Verplaatsing: een veel voorkomend verdedigingsmechanisme

Vaak zit er achter je woede een onaanvaarde en negatieve valentie-emotie die je gebruikt tegen degenen die het niet verdienen.
Verplaatsing: een veel voorkomend verdedigingsmechanisme
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Verplaatsing is een veelvoorkomend type afweermechanisme. Het verschijnt wanneer je het moeilijk vindt om met bepaalde gecompliceerde gevoelens of sensaties om te gaan. In plaats van ze onder ogen te zien en te proberen ze te begrijpen, kiest je geest ervoor om ze om te leiden naar een andere sfeer, dimensie, gedrag of persoon.

Er zijn veel situaties die zich ontwikkelen tot dit psycho-emotionele proces en die je waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Bijvoorbeeld als je een baas hebt die je een gestrest en ongemakkelijk gevoel geeft. Dit is een situatie die niet gemakkelijk is om mee om te gaan, omdat het moeilijk voor je is om met deze negatieve valentie-gevoelens om te gaan

In plaats daarvan giet je vaak al je minachting, pijn en onrecht op je partner door middel van een slecht humeur. Inderdaad, je frustratie en innerlijk lijden worden extern verdrongen via je onaangepaste reacties op degenen die ze het minst verdienen. Dit is een buitengewoon ongezonde manier om je woede los te laten, omdat het op korte termijn spijt en meer ongemak veroorzaakt.

Verplaatsing of onderdrukking van je emoties is zinloos. Niet alleen blijft je ongunstige of problematische emotionele toestand bestaan, maar deze wordt ook intenser. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Wat je ontkent onderwerpt je. Wat je accepteert verandert je.”

Carl Jung

Paar maakt ruzie

Verplaatsing

Het concept van verplaatsing, (verschiebung in het Duits) is ontstaan door Sigmund Freud. Het is een onbewust verdedigingsmechanisme dat je geest activeert wanneer het een overdreven vijandige emotie niet kan accepteren. In plaats daarvan verdringt je geest het, in een poging er een meer acceptabele uitlaatklep voor te vinden, en zo alle bijbehorende spanning los te laten.

De vader van de psychoanalyse stelde vast dat mensen over het algemeen veel soorten ‘verplaatsingen’ uitvoeren. Bijvoorbeeld met het klassieke proces van psychologische projectie. Wanneer je in dit proces een kenmerkende of problematische dimensie in jezelf niet accepteert, ‘verplaats’ je die naar anderen. Daarom zie je in de mensen om je heen fouten die eigenlijk van jou zijn.

Freud legde echter uit dat niet alle verplaatsingen negatief zijn. Sublimatie gaat bijvoorbeeld over het verplaatsen van onaanvaardbare seksuele gevoelens naar een creatieve omgeving.

Aan de andere kant kan kunst worden gezien als een mechanisme om op een onschuldige en louterende manier uitdrukking te geven aan enkele van die impulsen die je geest moeilijk kan accepteren. Verdringing is inderdaad een mentaal gedrag dat je vaak uitvoert.

Verdedigingsmechanismen zijn middelen die je geest uitvoert wanneer hij, onbewust en bijna automatisch, probeert angst en tegenstrijdigheid te verminderen om je emotionele balans te herstellen.

Verplaatste ontkenning: wanneer je niet accepteert wat je voelt

Verplaatste emotie manifesteert zich op vele manieren. De meestvoorkomende is ontkennen wat je voelt en zelfs wat je wilt. Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je er lang van gedroomd hebt om op het werk promotie te maken. Maar wanneer de kans zich voordoet, wordt je die ontzegd. In feite is het altijd iemand anders die de ladder opklimt.

Uiteindelijk zal je geest, niet in staat om zoveel frustratie, woede, onrecht en teleurstelling te verwerken, je ervan overtuigen dat je die promotie toch niet echt wilde. Je ontkent die emoties en je ontkent ook je ambities. Dit verdedigingsmechanisme plaatst je in een comfortzone waar het leven je blijkbaar niet meer pijn doet. Op zijn beurt wordt uw potentieel echter beperkt.

