Leer 7 fobieën kennen die heel interessant maar ook erg vreemd zijn

Het is gebruikelijk om te horen over een fobie voor spinnen of extreem gesloten ruimtes, maar er zijn onbekende fobieën, zoals het aanraken van geld of zeer lange woorden.
Leer 7 fobieën kennen die heel interessant maar ook erg vreemd zijn
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 februari, 2024

Fobieën worden omschreven als een intense en irrationele angst voor een persoon, een voorwerp of een situatie die eigenlijk weinig of geen echte bedreiging vormt. Het woord is afkomstig van de Griekse term “phobos,” dat “paniek” betekent. Phobos was in de Griekse mythologie de zoon van Ares, de oorlogsgod, en van Afrodite, de godin van de liefde. Phobos was de verpersoonlijking van angst. Alexander de Grote bad vóór elke veldslag tot “Phobos” om de angst uit zijn hart te verdrijven.

Sigmund Freud heeft fobieën tot in de kleinste details bestudeerd. Hij stelde vast dat ze meestal tijdens de kindertijd ontstaan. Bovendien ontdekte hij dat er bij fobieën een betekenisvolle reeks gebeurtenissen aan het werk is. Ten eerste heeft het individu een traumatische ervaring. Ten tweede is die ervaring zo sterk en pijnlijk dat het individu de angst die dat trauma uitgelokt heeft, verplaatst. Hij verschuift het naar een voorwerp, een situatie of een persoon die op een willekeurige manier met de ervaring geassocieerd wordt.

“Angst is altijd bereid om de dingen erger te zien dan ze werkelijk zijn.”
-Livio-

Slachtoffers van fobieën zijn dus met andere woorden eigenlijk niet bang voor dat voorwerp, die persoon of die situatie waarvan ze schijnbaar in paniek. Want ze zijn in werkelijkheid bang voor de traumatische situatie die ze willekeurig in verband gebracht hebben met dat voorwerp, die situatie of die persoon.

Vanuit een psychiatrisch standpunt komen fobieën overeen met angststoornissen. Het slachtoffer van een fobie kan intense paniekaanvallen hebben wanneer hij blootgesteld wordt aan het onderwerp van zijn angst. Veel mensen denken dat dit absurd is. Maar dat is de manier waarop fobieën werken. Vanuit ons standpunt zijn ze onlogisch. In het vervolg van dit artikel willen het hebben over zeven van de interessantste en vreemdste fobieën die er bestaan.

Chrometofobie, één van de vreemdste fobieën

Het is moeilijk te begrijpen hoe iemand tegenwoordig bang kan zijn van geld. Maar dat is wat bij deze fobie gebeurt. Deze vreemde angst wordt “chrometofobie” genoemd. Sommige individuen die aan deze fobie lijden, zijn bang om geld aan te raken omdat ze het vuil, vol bacteriën of een drager van het kwaad vinden.

Fobieën

In andere gevallen is de hele situatie nog raadselachtiger. Want wat er gebeurt, is dat geld op een onbewuste manier afgewezen wordt. Dat is ook de reden waarom de persoon die door deze stoornis beïnvloed wordt, zonder het zelfs maar te merken, allerlei dingen doet om het geld te verliezen of het niet te verdienen. Dit is bijvoorbeeld wat er gebeurt met mensen die voortdurend hun portefeuille verliezen. Of ze investeren in “dwaze dingen” die niemand zouden interesseren. Onder deze angst liggen meestal pijnlijke of negatieve ervaringen.

Cathisofobie

Dit is misschien moeilijk te geloven. Maar sommige mensen zijn bang om te zitten. Deze angst noemen we “cathisofobie.” Mensen met dit probleem zweten, trillen en hebben het zelfs moeilijk om te ademen als ze een stoel zien waar ze op moeten gaan zitten. Soms is het een specifieke soort stoel die het gevoel van paniek veroorzaakt.

Waarom ontwikkelt iemand dit type fobie? Het is een uitdrukking van posttraumatische stressDeze angst verbergt een pijnlijke en afschuwelijke ervaring. Een voorbeeld is dat een kind gestraft en gedwongen werd om gedurende een erg lange tijd of in verschrikkelijke omstandigheden te zitten. Een andere voorbeeld is dat het individu een periode van foltering of diepgaande emotionele pijn ervaren heeft terwijl hij op een stoel zat.

Hexakosioihexekontahexafobie

Dit is echt één van de interessantste fobieën die er bestaan. Het staat ook bekend als “trihexafobie” Het is de extreme angst voor het getal “666.” Alles wat rechtstreeks of niet-rechtstreeks met dit getal te maken heeft, veroorzaakt bij het individu een angst die moeilijk onder controle te houden is. Dit kan je vergelijken met wat er met veel mensen gebeurt wanneer ze met het getal “13” geconfronteerd worden.

