Troost: balsem voor de ziel

Troost geven aan anderen hoort bij mens-zijn. Het betekent de pijn van een ander verlichten en hem of haar zich beter laten voelen.
Troost: balsem voor de ziel
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 juli, 2022

Er zijn momenten dat je je verdrietig en ongelukkig voelt en je toevlucht moet zoeken bij een ander. Dan komt er iemand langs die je een knuffel geeft of je de hand schudt en dat lijkt je emotionele pijn te verzachten. In feite is troost bieden een daad die je pijn verlicht en ook de gever een goed gevoel geeft.

Als je iemand ziet huilen, heb je de neiging een automatische impuls te hebben om hem hulp te bieden, ook al ken je hem niet. Het lijkt erop dat het zien van iemand in tranen een vreemd beschermend instinct in je wakker maakt en dat je weet dat ze hulp nodig hebben.

Deze behoefte om elkaar te helpen komt voort uit onze toestand als sociale wezens. We hebben elkaar nodig om te overleven. Daarom zoek je, als het leven je straft, om de klap op te vangen in een ander balsem om je pijn te verzachten.

Leer hoe je een ander troost kunt bieden

Troost door een knuffel

Hoewel het uiterst basaal lijkt, is weten hoe je op een effectieve manier kunt troosten belangrijk. Er is geen toverformule, maar er zijn wel een reeks richtlijnen waarmee je rekening kunt houden als je een ander je hulp aanbiedt.

Misschien vind je het echter ongemakkelijk om het lijden van een ander onder ogen te zien, omdat je niet weet hoe je moet handelen of je moet gedragen. Of, in je ijver om anderen te helpen, neem je je toevlucht tot zinnen of gebaren die, in plaats van verbetering te brengen, de situatie juist verergeren.

Het belangrijkste is te weten hoe je naar anderen kunt luisteren zonder hen te veroordelen. Laat hen zien en voelen dat je om hen geeft en het beste voor hen wilt.

Het grootste voorwerp in het heelal, zegt een zekere filosoof, is een goed mens die met tegenspoed worstelt; toch is er een nog groter voorwerp, namelijk de goede mens die de tegenspoed komt verlichten.

Oliver Goldsmith

Specialisten raden aan zinnen als “Wees niet verdrietig” of “Huil maar niet” nooit te gebruiken. Feitelijk, huilen is soms nodig en heeft een heilzame werking omdat het de pijn laat stromen.

Empathie en nabijheid

Empathie is een andere hulpbron die je helpt om anderen troost te bieden. Het is inderdaad een positieve stap waarbij je je in de plaats van de ander stelt en bedenkt wat je kunt doen om te helpen zonder dat het je gevraagd wordt.

Empathie voorkomt dat je te veel vragen stelt en de ander belast, want dat is niet bepaald praktisch als je hem probeert te troosten. Je moet hen eenvoudigweg overbrengen dat ze er niet alleen voor staan in deze moeilijke tijd.

Empathie is zien met de ogen van een ander, luisteren met de oren van een ander, en voelen met het hart van een ander.”

Alfred Adler

Lichamelijk contact is ook uiterst positief als het erom gaat de pijn van een ander te verlichten. Strelen, omhelzen, of de hand vasthouden terwijl jij luistert of zij naar jou, versterkt gevoelens van nabijheid en geborgenheid.

Leer hoe je jezelf kunt troost kunt bieden

Meisje knuffelt zichzelf
Helaas vind je niet altijd een schouder om op uit te huilen om je eigen verdriet te verlichten. Soms moet je de ups en downs van het leven alleen onder ogen zien. Met andere woorden, je moet je eigen troost zoeken.

In deze omstandigheden moet je in jezelf duiken en de nodige hulpbronnen vinden om de situatie te boven te komen.

Huilen mag, maar je moet ook afleiding en toevlucht zoeken in die activiteiten die je leuk vindt en die je je verdriet doen vergeten. Wandelen, lezen, schilderen, met je huisdier spelen, of sporten zijn enkele therapeutische mogelijkheden die je kunt proberen.

Huil. Vergeef. Leer. Ga verder met je leven. Laat je tranen de zaden van je toekomstig geluk bewateren.”

-Steve Maraboli-

Troosten, of je het nu aan anderen of aan jezelf geeft, is een daad van vrijgevigheid. Iemands verdriet verzachten begint met hem niet alleen te laten. Het betekent hen begeleiden en begrijpen. Geven en delen. Dit is de kunst van het troosten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.