Overdracht: emotie als agressief wapen

Alles wat je niet hebt geaccepteerd, aangenomen of verwerkt, is er echter nog steeds. In feite is het ontkennen van een emotie hetzelfde als proberen een bal onder water te dompelen. Uiteindelijk komt het met geweld tevoorschijn. Soms raakt het je zelfs. Dit is wat er gebeurt met de verplaatste emotie wanneer overdracht plaatsvindt.

Dit zijn de situaties waarin je, door zoveel frustratie en negativiteit op te stapelen, het uiteindelijk op anderen dumpt. Je praat slecht tegen je partner, je hebt steeds minder geduld met je kinderen en je maakt steeds meer ruzie met je vrienden.

Het verdringen van emoties heeft in veel gevallen tot gevolg dat die negativiteit bij de slachtoffers wordt doordrongen.

Verplaatste emotie en gedragsoverdracht

De verplaatste emotie zoekt naar geldige kanalen om zich uit te drukken. Deze zijn soms pathologisch. Voorbeelden zijn het beoefenen van een fysieke sport of het zoeken in kunst naar een middel om de emotionele energie die je niet nodig hebt op een intelligente manier te gebruiken. Deze gedragingen zijn geschikte en positieve hulpmiddelen.

De emotie die je niet accepteert, kan echter ook worden gekanaliseerd via zelfbeschadiging. Dit is duidelijk een problematisch antwoord dat professionele aandacht vereist.

Hartvormig blad symboliseert verplaatste emotie

Hoe om te gaan met deze verplaatsing?

Arthur J. Clark, een professor aan de Universiteit van St. Lawrence, heeft een interessant werk verricht (Engelse link) over het onderwerp afweermechanismen. In zijn boek Defense Mechanisms in the Counseling Process (2012) analyseert hij hoe verplaatsing een proces is dat vaak voorkomt in psychologische therapie.

Clark suggereert dat wanneer iemand lacht als er iets misgaat, dat komt omdat hij iemand de schuld heeft gegeven. Maar wat kan er in dit soort omstandigheden worden gedaan? Zonder twijfel is het belangrijkste om op de hoogte te zijn. Toch is dit niet per se eenvoudig omdat dit soort mechanisme automatisch en onbewust is.

Technieken zoals reflectie en framing kunnen daarbij helpen. De eerste stelt u in staat zich bewust te worden van je verborgen zorgen en zorgen die je gedrag en omgang met anderen bemiddelen. De tweede houdt in dat je een beetje afstand neemt van je eigen realiteit en dingen vanuit een groter perspectief bekijkt, verhalen heroverweegt en emoties ontdekt die je hebt verwaarloosd.

In wezen maakt het verdringen van wat je voelt je levenservaring veel erger. Daarom moet je proberen te voorkomen dat je in deze slechte gewoonten vervalt. Aarzel niet om hiervoor professionele hulp in te roepen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arthur J. Clark, Defense Mechanisms in the Counselling Process (1998), Chap. 3: “Displacement”
  • Baumeister RF, Dale K, Sommer KL. Freudian defense mechanisms and empirical findings in modern social psychology: Reaction formation, projection, displacement, undoing, isolation, sublimation, and denial. J Pers. 1998;66(6):1081-1124. doi:10.1111/1467-6494.00043
  • Eric Berne, A Layman’s Guide to Psychiatry and Psychoanalysis (1976) p. 399
  • Mark Krupnick, Displacement: Derrida and After (1983)
  • Mohiyeddini C, Bauer S, Semple S. Displacement behaviour is associated with reduced stress levels among men but not women. PLoS ONE. 2013;8(2):e56355. doi:10.1371/journal.pone.0056355
  • Waqas A, Naveed S, Aedma KK, Tariq M, Afzaal T. Exploring clusters of defense styles, psychiatric symptoms and academic achievements among medical students: A cross-sectional study in Pakistan. BMC Res Notes. 2018;11(1):782. doi:10.1186/s13104-018-3876-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.