Traumatisch hersenletsel - oorzaken, symptomen en behandelingen

Traumatisch hersenletsel verwijst naar een hersendisfunctie. Een kracht van buitenaf, meestal een gewelddadige klap op het hoofd, veroorzaakt deze hersendisfunctie. Lees verder om veel meer te weten te komen over deze enge aandoening.
Traumatisch hersenletsel - oorzaken, symptomen en behandelingen
Francisco Roballo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Roballo.

Laatste update: 27 december, 2022

Traumatisch hersenletsel, ook wel craniocerebraal trauma of TBI genoemd, is een hersenstoornis. Een kracht van buitenaf, meestal een gewelddadige klap op het hoofd, veroorzaakt het. Sterker nog, traumatisch hersenletsel treedt vaak op als gevolg van een ernstig sportletsel of auto-ongeluk.

Wist je dat er in 2014 8,87 miljoen gevallen van TBI’s waren in de Verenigde Staten, waarvan 837.000 onder kinderen? Volgens onderzoek overlijden wereldwijd jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan traumatisch hersenletsel. Daarnaast lijden tussen de 20 en 50 miljoen niet-fatale trauma’s. TBI verwijst naar elke schade aan de hersenen door een uitgeoefende kracht.

Bovendien kunnen deze krachten afkomstig zijn van direct contact, zoals bij een stomp of penetrerend hoofdletsel door een zwaartekrachtbron. Deze zwaartekrachtbron kan hevig schudden. Traumatisch hersenletsel is ook het gevolg van roterende energiekracht. Deze kracht veroorzaakt schuifspanning tussen de hersenen en de schedel. Zeker, TBI komt vaak voort uit een combinatie van krachten.

Een botsing met een motorvoertuig veroorzaakt bijvoorbeeld zowel direct stomp trauma als letsel door rotatie- en snelle snelheidsveranderingen. Helaas veroorzaken die gebeurtenissen ook een vervorming van het hersenweefsel, wat resulteert in verschillende soorten aandoeningen.

Naast het hoofdletsel wordt een reeks gebeurtenissen in gang gezet. Ondertussen blijven deze gebeurtenissen de komende dagen tot weken cellulaire schade veroorzaken.

Die secundaire letselgebeurtenissen omvatten biochemische reacties en moleculaire veranderingen die cellulaire schade en hersenoedeem vergroten. Ook omvatten ze ook ontstekingen in een zichzelf in stand houdende cyclus, waardoor de omvang van de hersenbeschadiging snel toeneemt.

Dus wie loopt er precies risico op deze medische aandoening? Helaas lopen bepaalde groepen een hoger risico op TBI. Mannen hebben meer kans op een TBI dan vrouwen. Volwassenen van 65 jaar en ouder lopen het grootste risico om te overlijden aan een traumatisch hersenletsel.

Categorieën van ernst

Wist je dat alleen al in Amerika ongeveer 13,5 miljoen mensen leven met een handicap als gevolg van traumatisch hersenletsel? TBI wordt breed gedefinieerd in termen van drie categorieën van ernst. Het belangrijkste is dat deze categorieën zijn gebaseerd op de Glasgow Coma Scale (GCS):

  • Mild.
  • Gematigd.
  • Erge, ernstige.

De GCS is een 15-puntsschaal die nauwkeurig het vermogen van de patiënt meet om te reageren op visuele, verbale en motorische stimuli na een TBI. Bovendien hangt de mate van stoornis af van de mate van schade aan kritische hersengebieden. Als gevolg hiervan zijn de meeste traumatische hersenletsels mild.

Desalniettemin vormt traumatisch hersenletsel een belangrijke doodsoorzaak. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld 40 procent van de sterfgevallen als gevolg van acute verwondingen te wijten aan TBI. Vervolgens is deze aandoening ook een belangrijke bron van invaliditeit die kan leiden tot blijvende aantasting van de fysieke en cognitieve functie.

Soorten verwondingen

Traumatisch hersenletsel veroorzaakt een groot aantal verwondingen. Deze omvatten massale laesies met een gebied van gelokaliseerd letsel zoals hematomen die de hersendruk verhogen. Bekijk hieronder de verschillende soorten blessures gedetailleerd.

Hematoom

Een hematoom is een bloedstolsel in de hersenen of op het oppervlak. Het komt overal in de hersenen voor. Een epiduraal hematoom is een verzameling bloed tussen de dura mater en de binnenkant van de schedel. Een subduraal hematoom is een verzameling bloed tussen de dura mater (hersenvlies) en de arachnoïdale laag.

Hersenschudding

Een hersenschudding is een vorm van licht hersenletsel, waarbij een kort verlies van de normale hersenfunctie optreedt. Het gebeurt wanneer een klap op het hoofd ervoor zorgt dat je hoofd en hersenen snel heen en weer bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de hersenen rondspringen of in de schedel draaien, waardoor chemische veranderingen in je hersenen ontstaan.

Bloeding

Een intracerebrale bloeding beschrijft bloedingen in het hersenweefsel. Het is gerelateerd aan ander hersenletsel, vooral hersenschudding. De grootte en locatie van de bloeding helpen bepalen of deze operatief kan worden verwijderd. Een bloeding in de subarachnoïdale ruimte veroorzaakt een subarachnoïdale bloeding. Dientengevolge zijn de meeste gevallen van SAH geassocieerd met mild hoofdtrauma.

