Het konvooimodel van sociale relaties

Er zal maar een kleine groep mensen zijn die je hele leven aan je zijde zal blijven. Ze zijn je clan, je kleine team van emotioneel belangrijke figuren. Volgens een interessante theorie is je 'sociale konvooi' de sleutel tot je welzijn.
Het konvooimodel van sociale relaties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 april, 2023

Heb jij je eigen ‘sociale konvooi’? Daarmee bedoelen we belangrijke vrienden, familieleden en collega’s. Zij die een speciaal plekje in je hart hebben of levenslange vrienden zijn. In feite hebben we allemaal zulke figuren nodig in ons dagelijks leven. Zij zijn het soort dat met je samenwerkt als een team. Ze zijn je hele leven door dik en dun bij.

Ongekozen eenzaamheid is een zwart gat waar we als soort niet op voorbereid zijn. De hersenen zijn een sociale entiteit die zich heeft ontwikkeld en geëvolueerd door interactie met andere groepen mensen. Inderdaad zijn deze hersenen van verschillende individuen de sleutel geweest tot het opbouwen van allianties en het tot stand brengen van landbouw, technologie, cultuur en zelfs taal zelf.

Daarom is het een prioriteit om sociale konvooien op te richten, die waarmee je door je leven reist. In feite hangt je gezondheid ervan af. Soms laat je bepaalde mensen gaan en voeg je nieuwe toe. Bovendien is het gebruikelijk dat, naarmate je ouder en volwassener wordt, je clans kleiner worden. Tegelijkertijd nemen ze echter toe in kracht en authenticiteit.

Je fysieke en psychische welzijn hangt af van het kunnen genieten van een gevoel van verbondenheid met groepen belangrijke mensen.

Groep vrienden
Gedurende je leven vorm je verschillende soorten sociale konvooien.

Sociale konvooi theorie

In de psychologie wordt een sociaal konvooi gedefinieerd als een groep mensen die je in de loop der tijd vergezelt, en met wie je waardevolle banden van genegenheid en vertrouwen hebt opgebouwd . Het zijn die vrienden, familie en partners bij wie je terecht kunt als het nodig is. Met deze verrijkende aanwezigen deel je je waarden en stel je je doelen vast.

Deze interessante term werd in 1980 bedacht door de onderzoekers Toni Antonucci en Robert Kahn, van de Universiteit van Michigan (VS). Het konvooimodel van sociale relaties wordt aan hen toegeschreven. Het is een hoeksteen voor het begrijpen van het belang van relaties voor geestelijk welzijn en gezond ouder worden.

Dit model helpt ons een werkelijkheid te begrijpen die te weinig besproken wordt. Het is de eenzaamheid van ouderen. Dit is een stille epidemie die een ware noodsituatie vormt in de huidige samenleving. Dat komt omdat isolement dodelijk is. In feite maakt een gebrek aan solide emotionele banden en lonende interactie op dagelijkse basis ons ziek.

Daarom zal het opbouwen, verzorgen en vormgeven van je eigen sociale konvooien gedurende je leven je beschermen tegen het ontstaan van bepaalde ziekten en psychische problemen.

Ons individueel functioneren kan veranderen als we op gevorderde leeftijd ontdekken dat we onze eigen sociale groepen missen die ons ondersteunen in vitale, sociale en emotionele aspecten.

De drie cirkels van sociale netwerken

De Universiteit van Michigan voerde een onderzoek uit onder leiding van Dr. Antonucci, co-auteur van het konvooimodel van sociale relaties. Zij beweert dat we gedurende ons bestaan drie cirkels van relaties opbouwen die een goede psychosociale ontwikkeling garanderen. Ze zijn als volgt:

  • De cirkel die het dichtst bij je staat omvat de belangrijkste mensen, degenen zonder wie je bestaan zinloos zou zijn. Gezond ouder worden is afhankelijk van het handhaven van deze meest intieme sociale laag in de tijd. Daarbij kun je sommige figuren vervangen door andere.
  • De tweede kring bestaat uit mensen die, zonder voor jou de belangrijkste te zijn, ook bijdragen aan je welzijn. Het zijn bepaalde familieleden, vrienden, collega’s, enz. Van hen kun je bij bepaalde gelegenheden validatie en steun krijgen.
  • De zwakke banden die de derde cirkel bepalen zijn net zo interessant. Ze bestaan uit het dynamische en heterogene gebied waarin mensen als de bakker, een buurman, of zelfs een vreemdeling die je op een dag zou kunnen ontmoeten zijn opgenomen. Zij bevorderen je integratie in de gemeenschap en bieden je interessante gesprekken en nieuwe perspectieven.

