Het verband tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties

Het verband tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 05 december, 2018

Reumatoïde artritis is een aandoening die alle gewrichten van het menselijk lichaam aantast. Het veroorzaakt vervelende symptomen zoals een aanhoudende pijn, ontsteking, verlies van beweeglijkheid en stijfheid in de getroffen zones. De oorzaak is onduidelijk. Sommige onderzoeken hebben echter een verband vastgesteld tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties en hoe het zich ontwikkelt.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd de psychologie bij het onderzoek van deze ziekte belangrijk. Mensen begonnen het echter pas in 1950 serieus te nemen. In dat jaar heeft men reumatoïde artritis geklasseerd als één van de belangrijkste psychosomatische stoornissen. Vanaf dat moment heeft men vele onderzoeken over dit onderwerp uitgevoerd.

In dit artikel zullen we het hebben over wat we weten over de bestaande relatie tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties. We zullen ook dieper ingaan op de belangrijkste symptomen van deze aandoening. Bovendien geven we enkele adviezen hoe je met deze ziekte kan leven.

Symptomen van reumatoïde artritis

De symptomen treden in de voornaamste gewrichten van het lichaam op. De meest aangetaste gewrichten zijn die van de vingers en van de pols. Deze symptomen kunnen echter in elk deel van het lichaam optreden waar twee of meer botten verenigd worden.

Symptomen van reumatoïde artritis

Het is mogelijk dat we in de volgende lichaamsdelen symptomen van reumatoïde artritis vaststellen:

  • Ellebogen
  • Knieën
  • Schouders
  • Nek
  • Kaak
  • Enkels
  • Voeten
  • Heupen

De symptomen kunnen afhankelijk van de getroffen persoon verschillen. Toch zijn de meest voorkomende symptomen zwellingen, beperkte beweeglijkheid, een brandend gevoel, overgevoeligheid en pijn. Laten we nu elke van deze symptomen bestuderen.

1. Zwelling

Het eerste symptoom van reumatoïde artritis is vaak een zwelling in de getroffen plekken. Deze zwelling kan erger worden afhankelijk van de ernst van elk geval. Wanneer de aandoening niet zo ernstig is, dan kan de zwelling uit zichzelf verdwijnen. De ziekte gaat in ernstiger gevallen meestal gepaard met pijn.

2. Beperkte beweeglijkheid

In het algemeen is het moeilijker om de gewrichten te bewegen wanneer ze in omvang groter geworden zijn. Wanneer dit symptoom ernstiger wordt, dan kan de persoon ernstige moeilijkheden krijgen om bepaalde activiteiten uit te voeren.

3. Een brandend gevoel

Vaak gaan de symptomen van reumatoïde artritis gepaard met een vervelend brandend gevoel in de getroffen zones. In de meeste gevallen is er alleen sprake van een lichte vorm van ongemak. Wanneer het echter samen optreedt met de andere symptomen, dan kan het een belemmering worden.

4. Overgevoeligheid

We hebben hier al een aantal symptomen besproken. Naast deze symptomen lijden mensen met reumatoïde artritis aan een verhoogde gevoeligheid in de gewrichten die aangetast zijn. Dit veroorzaakt ook meer pijn.

5. Ernstige pijn

Mensen met deze aandoening omschrijven dit meestal als het ergste symptoom. Het is een ernstige pijn telkens als ze bepaalde bewegingen maken. Ze kunnen zelfs ook pijn voelen wanneer ze alleen maar een kleine tik krijgen op de aangetaste punten. Het probleem met dit soort ernstige pijn is dat het in bepaalde gevallen mensen kan verhinderen om een normaal leven te lijden.

Reumatoïde artritis veroorzaakt ernstige pijn

Het verband tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties

We hebben nu dus deze aandoening en de kenmerken besproken. Wat is dan het verband tussen reumatoïde artritis en negatieve emoties?

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat sommige emotionele toestanden de meest problematische symptomen van deze ziekte kunnen verergeren. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de persoon van bij het begin meer vatbaar is om aan deze ziekte te lijden.

We kunnen verschillende emoties ervaren. Van al deze emoties zijn depressie, angstgevoelens en woede het meest verbonden met deze ziekte. Kenmerken als doeltreffendheid of een veerkrachtige persoonlijkheid zijn meestal verbonden met minder ernstige symptomen.

Psychotherapie bij reumatoïde artritis

De werkelijkheid is dat er voor deze aandoening geen eenduidige oorzaak bekend is. Het verband tussen artritis en negatieve emoties is echter wel goed gedocumenteerd. Dat is ook de reden dat vele artsen de volgende behandeling het beste vinden bij reumatoïde artritis. Ze kiezen ervoor om met de patiënten op emotioneel en psychologisch vlak te werken.

Deze behandeling houdt in dat patiënten hun manier van emoties uiten en het inzicht in hun emoties verbeteren. Volgens de artsen verbeteren dan ook hun symptomen.

Meestal verdwijnen de symptomen niet volledig. Toch stellen vele patiënten vast dat het trainen van hun emoties en het feit dat ze meer zelfbewust zijn, hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd heeft.

Dat is dan ook de reden waarom de juiste mechanismen om met deze aandoening om te gaan de sleutel zijn. Misschien heb jij last van de symptomen die we in dit artikel besproken hebben of ken je iemand met deze ziekte.

Aarzel dan niet om een beroepsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen. Een goede therapeut kan je immers helpen om de meest acute symptomen van reumatoïde artritis te bestrijden. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Josefsson and Gard: Women’s experiences of sexual health when living with Rheumatoid Arthritis – an explorative qualitative study. BMC Musculoskeletal Disorders 2010 11:240.
  • Kasle S, Wilhelm MS, Zautra AJ. Rheumatoid arthritis patients’ perceptions of mutuality in conversations with spouses/partners and their links with psychological and physical health. ArthritisRheum (ArthritisCare Res) 2008;59(7):921-8.
  • Meenan, R.F., Yelin, E.H., Nevitt, M. y Epstein, W.V. (1981). The impact of chronic disease: A sociomedical profile of rheumatoid arthritis. Arthritis Rheumatism, 24, 544-549.
  • Torres, I. Y. P. Estrés y su influencia en las enfermedades psicosomáticas.
  • Lunazzi de Jubany, H. A. (2006). La alexitimia en la artritis reumatoidea (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
  • Hernández-Flórez, D., & Valor, L. (2018). IL-6: su papel en la patogenia de la artritis reumatoide. Consecuencias clínicas. Reumatol. clin., Supl.(Barc.), 7-10.
  • Armas Rodríguez, W. E., Alarcón Medina, G. A., Ocampo Dávila, F. D., Arteaga, C. M., & Arteaga Paredes, P. A. (2019). Artritis reumatoide, diagnóstico, evolución y tratamiento. Revista Cubana de Reumatología21(3).http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-59962019000300013
  • Redondo Delgado, M. M., León Mateos, L., Pérez Nieto, M. A., Jover Jover, J. A., & Abasolo Alcázar, L. (2008). El dolor en los pacientes con artritis reumatoide: variables psicológicas relacionadas e intervención. Clínica y Salud19(3), 359-378.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.