Diffuus axonaal letsel

Dit verwijst naar een verminderde functie en geleidelijk verlies van axonen. Zeker, deze lange uitlopers van zenuwcellen stellen hen in staat om met elkaar te communiceren. Als het voldoende axonen schaadt, gaat het vermogen van de zenuwcel om te communiceren en te integreren, hun functie verloren. Kortom, dat zal een patiënt met ernstige handicaps achterlaten.

Schedelbreuken

Ten eerste gaan lineaire schedelbreuken of eenvoudige scheurtjes in de schedel gepaard met traumatisch hersenletsel . Mogelijke krachten, sterk genoeg om een schedelbreuk te veroorzaken, kunnen bijvoorbeeld de onderliggende hersenen beschadigen. Daarom zijn fracturen aan de basis van de schedel problematisch, omdat ze zenuw- en slagaderletsel veroorzaken.

Symptomen

Ter verduidelijking, traumatisch hersenletsel vereist een medische diagnose. Als je hoofdletsel of ander trauma heeft dat een TBI kan hebben veroorzaakt, moet je zo snel mogelijk medische zorg krijgen. Om een diagnose te stellen, zal je zorgverlener naar je symptomen vragen. Bovendien zullen ze naar de details van je verwonding vragen en een neurologisch onderzoek doen.

Daarna zullen ze beeldvormende tests doen, zoals een CT-scan of MRI, en de Glasgow Coma Scale gebruiken om de ernst te bepalen. Deze schaal meet je vermogen om je ogen te openen, te spreken en te bewegen. Ten slotte zal de zorgverlener neuropsychologische tests doen om te controleren hoe je hersenen werken.

Onmiddellijke of vertraagde symptomen kunnen zijn: verwardheid, wazig zien en concentratieproblemen. Baby’s kunnen aanhoudend huilen of prikkelbaar zijn. Mensen kunnen de volgende symptomen ervaren:

  • Cognitief. Amnesie, onvermogen om taal te spreken of te begrijpen, mentale verwarring, moeite met concentreren, moeite met denken en begrijpen, onvermogen om nieuwe herinneringen te creëren of onvermogen om gewone dingen te herkennen.
  • Gedragsmatig. Ab normaal lachen en huilen, agressie, impulsiviteit, prikkelbaarheid, gebrek aan terughoudendheid, slapeloosheid of aanhoudende herhaling van woorden en daden.
  • Humeur. Een black-out, duizeligheid, flauwvallen of vermoeidheid.
  • Ogen. Verwijde pupillen, wasbeerogen of ongelijke pupillen.
  • gespierd. Instabiliteit of stijve spieren.
  • Gastro-intestinaal. Misselijkheid of braken.
  • Spraak. Moeite met spreken of onduidelijke spraak.
  • Visueel. Wazig zicht of gevoeligheid voor licht.
  • Andere veelvoorkomende symptomen. Aanhoudende hoofdpijn, een tijdelijk moment van helderheid, bloeding, botbreuken, blauwe plekken, depressie, reukverlies, zenuwbeschadiging, posttraumatische aanval, oorsuizen of gevoeligheid voor geluid.

Wat zijn de behandelingen voor traumatisch hersenletsel?

De behandelingen voor TBI zijn afhankelijk van vele factoren, waaronder de grootte, ernst en locatie van het hersenletsel. Voor licht traumatisch hersenletsel is bijvoorbeeld rust de belangrijkste behandeling. Als je hoofdpijn hebt, neem dan vrij verkrijgbare pijnstillers. Het is van vitaal belang om de instructies van je zorgverlener op te volgen voor volledige rust en een geleidelijke terugkeer naar je normale activiteiten.

Bovendien heb je meer tijd nodig om te herstellen als je te vroeg begint. Neem contact op met je arts als je symptomen niet verbeteren.   Voor matige tot ernstige TBI’s zal je arts je eerst stabiliseren, waardoor verder letsel wordt voorkomen. Ze regelen  bloeddruk en zorgen ervoor dat er voldoende bloed en zuurstof naar je hersenen gaat. Als je eenmaal stabiel bent, omvatten de behandelingen:

  • Operatie om beschadigd of dood hersenweefsel te verwijderen.
  • Chirurgie om schedelbreuken te herstellen.
  • Anti-angst medicatie om nervositeit en angst te verminderen.
  • Anticoagulantia om bloedstolsels te voorkomen.
  • Geneesmiddelen om TBI-symptomen te behandelen.
  • Anticonvulsiva om epileptische aanvallen te voorkomen (Engelse link).
  • Spierverslappers om spierspasmen te verminderen.
  • Stimulerende middelen om alertheid en aandacht te verhogen.
  • Revalidatietherapieën, inclusief fysiek, emotioneel, cognitief.
  • Fysiotherapie bouwt fysieke kracht, coördinatie en flexibiliteit op.
  • Ergotherapie helpt om taken, zoals koken en baden, opnieuw te leren.
  • Logopedie verbetert je spraak en behandelt slikproblemen.
  • Psychologische counseling helpt je copingstrategieën te leren en het emotionele welzijn te verbeteren.
  • Beroepsbegeleiding helpt je om weer aan het werk te gaan en om te gaan met uitdagingen op de werkplek.
  • Cognitieve therapie verbetert je geheugen, aandacht, perceptie en ook je beoordelingsvermogen.

Tot slot

Kortom, sommige mensen met traumatisch hersenletsel hebben blijvende beperkingen. Een TBI brengt je ook in gevaar voor andere gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. Je moet deze problemen behandelen en je kwaliteit van leven verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pereira Riverón R. Traumatismos craneoencefálicos. Revisiones de conjunto. La Habana: MINSAP; 1987. p. 61-121.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.