Transactionele mentaliteit: verwachten dat je terugkrijgt wat je geeft
Iemand met een transactionele mentaliteit ziet een relatie als een bedrijf. In feite verwachten deze mensen dat alles wat ze investeren binnen een bepaalde tijd rendement oplevert. Zoals je weet, werkt deze formule in de wereld van menselijke relaties echter niet altijd
Je krijgt niet altijd wat je geeft in vriendschappen, familie en andere emotionele relaties. Dit is iets wat je in de loop van de tijd leert. Als je dit feit niet accepteert, krijg je het gevoel alsof je met je hoofd tegen een muur bonkt.
Betekent dit dat je in je sociale en emotionele relaties niets van anderen mag verwachten? Het antwoord is ja. Dit betekent niet dat je niet veel van hen verdient. Inderdaad, de mensen die deel uitmaken van je leven zouden je altijd genegenheid, vertrouwen, erkenning en steun moeten bieden.
Het is echter nutteloos om relaties te begrijpen als een commerciële aangelegenheid, waarin elke handeling, elk gebaar of elke gunst op een billijke manier moet worden beantwoord.
De simpele daad van geven is bevredigend genoeg voor degenen die gewoon vanuit hun hart handelen en hun eigen waarden volgen.
Transactionele mentaliteit
Houd jezelf niet voor de gek, er is een klein beetje van de transactionele mentaliteit in ons allemaal. Inderdaad, je wilt en hoopt altijd dat je goede daden en inspanningen worden erkend en beloond.
Als je bijvoorbeeld vandaag een vriend meeneemt naar het vliegveld, hoop je dat ze morgen iets terug doen. Daarnaast, als je elke dag veel tijd besteedt aan de zorg voor een familielid in het ziekenhuis, hoop je dat je gebaar wordt gewaardeerd en op de een of andere manier wordt teruggegeven.
Vaak kom je er echter vrij snel achter dat veel van je inspanningen veronachtzaamd worden. Inderdaad, in het leven word je je ervan bewust dat niet iedereen rekening houdt met je gebaren en dat wat je hebt gegeven vaak niet wordt beloond aan het eind van de dag. Geconfronteerd met dit interne panorama van teleurstelling en desillusie, is er maar één optie. Verander je aanpak.
De transactionele geest of de gelijkmakende persoonlijkheid
Egaliserende persoonlijkheid is een interessante term. Het betekent geobsedeerd zijn door terug te krijgen wat je geeft. Het is een merkwaardig fenomeen dat vaak voorkomt.
Als je echter zo’n persoonlijkheid hebt en je ontdekt dat je niet terugkrijgt wat je geeft, begin je in de tegenovergestelde richting te werken. Met andere woorden, je hebt niet gekregen wat je had verwacht, dus je neemt iets van de ander af. Inderdaad, je aarzelt niet om zowel te geven als te nemen, gebaseerd op hoe anderen zich gedragen ten opzichte van jou.
Wat zijn echter de gevolgen van deze psychosociale benadering? Je zou denken dat het volkomen eerlijk is. Waarom zou je tenslotte rekening houden met iemand die niet iets terugdoet? In feite genereert het continu toepassen van dit soort perspectief alleen maar progressieve slijtage.
Door iedereen op een weegschaal te zetten en af te wegen of wat je investeert hetzelfde is als wat je ontvangt, word je na verloop van tijd emotioneel hebzuchtig. Ook raak je gefrustreerd omdat er maar heel weinig momenten zijn dat je je helemaal tevreden voelt.
Wederkerigheid is niet gelijk aan universele rechtvaardigheid
In werkelijkheid is het maar al te gemakkelijk om in de val te lopen van een transactionele denkwijze en het ongemak dat dit met zich meebrengt. Dat komt omdat je een misvatting bevestigt over wat wederkerigheid eigenlijk is.
De Ohio State University (VS) deed onderzoek (Engelse link) dat beweerde dat prosociaal gedrag paradoxaal is en dat wederkerigheid op veel manieren tot uiting komt. Het kan echter niet worden bedacht door middel van een transactionele mentaliteit.
Relaties mogen niet gebaseerd zijn op een soort sociale rechtvaardigheid waarin je je alleen richt op wat je op een billijke manier van anderen ontvangt. Omdat er vaak veel andere manieren zijn waarop anderen hun genegenheid en waardering aan je overbrengen.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je broer jou niet zo vaak belt als andersom. Hij is er echter altijd als je hem nodig hebt. Of misschien heeft je vriend je niet de gunst teruggegeven die je hem een maand geleden hebt bewezen, maar desondanks geven ze om je en weet je dat je ze kunt vertrouwen.
Mensen met een transactionele mentaliteit zijn als incassobureaus
Zoals we eerder vermeldden, herbergen we allemaal bepaalde nuances van deze functie. Er zijn echter veel mensen die een obsessieve transactionele mentaliteit vertonen.
Dit zijn mensen met grote tekortkomingen die uiteindelijk te veeleisend worden. Ze meten elk gebaar en elke inspanning die ze doen voor anderen (zelfs diegene die niemand van hen vroeg) tot op de laatste millimeter, en eisen hetzelfde terug.
Als deze mensen niet krijgen wat ze verwachten, beschuldigen, bekritiseren en manipuleren ze. Bovendien aarzelen ze niet om zichzelf tot slachtoffer te maken om anderen zich schuldig te laten voelen.
Het zijn het soort familie en vrienden die zeggen: “Ik heb zoveel voor je gedaan, nu is het tijd om je terug te betalen.” We kennen inderdaad allemaal wel iemand met dit profiel en we kennen het effect dat ze kunnen hebben.
Handel volgens je eigen waarden, bied wat je hart dicteert en je zult gelukkig zijn
Het is waar dat gelukkige en betekenisvolle relaties gebaseerd zijn op wederkerigheid. Wees echter voorzichtig. Het is geen exacte wederkerigheid van transacties die op basis van “voor-wat-hoort-wat” moet worden uitgewerkt. In feite is de meest bevredigende wederkerigheid er een die vanuit het hart werkt.
Je geeft omdat je het wilt. Je biedt een ander iets aan wanneer jij daar zin in hebt, of omdat ze het nodig hebben. Je geeft vrijelijk, oprecht, en je oefent geen druk uit op de andere persoon om de gunst terug te geven. In feite, vrijgevigheid, altruïsme, en het geven omdat je wilt, zonder je druk maken over het krijgen van iets in ruil zal een positieve invloed hebben op je welzijn en geluk.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Chuan, Amanda, Judd B. Kessler, Katherine L. Milkman Reciprocity decays over time. Proceedings of the National Academy of Sciences Feb 2018, 115 (8) 1766-1771; DOI: 10.1073/pnas.1708293115
- Mahmoodi, A., Bahrami, B., & Mehring, C. (2018). Reciprocity of social influence. Nature communications, 9(1), 2474. https://doi.org/10.1038/s41467-018-04925-y
- Terada, Kazunori, C. Santos,Francisco. Emotion expressions shape human social norms and reputations, iScience, 24, 3, (102141), (2021).. https://doi.org/10.1016/j.isci.2021.102141