Veerkracht tijdens de coronacrisis

In deze tijden van crisis en angst is het belangrijker dan ooit om aan onze veerkracht te werken. Het is een oefening in transformatie, uitgaande van kwetsbaarheid en leren hoe we onze krachten kunnen laten bloeien om beter met het hier en nu en de toekomst om te gaan.
Veerkracht tijdens de coronacrisis

Laatste update: 21 mei, 2020

Het is een modewoord, dat weten we. Maar we hebben het nodig en het blijft inspirerend. Het toepassen van veerkracht tijdens de coronacrisis is niet alleen een suggestie of een bericht om te delen via sociale media. We hebben te maken met een psychologische gezondheidsoefening die essentieel is om schatten te ontgrendelen die ons dagelijks leven kunnen veranderen.

Allereerst is veerkracht geen karaktereigenschap. Het is zeker geen mechanisme dat mensen kunnen aanzetten als een soort automatische piloot wanneer het ingewikkeld wordt.

In plaats daarvan is het meer een proces, een soort spier die je moet trainen en sterker moet maken, wetende dat het je op sommige dagen zal falen en je een zwakker gevoel geeft en wanneer je nauwelijks in staat bent om het gewicht van de wereld te dragen.

Om het beroemde gezegde van Nietzsche, “Wat mij niet doodt maakt mij sterker,” werkelijkheid te laten worden, moet je ervoor zorgen dat je je niet door tegenslag laat neerhalen of dat je het al je middelen voor onbepaalde tijd laat wegnemen. Dit is iets wat ons nu juist op elk moment kan overkomen.

We kunnen allemaal vallen en alles zelfs een tijdje opgeven. Er is echter een verplichting om weer uit de puinhoop tevoorschijn te komen en vanuit je eigen gloeiende as opstaan met hoop en moed.

Nogmaals, we willen benadrukken dat dit een complex proces is dat toewijding vereist. Bloeien tussen de wrakstukken en het puin is een van de meest gecompliceerde maar mooie processen die een mens kan doorlopen.

Een bloem bloeit in een stronk

Lessen over veerkracht tijdens de coronacrisis

Een goed leven leiden is een proces, geen gemoedstoestand, zei Carl Rogers, psychotherapeut en exponent van de humanistische benadering in de psychologie.

Hetzelfde geldt voor lijden, angst en crises. Lijden is geen staat van zijn, we zijn hier niet om te lijden en het is ook niet verplicht om een slechte tijd mee te maken om te weten wat het leven inhoudt. Pijn moet altijd iets tijdelijks zijn en zou gewoon een ander proces in het leven moeten zijn.

Om te zorgen dat dit proces echter kort is en dat het ons helpt ons veel beter aan te passen aan de complexiteit van onze omgeving, moeten we leren veerkrachtig te zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk?

In werkelijkheid, ook al zijn we gewend om deze term te horen, is het een idee dat uit de natuurkunde komt en dat in de jaren veertig van de vorige eeuw werd toegepast in de psychologie.

Simpel gezegd, het is het vermogen van een mens om te herstellen van tegenslag zonder verzwakt te raken. Hoewel natuurkunde en techniek het idee benadrukken dat deze ‘veerkrachtige materialen’ na beïnvloed te zijn weer in hun oorspronkelijke staat kunnen terugkeren, is dit in de psychologie niet het geval.

De waarheid is dat, nadat iemand een moeilijke situatie heeft meegemaakt, hij nooit meer hetzelfde is. We keren niet terug naar onze oorspronkelijke staat. in plaats daarvan verbeteren en leren we nieuwe vaardigheden om beter met alles om te gaan terwijl we ons een weg banen door het leven. Laten we dit allemaal eens nader bekijken.

Nee, je bent niet 100% veerkrachtig

We moeten veerkracht leren tijdens de coronacrisis. We moeten allemaal veerkrachtiger worden. Wat we echter uit de psychologie weten, is dat maar heel weinig mensen 100% veerkrachtig zijn.

Om te checken hoe het met je gaat, moet je eens kijken naar Connor-Davidson Veerkrachtschaal (CD-RISC-25). Test jezelf met de volgende uitspraken:

  • Ik kan mij gemakkelijk aanpassen aan verandering.
  • Ik kan elke complicatie of onvoorziene gebeurtenis effectief het hoofd bieden.
  • Over het algemeen probeer ik de positieve kant van de dingen te zien wanneer ik met problemen word geconfronteerd.
  • Ik kan omgaan met stress.
  • Meestal herstel ik redelijk goed na een ziekte, blessure of andere problemen.
  • Ik heb de vaardigheden om mijn doelen te bereiken.
  • Als ik onder druk sta, denk en handel ik met helderheid en vastberadenheid.
  • Mislukking ontmoedigt mij niet.
  • Ik beschouw mezelf als een sterk persoon wanneer ik de uitdagingen en moeilijkheden van het leven onder ogen moet zien.
  • Met emoties zoals verdriet, angst en woede ga ik bekwaam om.

Het zit in je aard en je moet het ontwikkelen

Columbia University voerde een gedetailleerd onderzoek (link in het Engels) uit om de psychologische impact van 9/11 op de overlevenden te ontdekken. Een van de dingen die ze ontdekten was dat post-traumatische stress niet zo hoog was als aanvankelijk werd aangenomen. Veel van de slachtoffers vertoonden een opmerkelijke veerkracht.

Vijfenzestig procent van de steekproef vertoonde een opmerkelijk herstelproces waarin verschillende strategieën werden toegepast. De eerste was om hun eigen kwetsbaarheid te accepteren. Ze begrepen dat we allemaal te lijden hebben onder tegenslag in ons eigen leven en dat we het ‘recht’ hebben om te lijden, ons kwetsbaar te voelen en pijn te hebben.

Ze begrepen ook dat iedereen een innerlijke kracht of vermogen heeft die hen kan helpen op weg naar herstel. Op die weg kunnen we leren van wat we hebben meegemaakt. Zo kunnen we onze huidige situatie op een betere, veiligere en hoopvolle manier bekijken.

Veerkracht tijdens de coronacrisis

Veerkracht tijdens de coronacrisis: accepteren en voorbereiden op verandering

Nassim Taleb, de auteur van boeken die net zo interessant zijn als The Black Swan, schreef nog niet zo lang geleden dat er een gedachte is over veerkracht tijdens de coronacrisis die we moeten begrijpen. Ondanks het feit dat het woord ‘veerkracht’ populair is geworden, verwijdert hij het liever uit deze equatie.

Weerstand betekent het verzamelen van je krachten om iets te weerstaan dat ons treft en onderdrukt. Volgens Taleb is dit niet het moment om energie te verspillen door inspanningen te leveren; het is een tijd voor acceptatie en nog iets anders. We moeten ons voorbereiden op verandering en dat betekent gebruik maken van een ander soort energie.

Veerkracht tijdens de coronacrisis impliceert de noodzaak van verandering en transformatie. Wie gewoon probeert weerstand te bieden, zal altijd op dezelfde plek blijven. We moeten echter vooruitgang boeken, eerst door te overleven en ons welzijn te waarborgen.

De toekomst zal veel veranderen en alleen het veerkrachtige hart en de geest zullen zich kunnen aanpassen en profiteren van dit nieuwe hoofdstuk in de samenleving. Het is een goed moment om hierover na te denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.