Honden en katten zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie

Honden en katten zijn huisdieren die ons onvoorwaardelijke liefde geven. Ze zijn niet alleen huisdieren, ze zijn gezinsleden. Lees hier meer.
Honden en katten zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Steeds vaker wordt gezegd dat de persoon die nog nooit een huisdier heeft gehad, die nooit heeft ontdekt hoe het is om met een onweerstaanbare kat of een obsessieve en energieke hond te leven, niet weet wat echte, pure, onbaatzuchtige liefde is… Dat is namelijk wat bijvoorbeeld honden en katten ons geven.

Dat soort liefde dat voor niets in ruil wordt aangeboden. Het is een liefde zonder wrok en die, stilletjes, door de kleinere details, ons leven vrediger, aangenamer en authentieker maakt.

Onder de term ‘huisdier’ verstaan we een gedomesticeerd dier dat bij mensen leeft. Je zou echter kunnen zeggen dat dit idee verder gaat: een huisdier woont niet alleen bij ons, het is een essentieel onderdeel van ons gezin.

Het is waarschijnlijk dat dit idee voor veel mensen moeilijk te begrijpen is, vooral als we het woord familie begrijpen als een band waarin gedeeld bloed de relatie vormt.

In werkelijkheid kan dit woord dus vanuit veel verschillende gezichtspunten worden gedefinieerd. Soms is bloed niet genoeg om ‘een gezin te stichten’. Er zijn veel relaties die gebaseerd zijn op wederkerigheid, op banden die belangrijk worden en op dagelijkse authenticiteit die mensen samenbrengt. Dit geldt net zo goed voor mensen als voor dieren.

Alle positieve emoties, waar ze ook vandaan komen, verrijkt ons en helpt ons te groeien. Het is dus prima als we onze honden een plekje op de bank geven naast onze partner, of onze kinderen. We kunnen uitgelachen worden als we proberen uit te leggen hoe onze kat elke ochtend komt om ons wakker te maken, of dat onze honden een bepaalde intuïtie hebben die weet wanneer we verdrietig zijn.

Onze honden en katten en andere huisdieren maken ook deel uit van ons emotionele leven. Om die reden omarmen we ze en nemen we ze op. We herkennen ze als een intiem onderdeel van onze kleine wereld. Als onderdeel van ons gezin.

Wanneer we worden geadopteerd door onze honden en katten

Meisje knuffelt hond

Heb je ooit het gevoel ervaren geadopteerd te worden door een huisdier? Wanneer een dier ons leven binnenkomt, zal het ons eerst schuchter en verrast gadeslaan. Dit komt omdat de wereld van de mensen soms een beetje te gek en ingewikkeld voor hen is.

Als mensen zijn we soms onstabiel. We verzamelen momenten van woede, tijden van geluk. We zijn soms wrokkig, en wat we vandaag niet leuk vinden, kunnen we morgen liefhebben. Katten en honden zijn daarentegen altijd hetzelfde en hopen maar op één ding: bemind worden.

Wanneer we worden geadopteerd door onze huisdieren, kunnen er veel dingen in ons veranderen waarvan we niet eens beseffen dat ze veranderen. Maar deze dieren weten door hun speelse maar oprechte blikken meestal onze gedachten te lezen.

Wanneer een huisdier ons leven binnenkomt, ontdekken we ineens dat wij het middelpunt van hun aandacht zijn en dat ze volledig van ons afhankelijk zijn. Op onze beurt worden wij ook van hen afhankelijk. We beginnen te houden van het moment dat we thuiskomen en ze begroeten ons met grenzeloos geluk.

Ze moeten in het gezin worden opgenomen en als gezinslid worden beschouwd. Ze houden van routines en gewoonten, en dat we ze altijd hetzelfde behandelen, consequent en zonder tegenstrijdigheden.

Wanneer deze wederzijdse adoptie volledige en volledige opname in het gezin wordt, veranderen we allemaal een beetje. Onze huisdieren worden onze beschermers. Wij zijn hun hechtste band, hun rolmodellen, de schoot waarop ze hun middagdutje doen; voor hen zijn we lid van hetzelfde peloton.

Ze zijn onze dagelijkse emotionele troost en ze bieden ons verlichting. Ze zijn onze stille vertrouwelingen, troost voor ons verdriet, en vullen onze dagen met uitbarstingen van gelach en ontspanning.

Wanneer we een relatie aangaan met een hond of een kat, wordt ons gezin groter. Ons hart wordt sterker. Voor hen zorgen is een plicht, maar hen liefhebben en op hun beurt bemind worden, is het grootste voorrecht.

Mijn huisdier en ik zijn uniek voor elkaar

Hond en kat

Wanneer we onze huisdieren lid maken van ons gezin, worden we het middelpunt van hun bestaan. Het maakt niet uit of we ontwaken met een slecht humeur, of dat we thuiskomen van een vreselijke dag waarin we hebben gefaald in alles wat we hebben geprobeerd…

Voor onze huisdieren zijn we altijd hetzelfde, wat er ook gebeurt. Onze fouten doen er niet toe, onze momenten van onvoorzichtigheid, onze fysieke verschijning, en wat er ook is gebeurd in ons verleden. Onze huisdieren leven alleen in het huidige moment en weten alleen hoe ze ons moeten laten zien dat we het verdienen om geliefd te worden, wat er ook gebeurt.

Soms, verwikkeld in onze dagelijkse beslommeringen, met onze verantwoordelijkheden en plaatsen om naar toe te gaan, realiseren we ons niet hoe onze huisdieren voor ons zorgen, hoe ze naar ons kijken… en dit is iets wat we zouden moeten opmerken.

Ze beleven elk moment ten volle. Gisteren bestaat niet en morgen heeft geen betekenis. Onze huisdieren willen alleen maar wat tijd met ons doorbrengen, in de hoop de beste, gelukkigste en meest op hun gemak te zijn.

Ze zijn niet veeleisend en ze veroordelen ons nooit. Ze hebben het subtiele vermogen om het beste in ons naar boven te halen. Wanneer we verdrietig thuiskomen, weten onze huisdieren, deze speciale leden van de familie, hoe ze onze spanningen in een oogwenk kunnen verlichten.

Ze zullen altijd een knuffel, een omhelzing, een vriendelijk woord aannemen. Ze laten zich volledig liefhebben en hopen alleen dat wij hetzelfde zullen doen. Het zijn loyale wezens die ons dagelijks leven tot een avontuur maken vol grappige verhalen en goedhartige momenten. Ze zullen altijd een speciaal plekje in ons hart innemen.

Afbeeldingen met dank aan Nadezhda Yume


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.