14 uitspraken over onze liefde voor onze huisdieren

Dieren zijn geweldige leraren, trouwe metgezellen en zielsvrienden. Als je van jouw huisdier houdt, zul je de volgende uitspraken geweldig vinden.
14 uitspraken over onze liefde voor onze huisdieren
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 01 oktober, 2023

Iedereen die een huisdier heeft of heeft gehad, weet hoeveel deze wezens aan ons geven. In de regel zijn het trouwe metgezellen en trouwe vertrouwelingen die ons niet veroordelen en onvoorwaardelijk van ons houden. Vandaag willen we een paar regels wijden aan hun prachtige kwaliteiten. Daarom hebben we enkele van de beste zinnen geselecteerd over onze liefde voor onze huisdieren.

De emotionele band die ontstaat tussen een dier en een mens kan therapeutisch zijn voor de laatste.

Verschillende onderzoeken (Engelse link) hebben zelfs aangetoond dat de aanwezigheid en het gezelschap van een huisdier helpt om de bloeddruk en lichaamstemperatuur te verbeteren, angst te verminderen, de motivatie en bereidheid tot socialiseren te vergroten en, in het algemeen, de kwaliteit van leven van de eigenaar van het huisdier te verhogen.

Als jij het voorrecht hebt om je leven te delen met een dier, lees dan verder. We weten zeker dat je hier een aantal waardevolle woorden zult vinden die uitdrukken wat je huisdier voor je betekent.

De beste gezegden over onze liefde voor onze huisdieren

Als we alle definities van liefde bij elkaar zouden brengen, zou er waarschijnlijk een half woordenboek vol van zijn. Het lijdt inderdaad weinig twijfel dat deze emotie creativiteit stimuleert. Hier zijn 14 gezegden over onze liefde voor onze huisdieren.

1. “Totdat je van een dier hebt gehouden, blijft een deel van je ziel slapen.” (Anatole France)

Onze liefde voor onze huisdieren is anders dan alle andere. Ze is zuiverder, minder geconditioneerd en vaak meer de moeite waard.

2. “Ze kunnen niet spreken, maar wel praten als je luistert.”

Dieren spreken niet. Maar dat hoeft ook niet, want ze zijn experts in de taal van de ziel.

De blik van je huisdier, de warme aanwezigheid van hun lichaam of het rustgevende geluid van hun ademhaling kunnen een groter medicinaal effect hebben dan welk gesproken woord dan ook. Ze zijn aan je zijde en dat is genoeg.

Een kat

3. “Omdat medelijden met dieren zo nauw samenhangt met goedheid van karakter, kan met vertrouwen worden beweerd dat wie wreed is tegen dieren, geen goed mens kan zijn.” (Arthur Schopenhauer)

Geweld tegen nobele en weerloze wezens is een teken van een gebrek aan empathie, een behoefte om macht uit te oefenen op een autocratische manier, en het is vaak een teken van een persoonlijkheidsstoornis zoals antisociale persoonlijkheidsstoornis. Uit een onderzoek (Engelse link) blijkt zelfs dat degenen die voor dieren zorgen ook de neiging hebben om voor mensen te zorgen.

4. “Dieren worden geboren zoals ze zijn, accepteren dat en dat is dat. Ze leven met meer vrede dan mensen.” (Gregory Maguire)

Steeds meer mensen proberen mindfulness te beoefenen, een discipline waarin dieren echte experts zijn. Ze leven namelijk in het moment, genieten van het alledaagse en hebben geen zorgen voor de lange termijn. Als je meer wilt leren over mindfulness, kijk dan naar je huisdier. Ze zullen je beste leraar zijn.

5. “Als je in de ogen van een dier kijkt, zie je onvoorwaardelijke liefde.”

In hun blik zul je geen oordelen, eisen of wrok vinden. Je zult alleen genegenheid en acceptatie vinden. Daarom vinden veel mensen het gemakkelijker om zich aan dieren te hechten dan aan mensen.

6. “Gered is mijn favoriete ras.”

Dit is een van de zinnen over onze liefde voor dieren die het belang weerspiegelt van het waarderen van deze wezens voor wat ze zijn, en niet voor hun uiterlijk of de status die ze ons kunnen brengen.

In feite zijn er maar weinig daden zo nobel en belonend als het redden van een leven en het bieden van een toekomst aan een dier dat heeft geweten dat het in de steek is gelaten en heeft geleden.


Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel: Honden en katten zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie


7. “Als je tijd doorbrengt met dieren, loop je het risico een beter mens te worden.” (Oscar Wilde)

Tijd doorbrengen met dieren verbetert onze geest en maakt ons geduldiger, liefdevoller en empathischer.

Hond met baasje

8. “Wanneer mensen wreed handelen, karakteriseren we hen als dieren, maar het enige dier dat wreedheid vertoont, is de mensheid.” (Anthony Douglas Williams)

Alleen mensen berokkenen bewust en opzettelijk schade zonder de noodzaak daartoe. Dieren vallen aan om te overleven, mensen vallen vaak aan om kleinzielige redenen.

9. “Als het hebben van een ziel betekent dat je liefde, loyaliteit en dankbaarheid kunt voelen, dan zijn dieren beter af dan veel mensen.” (James Herriot)

Het is waar dat deze ogenschijnlijk menselijke eigenschappen vaak meer aanwezig zijn bij onze dierlijke metgezellen dan bij onze medemensen. Degenen onder ons die met huisdieren leven, zullen deze uitspraak van James Herriot kunnen beamen.

10. “Mensen die dieren echt waardeerden, vroegen altijd naar hun naam.” (Lilian Jackson Braun)

Wie van dieren houdt , wil ze graag leren kennen, hun geschiedenis en hun karakter. Voor hen zijn dieren geen voorwerpen of accessoires, maar wezens die net zo waardevol zijn als ieder van ons. Daarom zullen ze altijd naar hun namen vragen.

11. “Dieren liegen niet. Dieren hebben geen kritiek. Als dieren slechte dagen hebben, gaan ze daar beter mee om dan mensen.” (Betty White)

Sociale relaties met andere mensen zijn bedreigend omdat we onszelf blootstellen aan afwijzing, verraad en vernedering. Bij dieren verdwijnen deze aspecten echter. Ze storten hun frustraties niet op ons uit.

14 uitspraken over onze liefde voor onze huisdieren

12. “Wanneer was de laatste keer dat iemand zo dolblij was om je te zien, zo boordevol liefde en genegenheid dat ze letterlijk naar je toe renden om je te begroeten? Een hond doet dat voor je – tien, twintig, dertig keer per dag.” (Lionel Fisher)

Je partner, je kinderen, je vrienden… zijn er onder hen die zo demonstratief zijn? Zorgt een van hen ervoor dat je je extra speciaal voelt en verwelkomen ze je hartelijk elke keer dat ze je zien? Helaas maken we als mensen vaak de fout om onszelf onder te dompelen in routine en zo onze relaties als vanzelfsprekend te beschouwen. Misschien moeten we een tip van onze hondse metgezellen aannemen.

13. “Als er geen honden in de hemel zijn, dan wil ik als ik sterf gaan waar zij gingen.” (Will Rogers)

Veel mensen kunnen zich gewoonweg geen paradijs voorstellen zonder de aanwezigheid van deze prachtige wezens die ons leven vullen met liefde en geluk. Er bestaat inderdaad geen twijfel over dat als de hemel een paradijs is, onze lieve vrienden er deel van zullen uitmaken.

14. “Als je hond sterft, heb je een vriend verloren maar een beschermengel gekregen.”

Er zijn maar weinig situaties zo pijnlijk als het verliezen van een geliefde, en de dood van een huisdier kan verwoestend zijn. Helaas is hun leven korter dan het onze en vroeg of laat worden we gedwongen om het verlies van hen onder ogen te zien.

De jaren van pure liefde, onvoorwaardelijk gezelschap en gedeeld geluk blijven echter voor altijd in ons geheugen gegrift. Sterker nog, als je trouwe hondenvriend sterft, blijft hun licht je begeleiden.

De liefde voor onze huisdieren

We hopen dat je deze uitspraken over onze liefde voor onze huisdieren leuk vond en dat ze je iets hebben gegeven om over na te denken. Als je het geluk hebt om je dagelijks leven met een huisdier te delen, geniet er dan van. Alleen al hun aanwezigheid kan zowel transformerend als helend zijn. Haal het meeste uit elke minuut van je tijd met hen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cruz Vázquez, C. (2009). Mascotas:¿ Amigos medicinales?. Alternativas en psicología14(20), 48-57.
  • Felthous, A. R., & Kellert, S. R. (1986). Violence against animals and people: Is aggression against living creatures generalized? Bulletin of the American Academy of Psychiatry & the Law, 14(1), 55–69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.