Fobieën

Het is bekend dat het getal “666” een begrip uit de bijbel is en verbonden wordt met “de duivel.” Dat is de reden waarom vele mensen geloven dat het getal ongeluk brengt en waarschuwt voor onheil of rampen. Als deze mensen het getal op de nummerplaat van een auto zien of op een rekening in het restaurant, dan raken ze in paniek. Ze geloven dat er hen iets slecht zal overkomen. Eén van de beroemdste gevallen van iemand met hexakosioihexekontahexafobie, was Ronald Wilson Reagan. Ironisch genoeg bestond zijn naam uit drie woorden van elk zes letters.

Coulrofobie

Ook dit is één van de vreemdste fobieën. Toch is het één van de fobieën die het meest voorkomen. We verwijzen hier naar de angst voor clowns. Vele kinderen lijden aan deze fobie. En waarom niet? Clowns verkleden zich en gebruiken make-up die niet discreet is. Hun grote ogen en overdreven grote mond kunnen ervoor zorgen dat elk kind op de vlucht slaat. Dat is de reden waarom ze vaak gebruikt zijn om in horrorfilms de voornaamste vijand te spelen.

Maar de angst voor clowns heeft vooral te maken met de angst die hun uiterlijk kan veroorzaken. Het heeft uiteraard niets te maken met de eigenlijke activiteit. Sommige ouders dwingen hun kinderen om zich aan clowns bloot te stellen omdat ze deze angst onlogisch vinden. Het probleem is dat als je hen dwingt om op een rechtstreekse manier hun angst te confronteren, je eigenlijk alleen maar een fobie installeert. Deze fobie kan dan voor de rest van hun leven bij hen aanwezig blijven.

Clinofobie

Dit is de angst om te gaan slapen. Dit is één van de meest gevarieerde fobieën. Dat komt omdat deze angst uit meerdere verschillende bronnen ontstaat. Sommige kinderen denken dat als ze gaan slapen of in een bed slapen, ze misschien zullen sterven in hun slaap. Vreemd genoeg voelen ze deze angst niet als ze in een stoel of op een bank slapen.

Fobieën

Anderen denken dat iets, een mannelijke of een vrouwelijke demon, zich in de duisternis of onder de lakens kan verbergen. Sommige mensen zijn een beetje realistischer. Ze hebben het gevoel dat ze als ze naar bed gaan om te slapen, ze de controle over hun sluitspieren zullen verliezen. Natuurlijk lijdt bijna iedereen die aan clinofobie lijdt, ook aan slapeloosheid. Dit is het gevolg van het feit dat naar bed gaan een grote hoeveelheid angst veroorzaakt.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Deze vreemde fobie is de angst voor lange woorden en ook voor vreemde woorden. Het is grappig dat een woord dat zelf zo lang en zo vreemd is, gebruikt wordt om deze obsessieve angst te benoemen. Hoe kan je hulp vragen als je lichamelijke angst ervaart als je de naam voor je probleem moet uitspreken?

De waarheid is dat de angst niet veel te maken heeft met de woorden zelf. De angst verwijst naar het niet in staat zijn om de woorden te begrijpen of ze op de juiste manier uit te spreken. We verwijzen dus eigenlijk naar de angst om jezelf belachelijk te maken of jezelf achter te stellen. Uiteraard wordt dit geassocieerd met verlegenheid.

Ablutofobie

We kunnen gerust zeggen dat we allemaal iemand kennen die bang is van viezigheid. Dit zijn het soort mensen die elke vijf minuten hun handen wassen. Ze walgen ook van alles dat vies kan zijn of bedekt met ziektekiemen. Wel, aan het tegenovergestelde uiteinde van het spectrum zijn er de mensen die lijden aan ablutofobie. Dit is het paniekgevoel voor water en zeep.

Fobieën

In de extreemste gevallen kunnen deze mensen maanden en zelfs jaren doorbrengen zonder een douche te nemen. Ze hebben het gevoel dat de zeep en het water hen ziek kunnen maken. Sommige mensen geloven zelfs dat ze in de douche kunnen verdrinken. Anderen ervaren een grote angst voor water wanneer ze nat of klam worden. Achter deze angst bevindt zich meestal een traumatische ervaring die te maken heeft met schoonmaken of zindelijkheid.

De lijst van elle bekende fobieën is erg uitgebreid. Sommige mensen zijn bang voor naalden, spiegels, wolken, bomen en bijna elk type voorwerp. Sommige fobieën komen heel vaak voor, zoals de angst voor ratten of injecties. Andere zijn heel zeldzaam, zoals de fobieën die we in dit artikel besproken hebben. Dit onderwerp kan misschien nogal op het geven van anekdotes lijken. Maar de waarheid is dat deze mensen veel leed ervaren.

We hebben allemaal minstens één irrationele angst. Ze zijn van weinig belang als ze ons dagelijks leven niet belemmeren. Maar als de angst daarentegen een obsessie wordt of negatieve en blijvende veranderingen in je routine veroorzaakt, dan is de kwestie ingewikkelder. Het goede nieuws is dat je met de juiste behandeling bijna elke fobie kan overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.