Als je je eigen sociale konvooi creëert, word je beter oud

Wat als ik je zou vertellen dat je levensduur afhangt van de kwaliteit van het sociale konvooi dat je in de loop der jaren hebt gecreëerd? Nou, dat is precies hoe het zit. Het konvooimodel van sociale relaties beweertnamelijk dat je individuele functioneren en je levensverwachting afhangen van je sociale netwerken.

Een onderzoek (Engelse link) van de Brigham Young University (VS) stelt dat eenzaamheid en het niet hebben van belangrijke groepen vrienden en familie het risico op sterfte vergroten. We noemden dit al eerder. Isolement maakt ons ziek en, bij gebrek aan figuren met wie we in ons dagelijks leven omgaan, doodt het.

Je hersenen hebben te allen tijde en in elke omstandigheid de bevredigende stimulatie van dialoog, lachen en wederkerigheid nodig. Je lijdt immers onder stress als je uren, dagen en weken voorbij moet zien gaan zonder je gedachten en ervaringen met iemand anders te kunnen delen.

Daarom is het hebben van deze drie verschillende kringen van naaste mensen om mee te praten, uit huis te gaan en plannen mee te maken de beste vitamine en het krachtigste antidepressivum.

Trieste oudere man
Het bereiken van de herfst van het leven en onszelf alleen zien, heeft extreme gevolgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Zoek tijd om te socialiseren en verhoog je levensverwachting

Wanneer programma’s worden ontwikkeld om eenzaamheid bij ouderen te behandelen, mislukken ze vaak. Dat komt omdat het niet gemakkelijk is om de routine te veranderen van iemand die gewend is geraakt om niet te socialiseren en zijn huis niet te verlaten of zijn routine te doorbreken.

Het konvooimodel van sociale relaties biedt echter een uitgebreid kader voor het voorkomen van eenzaamheid en de gevolgen daarvan in de laatste levensfase.

Als je gelukkig en gezond ouder wilt worden, moet je je bewust worden van het belang van socialiseren en het opbouwen van zinvolle en verrijkende banden. Dat gezegd hebbende, is er momenteel een duidelijk probleem. Het is het feit dat jonge mensen zich steeds meer alleen voelen en ook hoge niveaus van sociale angst ervaren.

Er is ook een ander verschijnsel. Het is dat mensen van 40 en 50 jaar, die op het hoogtepunt van hun carrière zijn, vaak het gevoel hebben dat ze geen tijd meer hebben om te socialiseren.

Hierdoor kunnen ze vrienden, familiebanden en zelfs partnerrelaties verliezen. Daarom moet men bedenken dat het opbouwen en verzorgen van sociale relaties een element vereist dat we bijna nooit hebben: tijd.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je voor je dierbare relaties zorgt, voordat eenzaamheid je overvalt en je vol spijt zit. Zorg dus voor die banden die je door dik en dun ondersteunen. Ze zullen garanderen dat je reis door het leven gelukkig en gezond is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Antonucci, Toni & Ajrouch, Kristine & Birditt, Kira. (2013). The Convoy Model: Explaining Social Relations From a Multidisciplinary Perspective. The Gerontologist. 54. 10.1093/geront/gnt118.
  • Toni C. Antonucci, PhD, Kristine J. Ajrouch, PhD, Kira S. Birditt, PhD, The Convoy Model: Explaining Social Relations From a Multidisciplinary Perspective, The Gerontologist, Volume 54, Issue 1, February 2014, Pages 82–92, https://doi.org/10.1093/geront/gnt118

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.