en met de acceptatie van deze bekrachtigende behandeling.
Man in therapie
Versnelde oplossingstherapie is een nieuw model dat steeds meer geaccepteerd wordt.

Conclusie

Dit is een relatief nieuw type therapie dat veelbelovend is en grote belangstelling heeft gewekt. Zijn grootste aantrekkingskracht is dat hij kort van duur is en uiterst specifieke middelen integreert. Maar we moeten in gedachten houden dat, wil de therapie nuttig zijn, therapeuten goed getraind moeten zijn.

In feite is dit een therapeutische benadering die verandering belooft in een paar sessies. Maar om dit mogelijk te maken, moet de therapeut elke sessie nauwkeurig en strategisch ontwerpen, op basis van een adequate evaluatie vooraf.

Zoals we al eerder zeiden, is deze therapie uiterst nuttig voor de behandeling van trauma. Interessant is dat professionals het momenteel ook gebruiken om slapeloosheid te behandelen. We wachten de vooruitgang ervan in dit opzicht af in de vorm van gepubliceerde studies.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hernandez, D. F., Waits, W., Calvio, L., & Byrne, M. (2016). Practice comparisons between accelerated resolution therapy, eye movement desensitization and reprocessing and cognitive processing therapy with case examples. Nurse Education Today47, 74–80.
  • Hoge, C. W., Walter Reed Army Institute of Research, Walter Reed National Military Medical Center, & Office of the Army Surgeon General. (2015). Accelerated resolution therapy (ART): Clinical considerations, cautions and informed consent for military mental health clinicians.
  • Howe, E., Rosenzweig, L., & Shuman, A. (2018). Ethical reflections on offering patients accelerated resolution therapy (ART). Innovations in Clinical Neuroscience15(7–8), 32–35.
  • Perky, C. W. (1910). An Experimental Study of Imagination. The American Journal of Psychology21(3), 422–452. https://doi.org/10.2307/1413350
  • Waits, W., Marumoto, M., & Weaver, J. (2017). Accelerated resolution therapy (ART): A review and research to date. Current Psychiatry Report19(3), 7–18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.